Piața petrolului rămâne solidă. De ce au scăzut totuși prețurile în ultimele săptămâni

Luni, 13 Noiembrie 2023, ora 15:18
1927 citiri
Piața petrolului rămâne solidă. De ce au scăzut totuși prețurile în ultimele săptămâni
FOTO Pixabay

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a estimat luni că fundamentele pieţei petroliere rămân solide şi a dat vina pe speculatori pentru scăderea preţurilor, după ce a revizuit în uşoară creştere prognoza privind cererea globală de ţiţei în 2023 şi a menţinut-o pe cea pentru 2024 la un nivel relativ ridicat, transmite Reuters.

În septembrie, cotaţia barilului de ţiţei a ajuns la 98 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2023, dar de atunci a scăzut, ajungând la aproximativ 82 de dolari. Temerile privind evoluţia economiei şi cererea au afectat preţurile, în pofida sprijinului de pe urma reducerilor de producţie decise de OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi a conflictului din Orientul Mijlociu.

În raportul lunar publicat luni de OPEC se arată că piaţa energiei este viabilă, în pofida "sentimentelor excesiv de negative". OPEC citează importurile solide ale Chinei, riscurile minore la adresa scăderii activităţii economice şi situaţia solidă de pe piaţa petrolului.

"Datele recente confirmă tendinţele robuste de creştere globală şi fundamentele solide ale pieţei petroliere. Preţurile petrolului au scăzut în ultimele săptămâni, în special în urma speculatorilor de pe pieţele financiare", susţine OPEC.

Instituţia a îmbunătăţit prognoza privind cererea globală de ţiţei în 2023 la 2,46 milioane de barili pe zi (bpd), în creştere cu 20.000 bpd faţă de precedenta estimare. În 2024, OPEC se aşteaptă la majorarea cererii la 2,25 milioane bpd, previziunea fiind nemodificată faţă de luna trecută.

De la finalul lui 2022, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii reduc producţia, pentru a stabiliza piaţa energiei. OPEC+ a decis în iunie limitarea livrărilor şi în 2024. Viitoarea reuniune a alianţei este programată în 26 noiembrie, la Viena.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost în...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#petrol, #scaderi preturi petrol, #piata petrol , #petrol