Istoria primului derby din campionatul României! Cântăreața Ioana Radu a stat în galerie VIDEO

Sambata, 13 August 2022, ora 12:49
3499 citiri
Istoria primului derby din campionatul României! Cântăreața Ioana Radu a stat în galerie VIDEO
Petrolul și Rapid se întâlnesc diseară în derby FOTO facebook

Petrolul și Rapid se întâlnesc în această seară, de la ora 21.45, într-un derby de tradiție al fotbalului românesc.

Cele două echipe s-au mai întâlnit de 78 de ori în principala competiţie internă, de 20 de ori s-au impus prahovenii, de 36 de ori au câştigat bucureştenii, iar alte 22 de partide s-au terminat la egalitate.

Duelurile dintre Rapid București și Petrolul Ploiești au fost întotdeauna speciale, acest meci fiind considerat de foarte mulți suporteri ca fiind de fapt unicul derby din fotbalul românesc.

Rivalitatea dintre Petrolul şi Rapid a început în anii 50. Echipe cu mase mari de simpatizanţi, „găzarii” şi „feroviarii” erau în acea vreme singurele formaţii care aveau suporterii constituiţi în ceea ce numim astăzi galerii.

Tocmai din acest motiv, confruntările Petrolul – Rapid însemnau stadioane pline, scandări, steaguri, cam tot ceea ce înseamnă un derby în ziua de astăzi, minus obscenităţile, bătăile şi pietrele aruncate în autocare.

Cele două formații s-au întâlnit pentru prima dată pe 1 octombrie 1952, atunci când Flacăra Ploiești învingea Locomotiva București cu 3-1, în optimile Cupei României.

Primul meci în campionat a avut loc în 1954, când Flacăra Ploieşti pierdea pe teren propriu cu 2-0 în faţa Locomotivei Bucureşti.

În 1966, Petrolul a luat ceea ce avea să fie până în ziua de astăzi ultimul titlu de campioană din istoria sa, impunându-se chiar în faţa Rapidului, o echipă abonată la locul doi în acele vremuri. Petrolul s-a desprins de urmăritoarea sa în etapa a 16-a, când regretatul Virgil Dridea a adus victoria cu 1-0 în faţa Rapidului, cu un gol direct din corner.

Un an mai târziu, giuleştenii nu mai întârziau la banchetul de final de an, aşa cum se întâmplase mereu până atunci. În ultima etapă a sezonului, pe 11 iulie 1967, rapidiştii aveau nevoie de un punct la Ploieşti pentru a rămâne peste Dinamo. Meciul s-a terminat 0-0, iar suporterii rapidişti nu şi-au încălcat promisiunea, aceea de a veni pe jos până la Bucureşti. Interesant este că la acel joc marea cântăreaţă de muzică populară Ioana Radu a stat în galeria Rapidului, strigând tot meciul ca un adevărat lider al suporterilor.

La finalul lui 1974, ambele echipe s-au dus împreună în Divizia B. După promovări şi altre retrogradări, cele două echipe aveau să se întâlnească în primăvara lui 82, pe „23 august”, în faţa a 80.000 de spectatori, într-un meci direct pentru promovarea în Divizia A. Rapidiştii s-au impus cu un clar 5-1.

Ultimul mare duel Petrolul – Rapid s-a consemnat în finala Cupei României din 1995, când „lupii” galbeni au câştigat la penaltyuri un meci în care toată lumea a ţinut cu Rapid. "În '95 jucam împotriva tuturor, de la ministrul Văcăroiu pînă la arbitrul partidei. Nu se dorea să câştigăm noi finala, ci Rapidul! E un motiv în plus să iasă scântei de fiecare dată cînd se întâlnesc cele două echipe", spunea Daniel Zafiris, fost jucător la Petrolul, pe teren la acel meci.

Ultima victorie a Petrolului în campionat s-a înregistrat pe 1 aprilie 2000 (Petrolul-Rapid 4-2). Au urmat alte 12 jocuri, 8 încheiate cu victoria vişiniilor şi 4 la egalitate.

Antrenorul Petrolului, Nicolae Constantin, a evoluat timp de șapte ani la Rapid, iar tehnicianul giuleștenilor, Adrian Mutu, a jucat un an la Petrolul.

La penultimul meci jucat între cele două echipe, în liga secundă, Petrolul a ratat de trei ori un penalty dictat în favoarea sa.

Eveniment Quarterly Report

Meci de trei ore pentru Sorana Cîrstea la debutul în China. Ce a făcut românca la Ningbo
Meci de trei ore pentru Sorana Cîrstea la debutul în China. Ce a făcut românca la Ningbo
După o pauză de 19 zile și după un turneu reușit la US Open, Sorana Cîrstea, locul 25 mondial, a revenit pe terenul de tenis. Ea a jucat, la Ningbo, în China, turneu de categoria 250 WTA,...
Discursul fantastic al lui Săpunaru înaintea partidei cu CFR Cluj: ce mesaj a transmis în vestiar căpitanul Rapidului VIDEO
Discursul fantastic al lui Săpunaru înaintea partidei cu CFR Cluj: ce mesaj a transmis în vestiar căpitanul Rapidului VIDEO
Rapid a câștigat cu 3-1 meciul cu CFR Cluj de pe teren popriu. Înaintea partidei, căpitanul Cristi Săpunaru a avut un discurs mobilizator în vestiar. Săpunaru le-a cerut colegilor să...
#petrolul, #Rapid, #derby, #traditie, #meci, #rivalitate, #suporteri , #stiri fotbal