UPDATE Angajatii din Petrol-Energie anunta proteste fata de "abuzurile" GSP Offshore, controlata de Gabriel Comanescu. Replica companiei

Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 22:03
7718 citiri
UPDATE Angajatii din Petrol-Energie anunta proteste fata de "abuzurile" GSP Offshore, controlata de Gabriel Comanescu. Replica companiei
Gabriel Comanescu controleaza compania GSP Offshore

Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrol-Energie (FSLI Petrol-Energie) acuza compania Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP Offshore), contractorul OMV Petrom, ca incalca drepturile membrilor sai de sindicat si anunta proteste de strada pentru perioada urmatoare.

UPDATE 25 noiembrie Reprezentantii OMV Petrom au trimis un punct de vedere referitor la acuzatiile sindicalistilor: "Am luat nota de scrisoarea deschisa a FSLI Petrol-Energie despre plangerile angajatilor GSP. Am notificat contractorul GSP in legatura cu asteptarile noastre ca aceasta situatie sa se rezolve repede si ca drepturile angajatilor sa fie respectate. Ca beneficiar al serviciilor, ne preocupa aceste dificultati si ne asteptam ca diferendele sa fie rezolvate si ca activitatile sa fie furnizate, in continuare, intr-o maniera adecvata, cu respectarea integrala a Contractului Cadru pentru Servicii Integrate".

Stirea initiala:

GSP Offshore este controlata de Gabriel Comanescu. Sindicatul sustine ca firma de foraj marin nu plateste salariile la timp, are o intarziere de 6 luni la plata tichetelor de masa si nu a platit orele suplimentare si primele de performanta.

"Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrol-Energie (FSLI Petrol-Energie) continua sustinerea fata de membrii sai ale caror drepturi sunt incalcate constant si flagrant in ultimul an de catre contractorul OMV Petrom, Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP Offshore), si va organiza proteste de strada, in perioada imediat urmatoare, in cazul in care situatia drepturilor salariatilor nu va fi urgent remediata. Aceste pichetari sunt un nou pas pe care FSLI Petrol-Energie il face ca urmare a indiferentei GSP Offshore si chiar a OMV Petrom, in calitatea sa de cedent, aratata fata de disfunctionalitatile raportate in mod repetat, precum achitarea cu intarziere a veniturilor datorate, amanarea platii tichetelor de masa pe o perioada de aproape 6 luni, neplata orelor suplimentare si a altor sume de bani datorate si a primelor de performanta", se precizeaza intr-un comunicat al FSLI remis marti.

Potrivit sursei citate, programul de pichetari saptamanale constituie o continuare a actiunilor initiate de Sindicatul National Petrom, membru FSLI Petrol-Energie precum notificarea angajatorului, incercarea de a rezolva situatia pe cale amiabila in intalnire comuna propusa de sindicat, formularea mai multor adrese catre Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta, care a intreprins controale si verificari si a dispus aplicarea unor sanctiuni contraventionale, si chiar inregistrarea de cereri de chemare in judecata impotriva celor care se fac vinovati de aceasta situatie.

"Nerespectarea in mod repetat de catre contractorul GSP Offshore a legii si a angajamentelor asumate prin contracte, inclusiv prin Contractul Colectiv de Munca (CCM) aplicabil, refuzul de a respecta drepturile salariatilor preluati de la OMV Petrom si de a fi un partener real de dialog social pentru rezolvarea situatiei angajatilor, in ciuda actiunilor demarate pana in prezent, determina FSLI Petrol-Energie sa sustina lupta pentru respectarea drepturilor membrilor sai afectati si prin proteste de strada", mai arata sursa citata.

Replica companiei GSP Offshore:

GSP a transmis o replica prin care "respinge cu fermitate acuzele denigratoare din scrisoarea deschisa, menite sa dezinformeze si sa minta opinia publica, intr-un mod grosolan".

"Majoritatea acestor enormitati sunt supuse atentiei justitiei, demers in care intentionam sa demonstram, fara urma de indoiala, inclusiv reaua credinta a detractorilor nostri. Vrem ca opinia publica sa nu mai fie intoxicata de astfel de persoane si singura noastra arma in fata minciunilor si dezinformarilor este realitatea din acte si din fapte", se precizeaza in comunicarea companiei.

1. GSP Offshore a respectat si respecta in integralitate obligatiile asumate contractual, inclusiv dispozitiile Contractului Colectiv de Munca aplicabil angajatilor transferati de la societatea OMV Petrom S.A., in forma in vigoare la momentul transferului.

2. Societatea noastra si-a concentrat toate resursele financiare si umane pentru asigurarea unui microclimat favorabil desfasurarii activitatilor curente la toate punctele de lucru.

3. Cu toate efectele negative generate de adoptarea unor masuri eficiente cu privire la combaterea raspandirii virusului SARS-CoV-2, intr-un context economic deosebit de incercat, societatea nu a abdicat de la respectarea angajamentelor asumate fata de proprii salariati.

4. Desi derularea contractului are loc intr-un context neprielnic, am reusit prin eforturi financiare deosebite, sa mobilizam sume importante atat pentru respectarea obligatiilor asumate anterior declansarii pandemiei cat si pentru asigurarea masurilor de protectie suplimentare - conform cerintelor legale specifice generate de combaterea virusului.

5. Afirmatia potrivit careia societatea noastra nu a acordat echipament de protectie - este falsa. Evidentele noastre sunt clare si releva livrarea unui numar aproape dublu de echipamente de protectie, raportat la numarul de lucratori care isi desfasoara activitatea offshore.

6. Mai mult decat atat, in contextul sanitar actual, GSP a efectuat de la inceputul pandemiei peste 11.000 de teste pentru personal. Suma cuprinde atat testarile rapide cat si PCR.

7. Foarte important in acest context sanitar este un nou aspect total ignorat de cei care formuleaza acuzatii nefondate la adresa GSP. Pentru prevenirea si reducerea riscurilor, GSP a luat decizia ca toti angajatii de pe platformele marine, inainte de imbarcare sa fie cazati la hoteluri pentru izolare preventiva pentru o perioada de cinci zile. La sfarsitul perioadei de izolare, acestia sunt testati PCR. Toate costurile asociate acestor masuri, inclusiv plata salariala a zilelor neproductive sunt suportate de companie.

8. GSP a investit aproximativ 5 milioane de euro pentru a mentine un climat de lucru sigur in conditiile unei pandemii mondiale, de un virus insidios si periculos. Siguranta a fost, este, si va ramane pe primul plan.

9. Este foarte probabil ca unul dintre motivele acestor atacuri mincinoase, sa fie refuzul GSP de a colabora cu societatile sugerate de conducerea sindicatului F.S.L.I. Petrol-Energie pentru furnizarea materialelor necesare prevenirii si protectiei impotriva noului coronavirus. Din analiza contractului cu OMV Petrom S.A. nu rezulta ca trebuie sa asiguram echipamentele de protectie numai de la compania agreata de organizatiile sindicale.

10. Afirmatiile false ale organizatiei sindicale, deosebit de grave, potrivit carora societatea noastra pune in pericol siguranta si sanatatea angajatilor, sunt reluate cu consecventa in toate adresele, memoriile, sesizarile, intalnirile oficiale etc., fapt ce ne aduce grave prejudicii si care vor fi tratate in consecinta. Aceleasi afirmatii mincinoase privind lipsa echipamentelor de protectie si punerea in pericol a vietii angajatilor se regasesc, in varianta reprodusa textual, in diversele petitii formulate de catre fosti competitori la licitatia organizata pentru incheierea contractului, in diverse articole denigratoare inserate in presa, in diverse demersuri judiciare pe care liderii sindicali au inteles sa le foloseasca - fara sa probeze vreodata aceste afirmatii.

11. Afirmatia potrivit careia am modificat politele de asigurare medicala este falsa.

Am decis ca este oportun si echilibrat ca toti angajatii sa beneficieze in mod egal de protectie sens in care s-a ales un singur asigurator cu mentinerea acelorasi acoperiri de riscuri si servicii pentru toti angajatii.

12. Afirmatia potrivit careia care nu au fost achitate orele suplimentare este falsa. Acestea sunt achitate integral, conform datelor si evidentelor noastre.

13. Afirmatia privitoare la tichetele de masa este falsa. Acestea sunt acordate integral.

14. Afirmatiile privitoare la prima pentru Ziua Petrolistului sunt false

15. Referitor la acordarea primelor de performanta, reglementarile colective aplicabile sunt respectate in totalitate. Insa asa cum le spune si numele vorbim despre premierea performantelor in conformitate cu un set de indicatori, agreati.

16. Afirmatiile potrivit carora societatea noastra ar inregistra sume importante cu titlu de datorii bugetare este falsa.

Protest la Constanta fata de interzicerea pelerinajelor religioase. Participanti amendati pentru nerespectarea masurilor privind carantinarea

Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#protest, #angajati, #petrol, #Comanescu, #salarii , #angajati