Angajatii Petrom, pagubiti cu 1,5 miliarde de lei

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 10:18
5114 citiri
Angajatii Petrom, pagubiti cu 1,5 miliarde de lei
Foto: Adevarul

Pachetul de 8% din Petrom care ar trebui sa ajunga la salariati valoreaza in prezent de doua ori mai putin decat in urma cu trei ani, motiv pentru care Asociatia Salariatilor a decis sa nu mai ceara urgentarea vanzarii pachetului de actiuni.

Anul 2009 a fost al cincilea an de la privatizarea Petrom cand salariatii companiei nu si-au primit actiunile promise prin Ordonanta de Urgenta 55/2003 care reglementa privatizarea companiei, scrie Adevarul.

Ordonanta lasa modul in care salariatii companiei pot beneficia de actiuni precum si termenul pana la care trebuie aplicata masura la latitudinea viitoarelor guverne ceea ce a intarziat vanzarea acestor titluri.

Inainte de anul 2009 pretul cu care salariatii puteau cumpara titlurile era de 0,0525 euro (0,2158 lei la cursul din 2004) pe actiune, acelasi platit de OMV la privatizare, iar cotatiile la Bursa de Valori Bucuresti ale companiei atingeau chiar si 0,6 lei pe actiune la inceputul anului 2007.

Prin urmare, daca ar fi existat un cadru legal angajatii ar fi obtinut pe bursa, la inceputul anului 2007, o suma de 2,6 miliarde de lei pentru intregul pachet de 4,48 de miliarde de actiuni.

Anul 2009 a adus pentru actiunile Petrom valori injumatatite pe bursa, astfel ca, la cotatia de 0,26 lei pe actiune, pachetul buclucas nu mai valoreaza decat 1,16 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca salariatii au pierdut, in tot acest timp, 1,5 miliarde de lei.

Reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca Executivul va lua in dezbatere "in cel mai scurt timp", cadrul legal si elaborarea atat de asteptatei hotarari de guvern privind vanzarea titlurilor la care au dreptul salariatii Petrom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#cotatii Petrom, #privatizare Petrom, #valoare actiuni Petrom , #angajati
Comentarii