Profitul urias al Petrom pe intelesul tuturor (Opinii)

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 07:00
6997 citiri
Profitul urias al Petrom pe intelesul tuturor (Opinii)
Foto: Arhiva

Profit istoric! Record absolut pentru o companie romaneasca! Aproape un miliard de euro profit pentru Petrom, intr-un an de criza.

Cam asa a fost trambitat pe toate canalele media profitul din 2012 al companiei Petrom, care a ajuns la 885 milioane de euro, cu 5% mai mare decat cel raportat pentru anul 2011.

Intr-adevar, acesta este cel mai mare profit net anual inregistrat vreodata de o companie romaneasca.

Dar de unde vine acest succes? Oficialii subsidiarei din Romania a grupului austriac OMV spun ca datorita investitiilor masive pe care Petrom le-a realizat si vanzarii de energie electrica, activitate noua pentru Petrom, inceputa la jumatatea anului trecut.

De fapt, profitul urias al Petrom vine din costurile sale de productie minime in comparatie cu cele ale concurentei, compania fiind singura din Romania care exploateaza rezerve de petrol si gaze autohtone. Petrom plateste 12 dolari pe barilul de petrol in timp ce Rompetrol, Agip (Eni) sau Lukoil platesc 80 de dolari pentru un baril de petrol pe care il importa.

Cu asemenea monopol pe rezervele nationale de resurse, cred si eu ca iti permiti sa faci investitii de un miliard de euro pentru a-ti creste profitul. Practic, profitul obtinut de Petrom reprezinta aproape jumatate din intreg profitul grupului din care face parte, OMV.

Hai sa ne aducem aminte de razboiul declarat de presedintele Traian Basescu companiei Petrom la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV din 3 martie 2012: "Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul, ca semn de protest fata de profitul pe care l-a obtinut pe timp de criza. Nu-mi place politica lor. Este incorecta", spunea seful statului atunci, anuntand ca nu va mai face plinul de la Petrom sau OMV.

Scumpirea carburantilor la Petrom pusa pe seama cotatiei internationale a barilului de petrol este, intr-adevar, incorecta. Nu poti sa dai vina mereu pe cotatiile internationale cand tu extragi barilul din Romania cu 16 dolari, iar concurenta cu 80 de dolari.

Abia anul viitor expira termenul de 10 ani in care OMV Petrom beneficiaza de conditii avantajoase privind costurile de exploatare a resurselor de petrol si de gaze naturale de pe teritoriul Romaniei, conditii stabilite in contractul de privatizare semnat in vara lui 2004 de catre ministrul Economiei Dan Ioan Popescu, in mandatul Guvernului Nastase.

Atat Guvernul Tariceanu, cat si Boc au vrut sa majoreze redeventele pe care le platesc companiile petroliere statului roman, insa fara succes. Acest lucru s-ar putea realiza tot din 2014, insa nivelul redeventelor este egal pentru toate companiile.

Profitul Petrom pe 2012 este mai mare cu 185 de milioane de euro decat suma platita de grupul OMV in iulie 2004 pentru 33,34% din actiunile Petrom.

Rivalii au strigat, au amenintat, au acuzat, insa contractul e contract.

La inceputul anului trecut, Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil Romania, a vorbit deschis despre monopolul Petrom: "Avem doua situatii: o companie mare care are profituri mari si restul companiilor care sunt in pierdere. Va intreb eu: cand o companie are acces la resursele tarii, la un pret mic, iar celelalte importa la pretul pietei, nu e dumping?"

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#record profit Petrom 2012, #Petrom profit pret benzina , #benzinarii