Cea mai mare companie energetică din România, Petrom, nu mai cumpără țiței din Rusia pentru rafinări din România.
“Din perspectiva țițeiului, noi am ales să nu procesăm țiței din Rusia. Aducem țițeiuri non-rusești, pot să fie și din spațiul ex-sovietic, dar nu rusesc, ne uităm inclusiv spre Africa de Nord sau de Vest. Avem și oferta de țiței din Kazahstan pe masă, dar toate achizițiile se fac prin biroul nostru de la Londra (OMV Trading – n.red.), care se uită la toate opțiunile pentru achiziții”, a declarant pentru economica.net Radu Căprău, membru al directoratului Petrom responsabil pentru activitatea de rafinare și marketing.
“Petrolul din Rusia ar fi fost la discount dar nu cumpărăm. Este un self-sanctioning. A fost decizia noastră și a grupului OMV, și ei merg în aceeași direcție”, a explicat oficialul.
Din cauza războiului din Ucraina, costurile companiei cu asigurarea materiei prime au crescut, pentru că transportul în zona Mării Negre a ajuns mai riscant și mai scump, a mai spus Radu Căprău.
„Din perspectiva costurilor, s-a simți în tot ceea ce înseamnă transport pe Marea Neagră un impact din partea asiguratorilor, costurile de asigurare au crescut și disponibilitatea navelor a scăzut puțin față de ce era în trecut. Pe acest subiect suntem în discuții cu autoritățile să vedem dacă există posibilitatea unor culoare verzi, care să asigure transportul naval în siguranță. Am cerut acest lucru”, a declarat Căprău.
“Au crecut cotațiile la diesel, mult peste benzină, în contextul presiunilor regionale, oricum cele două erau decuplate, dar motorina s-a decuplat și mai mult, cererea este mai mare pentru motorină”, a mai spus Căprău.
Acesta nu preconizează o criză de aprovizionare în România. Anul trecut, potrivit estimărilor sale, s-au importat circa două milioane de tone de motorină.
obrazul subtire cu cheltuiala se tine.