Ziare.com

Petrom va face investitii de 1,5 miliarde de euro pe an

Marti, 03 Iunie 2008, ora 17:17

   

Petrom va face investitii de 1,5 miliarde de euro pe an
Petrom majoreaza valoarea investitiilor de la trei miliarde de euro pe cinci ani, cat erau estimate in 2005, la 1,5 miliarde euro anual pana in 2010.

"Evolutia companiei din ultimii trei ani a fost marcata de procesul amplu de modernizare si restructurare pe care il implementam cu succes. Intr-un mediu volatil si nu intotdeauna prielnic, ne-am atins in avans o serie de obiective pe care le stabilisem pentru 2010, am consolidat pozitia companiei si am adaugat valoare tuturor activitatilor noastre", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom sustine ca se va axa pe stabilizarea productiei din Romania la 210.000 bep/zi si pe reducerea costului de productie, la circa 15 dolari/bep. In 2007, productia de titei in Romania a fost stabilizata la 89.000 barili/zi. Estimarile privind productia internationala din regiunea caspica in 2010 au fost revizuite la circa 20.000 bep/zi, datorita reevaluarii potentialului de achizitii rentabile din regiune.

Obiectivul pentru rata de inlocuire a rezervelor ramane neschimbat, de 70% pana in 2010. Compania a atins deja in 2007 o rata de inlocuire a rezervelor de 38%, de la circa 13% in 2006.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In ceea ce priveste activitatea de rafinare, obiectivele strategice raman eficientizarea activitatii, extinderea capacitatii de rafinare a Petrobrazi la 6 milioane de tone anual (de la 4,5 milioane de tone), imbunatatirea mixului de produse si reducerea considerabila a consumului propriu de titei.

Pana in 2007, au fost indeplinite deja cateva obiective importante: reducerea cu 70% a pierderilor prin facla si cresterea la patru ani a intervalului dintre doua revizii generale.

Obiectivele importante stabilite pentru 2010, cum ar fi vanzari anuale medii pe statie, au fost depasite, anunta NewsIn.

Pentru segmentul de gaze si energie, obiectivele raman neschimbate si au in vedere cresterea volumului vanzarilor la circa 7 miliarde mc/an pana in 2010 si dezvoltarea de capacitati proprii de inmagazinare a gazelor. In prezent, Petrom furnizeaza aproximativ o treime din consumul de gaze al Romaniei, la un pret care reprezinta circa jumatate din pretul gazelor de import.

Compania isi propune sa devina un jucator important pe piata energiei, atat prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat si prin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternative. In acest sens, cel mai important proiect in derulare este constructia centralei electrice de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW, ce va intra in functiune in 2011.

Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1457 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gura pacatosului...

...mai scapa si cate o "soparla"!
Conform spuselr doamnei directoare, un baril de petrol echivalent costa, la PETROM, 15 DOLARI! Deci, cam a opta parte din pretzul de cotatzie de 135 $/bbl, maximul istoric atins recent la New York!
Facetzi singuri o mica socoteala si putetzi afla cat de rentabila e PETROM si cat de "corect" este pretzul la pompa, de cca.4 RON/litru de benzina!!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor