Guvernul cauta o modalitate europeana pentru a suprataxa Petrom

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 08:24
1588 citiri
Guvernul cauta o modalitate europeana pentru a suprataxa Petrom

Romania asteapta semnalul Uniunii Europene pentru a aplica celei mai mari companii din economie - Petrom, privatizata in 2004 cu austriecii de la OMV, o suprataxa pe profitul realizat suplimentar in urma scumpirii fara precedent a petrolului.

Guvernul conditioneaza, practic, introducerea acestei suprataxe de crearea unui precedent la nivel european. In replica, oficialii companiei petroliere spun, potrivit Business Standard, ca politica fiscala nu este atributul lor si nu o pot comenta.

"Nu se poate rediscuta privatizarea Petrom, in masura in care compania respecta principiile liberei competitii, Guvernul nu poate interveni altfel, decat riscand o agresiune in modul de functionare a pietei libere.

Singurul lucru pe care il putem face este sa discutam, in context european, o posibila suprataxare a profiturilor rezultate din vanzarea combustibililor in baza resurselor extrase din solul romanesc", a declarat pentru Business Standard ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, in situatia in care si alte tari vor lua o decizie in acest sens, si Romania va proceda la fel. Surse guvernamentale, citate de Business Standard, anticipeaza ca Petrom va trebui sa accepte eventuala decizie pe care o va lua Guvernul, singurul lucru pe care il va putea face fiind negocierea pentru obtinerea unui nivel cat mai mic de suprataxa.

"Petrom este, in principiu, de acord cu plata unui impozit suplimentar pe profitul inregistrat in urma exploziei cotatiilor internationale", au punctat sursele citate. Oficialii companiei nu au dorit sa comenteze aceste informatii.

"Pe masura cresterii pretului la combustibil, si schemele de sustinere pentru persoanele cu venituri mai mici trebuie sa se diversifice, or, pentru asta, este nevoie de resurse. Deci, pe masura ce pretul combustibililor creste, este nevoie de scheme de sustinere pentru persoanele cu venituri mici.

Si, corect este ca, impreuna cu statul, la finantarea unei astfel de scheme sa participe si companiile, care au de castigat de pe urma cresterii pretului la combustibil", a mai spus ministrul Economiei. Oficialul a afirmat ca nu vrea sa anticipeze procentul cu care ar putea fi supraimpozitat castigul celei mai mari companii autohtone.

Aplicarea unei suprataxe pe profitul companiilor petroliere se afla in dezbatere publica in mai multe tari europene, in timp ce, in Romania, saptamana trecuta, chiar Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a cerut Guvernului introducerea unei taxe speciale pe profiturile companiilor, care activeaza in sectorul extractiei, ca masura de combatere a cresterii preturilor la nivel international.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Petrom, #pret, #Uniunea Europeana, #precedent, #privatizare , #pret petrol