Nou zacamant de petrol descoperit in Marea Neagra - cand ar putea incepe productia

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 12:35
5895 citiri
Nou zacamant de petrol descoperit in Marea Neagra - cand ar putea incepe productia

OMV Petrom a anuntat, miercuri, ca a identificat un nou zacamant de petrol in perimetrul Istriei din Marea Neagra, iar productia ar putea incepe in urmatorii 3-4 ani.

"Marea Neagra este o zona foarte importanta pentru OMV Petrom, o zona in care exista in continuare potential pentru noi descoperiri. In prezent, productia din zona de mica adancime a Marii Negre reprezinta circa 18% din productia totala de hidrocarburi a companiei in Romania.

Avem o istorie de peste 40 de ani in explorarea si exploatare a hidrocarburilor din zona de mica adancime a Marii Negre si vom continua sa investim in dezvoltarea segmentului offshore", a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de explorare si productie, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

ExxonMobil si Petrom, un nou pas in vanatoarea pentru resursele din Marea Neagra

Sonda de explorare Marina 1 a fost forata la circa 60 de km de tarm, in perimetrul X VIII Istria, la o adancime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul marii. In zona respectiva, adancimea apei este de circa 50 de metri.

Primele estimari rezultate din testele de productie indica o productie potentiala pe sonda de 1.500 - 2.000 bep/zi, potrivit companiei.

Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane de euro. Dupa finalizarea testelor, sonda de explorare va fi cimentata si abandonata, arata Petrom.

"In urmatoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obtinute cu ajutorul sondei Marina 1 in vederea dezvoltarii si punerii in productie a zacamantului, in cazul in care se constata viabilitatea comerciala a acestuia.

Pentru exploatarea zacamantului va fi necesara dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de productie. Productia din descoperirea Marina - daca aceasta va fi declarata comerciala - ar putea incepe in urmatorii 3 -4 ani. Investitiile necesare dezvoltarii zacamantului sunt estimate la peste 100 de milioane de euro", au mai spus reprezentantii Petrom.

Operatiuni OMV Petrom in zona romaneasca a Marii Negre

Explorarea platoului continental romanesc din Marea Neagra a fost demarata inca din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima productie pe mare a inceput in anul 1987.

In prezent, OMV Petrom are operatiuni atat in zone de mica adancime, cat si in zone de mare adancime, astfel:

  • Perimetrul Istria - mica adancime (100% OMV Petrom): operatiuni de explorare si productie.

OMV Petrom are in exploatare cinci zacaminte: Pescarus, Lebada Est, Le bada Vest, inoe si Delta. Acestea au o productie cumulata zilnica de circa 31.000 bep.

In ultimii 10 ani, OMV Petrom a derulat trei campanii de achizitie seismi ca 3D in perimetrul Istria, acestea acoperind in totalitate suprafata perimetrului. In urma acestor campanii, in 2007, a fost descoperit zacamantul Delta, care a intrat in productie doi ani mai tarziu.

  • Perimetrul Neptun Shallow - mica adancime (100% OMV Petrom): operatiuni de explorare.

  • Perimetrul Neptun Deep - mare adancime (50% OMV Petrom, 50% ExxonMobil): operatiuni de explorare.

Intre decembrie 2011 - martie 2012, ExxonMobil si OMV Petrom au forat sonda Domino-1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din Romania, care a confirmat prezenta gazelor naturale. Domino-1 a atins o adancime totala de peste 3.000 de metri sub nivelul marii.

  • Perimetrul Midia Deep - are adancime (42,5% OMV Petrom, 42,5% ExxonMobil, 15% GasPlus): operatiuni de explorare.

C.P.

Citeste si:
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat joi, 28 octombrie, că "sănătatea oamenilor nu se negociază", afirmând că românii au înţeles acest lucru,...
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...
Sursa: Ziare.com