Profitul Petrom a crescut cu 163% in 2010

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 11:29
2278 citiri
Profitul Petrom a crescut cu 163% in 2010
Foto: Arhiva

Petrom a avut in 2010 un profit net record, de 2,19 miliarde lei, in crestere cu 163% fata de anul precedent, cand inregistra un profit de 833 de milioane de lei. In plus, vanzarile au crescut cu 16% desi volumul lor a scazut cu 7%.

Rezultatele din 2010 au fost sustinute de evolutia pozitiva a pretului la titei si de masurile stricte de management al costurilor. Pretul titeiului Ural a fost cu 28% mai mare comparativ cu 2009, potrivit unui comunicat al Petrom.

"Intr-un mediu favorabil al preturilor la titei, anul 2010 a marcat realizarea unei serii de proiecte strategice si a unor imbunatatiri semnificative ale performantei noastre operationale. In Explorare si Productie (E&P) am pus cu succes in functiune, inainte de mijlocul anului, sistemul de livrare a gazelor de la Hurezani si am demarat productia din noile sonde-cheie, mentinand totodata rata de inlocuire a rezervelor in Romania peste nivelul de 70%, pentru al treilea an consecutiv. In R&M, mediul economic nefavorabil ne-a influentat negativ vanzarile de carburanti si nivelul marjelor", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al OMV Petrom.

De asemenea, Petrom a obtinut un profit inainte de taxe si impozite (EBIT) de 2,98 miliarde lei, cu 84% mai mare decat cel de 1,62 miliarde lei inregistrat in 2009.

Pentru 2011, reprezentantii Petrom se asteapta ca piata romaneasca sa iasa din recesiune si sa inregistreze un progres treptat in a doua parte a anului. Compania se asteapta si ca principalii factori de influenta ai pietei sa ramana volatili in 2011.

"Estimam ca pretul titeiului se va situa la nivelul de 80-100 USD/bbl si un mediu volatil al cursului de schimb valutar. Piata produselor din rafinare se preconizeaza ca isi va reveni intr-o oarecare masura pe parcursul anului 2011, datorita imbuntatirii cererii de distilate medii. Ne asteptam ca piata de carburanti din Romania sa fie relativ stabila, reflectand evolutia economiei", se arata in analiza Petrom.

Mai mult, potrivit Petrom, consumul ar trebui sa revina pe crestere, chiar daca marginala, data fiind majorarea asteptata a salariului real, iar puterea de cumparare a consumatorilor ar trebui sa se imbunatateasca treptat de-a lungul anului, odata cu reducerea inflatiei si revigorarea economica.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Petrom rezultate financiare, #Petrom profit, #Petrom vanzari, #pret petrol 2011 , #pret petrol