Ziare.com

Benzina s-a scumpit cu 33% in sase luni

Marti, 30 Iunie 2009, ora 08:19

   

Benzina s-a scumpit cu 33% in sase luni
Din decembrie pana acum pretul benzinei romanilor a crescut cu 33 la suta, numai in iunie romanii fiind nevoiti sa faca fata unui adevarat val de scumpiri.

Marti, Petrom a majorat preturile de referinta la benzina cu 7 bani/litru, ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la produsele petroliere.

Numai in ultimele doua saptamani, pretul benzinei a crescut de trei ori, relateaza Cotidianul.

Astfel, pretul celui mai ieftin sortiment de benzina se apropie vertiginos de 4 lei/litrul, de la sub 3 lei litrul, la inceputul lui decembrie 2008. Din cauza cursului si a cresterii cotatiilor, spun petrolistii.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

La inceputul lui decembrie, Petrom, liderul pietei petroliere din Romania, afisa, dupa un val de ieftiniri succesive, un pret de referinta de sub 3 lei pe litru (2,95 lei) pentru cel mai ieftin sortiment de benzina - Premium 95. Dupa ultima scumpire de saptamana trecuta, pretul aceluiasi sortiment a ajuns la 3,90 lei litrul.

Potrivit Petrom, politica de preturi a companiei tine cont, in principiu, de doua variabile: evolutia cotatiilor la produsele petroliere (cotatiile Platt's Mediterranean) si evolutia cursului de schimb.

In ciuda scumpirilor repetate si masive, pretul carburantilor din Romania este cel mai mic din toata Uniunea Europeana.

Potrivit datelor din Oil Bulletin, centralizate de Directoratul pentru Energie al Comisiei Europene, la noi benzina de '95 costa 876,71 euro/1.000 de litri, in timp ce in Bulgaria pretul este de 967 de euro, in Ungaria 1.044, in Polonia 1.000 de euro, iar in Austria 1.136.

Cu o singura exceptie (Polonia), situatia este valabila si in cazul motorinei, la noi pretul fiind de 841 de euro/1.000 de litri.

In Bulgaria, pretul este de 878 de euro, in Ungaria - 964 de euro, in Polonia - 838 de euro (singura tara din UE cu pret mai mic decat Romania), iar in Austria - 1.016 euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1288 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

q

In ciuda scumpirilor repetate si masive, pretul carburantilor din Romania este cel mai mic din toata Uniunea Europeana.

si nu este normal? la ce venituri avem cit sa fie pretul?de unde mai pui ca si exploatam petrol

 

Dupa ultima scumpire anuntata de PETROM, PRETUL...

...benzinei de '95 a ajuns si la noi la 928,57 Euro/1000litri! Iar comparatia cu alte state din UE este numai partial relevanta, intrucat acele state comercializeaza benzina provenita din titei de import, de 2 - 3 ori mai scump decat titeiul romanesc, din care PETROM realizeaza peste doua treimi din proprii carburanti! Oricum am intoarce-o, majorarile repetate din ultimele doua saptamani sunt NEJUSTIFICATE!!

 

benzina scumpa

de ce e asa de scumpa benzina in romanika? e aproape dublu prtu' fata de usa. cred ca din cauza lipsei concurentei

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor