O rafinarie cu traditie din Romania va fi demolata - Ce va fi construit in locul ei

Joi, 19 Februarie 2015, ora 15:00
5653 citiri
O rafinarie cu traditie din Romania va fi demolata - Ce va fi construit in locul ei
Foto: Revista 22

Compania OMV Petrom (SNP), din grupul austriac OMV, va demola o parte din constructiile si instalatiile aflate pe platforma rafinariei Arpechim Pitesti, pentru a construi depozite de carburanti si produse petroliere.

"Ce este sigur este ca avem un dialog permanent cu autoritatile in privinta Arpechim. Nu avem niciun cumparator pentru aceasta rafinarie. Noi vrem sa o transformam intr-un depozit de carburanti, iar pentru asta este nevoie sa fie demolate unele active. Am inaintat deja o cerere in aces sens autoritatilor competente", a declarat, joi, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa.

Rafinaria Arpechim este inchisa din 2011, la acea data conducerea OMV Petrom considerand ca optiunea vanzarii nu era fezabila in contextul in care compania nu a gasit un cumparator "credibil" care sa aiba expertiza si resursele financiare pentru operarea unitatii.

Rafinaria avea o capacitate nominala de prelucrare a circa 3,5 milioane tone de titei pe an si a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic, prima instalatie fiind inaugurata in 1964.

Mariana Gheoghe afirma, in februarie 2013, ca OMV Petrom va demola Arpechim daca nu va gasi un cumparator.

OMV Petrom a incercat sa vanda rafinaria catre o companie care sa o utilizeze atat pentru productia de carburanti, cat si de materii prime pentru combinatul Oltchim.

Diversi reprezentanti ai statului au declarat de mai multe ori in ultimii ani ca partea de petrochimie a rafinariei va trebui cumparata de acelasi investitor care va cumpara combinatrul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, avand in vedere ca Arpechim era principalul furnizor de materii prime al combinatului.

Statul nu a reusit insa sa vanda Oltchim, combinatul fiind in prezent in insolventa.

Profitul net al OMV Petrom a scazut anul trecut la sub jumatate din cel inregistrat in 2013, ajungand la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), in timp ce vanzarile companiei au coborat cu 11%, la 21,5 miliarde lei (4,84 miliarde euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#rafinarie Arechim demolata, #rafinarie Romania demolata, #rafinarie demolata , #Romania