Petrom ar putea intra in insolventa din cauza a doi clujeni

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 10:55
3326 citiri
Petrom ar putea intra in insolventa din cauza a doi clujeni

Petrom, una dintre cele mai mari companii din Romania, a fost chemata in judecata de mostenitorii fostilor proprietari ai unui teren care fusese nationalizat, pentru ca nu a achitat o datorie pentru exploatarea pamantului in cauza.

La mijloc este o datorie de 50,6 milioane lei pe care Petrom refuza sa o plateasca unei familii din Cluj, care cere acum intrarea societatii in insolventa, potrivit Romania Libera.

Conform unei sentinte de acum doi ani, Petrom ar fi trebuit sa le achite cele peste 12 milioane euro fratilor Dan si Radu Stegaroiu, banii reprezentand redeventele aferente exploatarii de hidrocarburi de pe un teren care fusese confiscat in baza unei legi care se referea la nationalizarea intreprinderilor industriale, bancare, de asigurari, miniere si de transporturi.

Avocatul Dan Stegaroiu, unul dintre mostenitorii fostilor proprietari, sustine ca a introdus la tribunal noua actiune impotriva Petrom ca urmare a faptului ca societatea nu a achitat datoria care fusese deja stabilita prin hotarare judecatoreasca.

Procesul dintre fratii Stegaroiu si Petrom a inceput in 2003, la Tribunalul Bucuresti, cand mostenitorii cereau plata unei redevente in schimbul unei exploatari petroliere pe care statul comunist a preluat-o abuziv de la o ruda a acestora. Magistratii au decis, pe 14 septembrie 2006, efectuarea unei expertize. In decizia din 2008, magistratii arata faptul ca Petrom "a obstructionat practic efectuarea expertizei".

Se pare ca avocatii Petrom au sustinut ca detin actele necesare, pe care le vor prezenta expertului, insa acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata, finalizarea expertizei fiind in acest fel intarziata.

Petrom contesta insa pretentiile fratilor Stegaroiu si arata ca societatea nu este in pericol de faliment.

"OMV Petrom considera aceasta cerere ca fiind abuziva si, conform dispozitiilor legale, a formulat contestatie impotriva cererii de deschidere a procedurii insolventei. In mod evident, OMV Petrom nu se afla in stare de insolventa, asa cum o demonstreaza si situatiile financiare auditate ale companiei pe anul 2009, nivelul lichiditatilor fiind mult mai ridicat decat pretinsa creanta.

In plus, reclamantii nu detin o creanta certa, lichida si exigibila impotriva OMV Petrom. OMV Petrom va face uz de toate caile de atac extraordinar aplicabile impotriva deciziei instantei de recurs", se arata intr-un comunicat al companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#insolventa Petrom, #proces clujeni Petrom , #Romania