Profit record la Petrom: Prima data in istorie cand depaseste un miliard de euro (Video)

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 10:18
2962 citiri
Profit record la Petrom: Prima data in istorie cand depaseste un miliard de euro (Video)

Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, a inregistrat in 2013 un profit record.

Mai mult, este pentru prima data in istoria tarii noastre cand profitul net al unei companii private depaseste un miliard de euro.

Valoarea exacta este de 4,82 miliarde de lei (1,091 miliarde de euro), se arata in raportul companiei, publicat de Bursa de Valori Bucuresti.

Pe de alta parte, vanzarile consolidate au scazut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, motivul principal fiind declinul inregistrat la titei si produse petroliere.

"In 2013, Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipat, insa consumul a ramas scazut, iar povara fiscala a continuat sa creasca. In pofida cererii scazute din sectorul de gaze si electricitate, a contractiei marjelor de rafinare si preturilor la electricitate, Petrom a inregistrat o performanta financiara solida, datorita initiativelor de excelenta operationala si de control strict al costurilor, precum si datorita mediului favorabil al pretului la titei.

In activitatea operationala, am crescut cu succes productia de hidrocarburi din Romania, compensand declinul natural, si ne-am angajat in parteneriate ce vizeaza deblocarea potentialului onshore. In Marea Neagra, am continuat activitatile de explorare prin finalizarea achizitiei de seismica 3D si am facut pregatirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumatatea anului 2014", a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

Care au fost "motoarele" de crestere

Profitul inregistrat anul trecut reprezinta un avans de 22% fata de cel inregistrat in 2012, cand Petrom a castigat 3,94 de miliarde de lei (peste 930 milioane de euro).

Cresterea s-a datorat in primul rand cotatiei internationale a petrolului, care a ajuns anul trecut la aproximativ 100 de dolari pe baril.

Si liberalizarea pietei gazelor a contribuit la rezultatele financiare record ale companiei, deoarece a permis producatorilor interni de gaze, Petrom si Romgaz, sa vanda la preturi mai mare gazele naturale catre industrie si catre populatie, apropiindu-se de valoarea gazelor importate din Rusia.

"Din momentul privatizarii, am asigurat dezvoltarea companiei noastre si viitorul productiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operationale, respectiv 10 miliarde de euro cumulat. Continuarea acestei povesti de succes necesita un cadru favorabil investitiilor si fundamente solide de piata, pentru deblocarea pe deplin a potentialului nostru de crestere", a punctat Mariana Gheorghe.

C.P.

Citeste si:
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Sursa: Ziare.com