Sectorul energetic romanesc nu este ferit de criza economica

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 11:52
1185 citiri
Sectorul energetic romanesc nu este ferit de criza economica

Sectorul energetic din Romania nu este ferit de criza economica mondiala si in prezent tara trece printr-un moment deosebit de serios care probabil nu este inteles in intreaga sa complexitate, a declarat marti directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

"In contextul acestei crize, problema energetica devenit o problema critica. Multi considera Romania ca fiind protejata (de efectele crizei, n.r.) in sectorul energetic. Cu siguranta, Romania nu este imuna in fata crizei economice si cu atat mai putin sectorul energetic.

Cea mai mare provocare in sectorul energetic este nevoia de investitii masive. [...] Este un moment deosebit de puternic, de serios, pe care probabil nu-l intelegem in intreaga sa complexitate. Noi incercam sa gasim solutii pentru a trece de criza", a precizat Mariana Gheorghe citata de NewsIn.

Directorul general executiv al Petrom a mai spus ca, daca in prezent dependenta Romaniei fata de importul de gaze este de 30%, (fata de media europeana care este de 60%), aceasta dependenta va creste pana in 2020 la 50%.

"Romania are potential pe resurse regenerabile si un mediu de piata competitiv. In sud estul Europei, suntem singura tara producatoare de titei. Am oprit declinul productiei de titei si ne propunem sa-l mentinem sau chiar sa-l crestem", a explicat oficialul companiei petroliere Petrom.

Mariana Gheorghe a mai anuntat ca Petrom a facut investitii de 4,3 miliarde euro, din 2005 si pana in iunie 2008, investitii ce vizeaza explorarea, productia, rafinarea, marketingul.

In primele noua luni din 2008, compania Petrom a obtinut un profit net de 2,29 miliarde lei, in crestere cu 48% fata de perioada similara din 2007, in pofida inrautatirii mediului macroeconomic si a provizioanelor mari pentru rafinaria Arpechim, potrivit datelor companiei. In primele trei trimestre din 2007, Petrom obtinuse un castig net de 1,548 miliarde lei.

Totodata, Petrom si-a majorat semnificativ investitiile in primele noua luni, de aproape doua ori, pana la 4,638 miliarde lei (1,274 miliarde euro), dupa ce in perioada ianuarie - septembrie 2008 investise 2,376 miliarde lei.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in vreme ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Actiunile Petrom (SNP) sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si potrivit cotatiei de la inceputul lunii noiembrie, este compania din Romania cu cea mai mare valoare de piata, de 10,76 miliarde lei (2,92 miliarde euro).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#sector energetic, #criza financiara, #profit Petrom , #Romania