Statul roman vrea sa cumpere Arpechim Pitesti

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 16:47
1847 citiri
Statul roman vrea sa cumpere Arpechim Pitesti
Foto: Arhiva

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit vineri cu presedintele Consiliului de Administratie (CA) al OMV Petrom, Gerhard Roiss, caruia i-a transmis dorinta statului roman de a cumpara de la aceasta companie rafinaria Arpechim Pitesti.

Potrivit unui comunicat al ministerului, la intalnire a participat si Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

"In cadrul intalnirii, ministrul Ion Ariton a exprimat dorinta statului roman de a cumpara de la compania OMV Petrom S.A. rafinaria Arpechim Pitesti. In acest sens, domnul Gerhard Roiss si-a declarat disponibilitatea de a incepe in cel mai scurt timp negocierile cu statul roman", se spune in comunicat.

Discutiile au mai vizat derularea unui parteneriat strategic intre statul roman si compania OMV, investitiile pe care Grupul OMV le-a realizat pana acum in Romania, dar si proiectele viitoare de investitii ale Petrom in Romania.

Totodata, in cadrul intalnirii s-a mai discutat si despre stadiul cooperarii in proiectul de realizare a gazoductului Nabucco.

Oltchim a inaintat o oferta, pe 25 mai, OMV Petrom SA privind cumpararea instalatiilor rafinariei Arpechim-Pitesti, in baza unui Memorandum aprobat de Guvern.

Unitatea Arpechim a fost pusa in functiune in 1966 si a fost gandita ca un complex petrochimic, care urma sa functioneze alaturi de Oltchim, aceste doua platforme industriale fiind conectate prin conducte de transport al materiilor prime, precum si printr-o puternica infrastructura care asigura schimbul de produse intre cele doua unitati.

OMV Petrom SA a anuntat in martie decizia de oprire definitiva a rafinariei Arpechim. Instalatiile de petrochimie de la Arpechim au fost inchise din toamna lui 2008. Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea a finalizat, in decembrie 2009, negocierile cu producatorul de titei si gaze Petrom, caruia i-a achitat 13 milioane euro pentru transferul activitatilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane de lei au fost reesalonate pentru o perioada de trei ani.

OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile Petrom, Ministerul Economiei 20,64%, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Eveniment Quarterly Report

Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
În luna octombrie 2023, pensionarii urmează să primească bani în plus, iar sumele vor fi acordate prin casele de pensii. Aceste sume în plus se acordă în conformitate cu Ordonanța de...
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii...
#Arpechim Pitesti, #Petrom Arpechim , #Romania