Cat va incasa statul din vanzarea actiunilor Petrom?

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 15:13
1998 citiri
Cat va incasa statul din vanzarea actiunilor Petrom?

Premierul Emil Boc spera sa obtina din vanzarea a 9,8% din actiunile Petrom un pret mai mare decat in 2004, cand grupul austriac OMV a devenit proprietarul a 51% din actiuni.

Guvernul se asteapta sa castige cel putin 600 de milioane de euro, iar analistii sustin ca asteptarile guvernantilor ar putea fi indeplinite, in prezent compania fiind extrem de profitabila.

"Gradul de profitabilitate a Petrom a crescut mult comparativ cu situatia din 2004, pe fondul investitiilor masive si al unui management privat mult mai eficient decat cel asigurat de stat pana la vanzarea pachetului majoritar de actiuni, motiv pentru care este de asteptat ca pretul obtinut in urma vanzarii unui nou pachet, de 9,84%, sa se apropie de cel incasat pentru pachetul de 51%", a declarat Lucian Anghel, economist-sef al BCR, pentru Evenimentul Zilei.

Acesta considera ca Petrom este una dintre cele mai stabile companii din intreaga regiune, motiv pentru care interesul pe Bursa pentru achizitia de actiuni ar putea fi chiar destul de mare.

Pe de alta parte, exista specialisti care sustin ca o diferenta mare intre preturile obtinute la vanzarea pe bucati a pachetelor de actiuni detinute de statul roman in cadrul diverselor companii trebuie justificata de autoritati.

"Birocratilor ar trebui sa li se impute diferentele de pret rezultate in urma vanzarii, in momente diferite, a unor pachete de actiuni ale aceleiasi companii, insa avem o lege a privatizarii facuta franjuri, lucru care-i permite guvernului sa ia orice decizie doreste printr-o simpla ordonanta de urgenta", a precizat Razvan Orasanu, fost presedinte al AVAS.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#vanzare actiuni Petrom, #petrom bani Guvern , #stiri Petrom
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
"Privatizarea profiturilor si nationalizarea pierderilor": principiul folosit la scara industriala si de tradatorii din PSD; vanzarea veniturile bugetare certe arata disperarea unui stat prost intocmit care se afla in ultimul stadiu al existentei sale