In Romania, interesul poarta fesul. La una ca asta, jos palaria!

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 21:14
4529 citiri
In Romania, interesul poarta fesul. La una ca asta, jos palaria!

In saptamana care s-a incheiat, presa a publicat rezultatele financiare ale societatii Petrom pe anul 2011, concretizate sintetic intr-un profit real net de 3,759 miliarde de lei, cu o crestere de 72% fata de anul anterior.

Toata lauda unei societati care, pe timp de criza si de austeritate, a stiut sa-si organizeze afacerile, munca si managementul, tocmai bine ca s-o dai exemplu nu numai vecinilor din jur, dar poate si unor alte segmente ale continentului.

Pentru unii muma, pentru altii austeritate

Pana la urma, toti avem de profitat de pe urma succeselor societatii Petrom: profitul net s-a calculat la un produs pentru care statul a primit un TVA spectaculos, accize fabuloase, impozite pe salarii, pe profit si in cele din urma va primi si pe dividende.

Pentru aceste dividende, a meritat riscul actionarilor, care si-au pus in joc capitalurile, averea lor, intreaga situatie materiala si poate chiar cea sociala, ca oameni de afaceri. A fost riscul lor, este castigul lor. Jos palaria!

Ar fi deci deplasat sa fac aici un exercitiu stangist, calculand prosperitatea unui numar de investitori, in raport cu austeritatea multimii, care asteapta cu sufletul la gura sa vada daca nu cumva, de ziua pacalelilor care se apropie, se vor mari salariile sau pensiile cu 5%.

Cate un salariu minim insfacat de la fiecare

Totusi, nu ma pot abtine de la un calcul aritmetic, fara alta valoare decat cea teoretica, ceva ca un simplu exercitiu, facut din curiozitate. As pune profitul de 3,759 miliarde, in raport cu populatia tarii - de la mic la mare - care, conform recensamantului, a scazut mult sub 20 milioane. Revin cam 200 lei pe cap de locuitor.

Asta inseamna ca, socotind la gramada, fiecare cetatean, inregistrat la recensamant, cand a cumparat benzina si motorina a platit o suma zdravana, atat de zdravana, incat din ea i-a ramas actionarului de la Petrom, ca beneficiu, un rest de doua milioane lei vechi.

As socoti si altfel. Raportat la cei aproape 5 milioane de angajati, cati sunt inregistrati in Romania, profitul de 3,759 milioane reprezinta 751 lei, aproape cat actualul salariu minim lunar, de 700 lei. Statistic, si numai statistic, fiecare salariat a contribuit la beneficiile anuale ale actionarilor Petrom cu aproape un salariu minim pe o luna.

Dar, intrucat in Romania sunt si alte societati prospere, mai ales in domeniul petrolier, este clar ca, pana la urma, soferii platesc ceva incomparabil mai mult decat un salariu minim brut de la fiecare salariat.

Protestele, ca frectie la un picior de lemn

La timpul sau, soferii au observat si au protestat. Protestele pasnice luand forme bizare, ele au inceput manifestand cu claxoanele prin oras si au atins apogeul, cand soferii au platit plinul in moneda marunta, metalica.

Fireste, n-au avut succes. Benzinarii au sustinut sus si tare ca pretul benzinei nu poate fi redus, iar Guvernul s-a implicat. Este important acest amanunt, intrucat, daca nu se implica, acum eram nevoit sa spun ca aici este o afacere strict privata, ceva dictat numai de priceperea manageriala, unde autoritatile nu trebuie sa umble, ca sa nu se friga.

Premierul Boc a lasat insa de inteles ca, pana la un punct, nu frige. A incercat atunci sa comande un fel de audit pe respectiva problema si a aflat, cu aceasta ocazie, ca fusese deja comandat un studiu cu cinci ani in urma, el era in curs de elaborare, dar poate sa dureze si sase ani. Era vorba atunci sa fie gata pana la Craciun, desi un studiu care dureaza sase ani, poate fi gata si la Pastile Cailor.

Concluzii

Premierul de atunci, domnul Boc, si-a aratat muschii si, pe baza unui raport ANAF, care n-a durat 6 ani, dar a scos la iveala unele motive nejustificate ale scumpirii, plus o ancheta facuta de Consiliul Concurentei, a aplicat amenzi usturatoare mai multor operatori: 880 milioane lei. Pe unii i-a usturat amenda si s-au resemnat, pe altii nu i-a usturat si au contestat.

Petrom a contestat iar contestatia se judeca. Asa cum apreciaza presedintele Consiliului Concurentei, domnul Bogdan Chiritoiu, procesul poate sa dureze circa trei ani. Pana la urma, raman cam urmatoarele concluzii:

Unu. Cand domnul Boc a zis ca se implica, era limpede ca cineva din apropiere nu se implica deloc. Nu exclud ideea ca nici nu dorea asa ceva.

Doi. Asa cum am mai spus, pretul carburantilor putea fi redus, dar benzinarii s-au tinut tari. Ei stiau ca interesul poarta fesul, iar cel care purta fesul la acea data, ori n-avea interesul, ori n-avea priceperea necesara.

Trei. Intre timp, poate s-au mai schimbat fesurile. Ce s-a intamplat cu interesele, habar n-am, dar vom afla cu totii la primavara, cand vom vedea cu cat mai explodeaza profitul benzinarilor in anul de austeritate 2012, sau, eventual, cu cat va scadea, urmare faptului ca s-au luat masuri severe. Scade pretul la benzina? Sa fim seriosi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#profit Petrom 2011, #rezultate financiare 2011 , #stiri Petrom