Oferta Petrom, o greseala a Guvernului?

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 19:21
2987 citiri
Oferta Petrom, o greseala a Guvernului?
Foto: Arhiva

Anuntata ca o mare sarbatoare a pietei financiare din Romania, cea mai mare oferta publica din istoria Bursei de Valori Bucuresti, oferta Petrom, nu a dat, nici pe departe, rezultatul asteptat.

Vineri, in ultima zi de subscriere, s-a anuntat ca nu au fost subscrise 80 la suta din actiunile puse in vanzare, pachetul total reprezentand 9,84 la suta din capitalul social al celui mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est. In plus, surse din piata au declarat ca subscrierea ar fi fost chiar sub 50 la suta.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a dat vina pentru acest esec pe conditiile internationale legate de criza datoriilor din Grecia, Spania sau Italia, in timp ce premierul Emil Boc sustine ca Romania nu este "disperata" sa vanda actiunile in acest moment.

Potrivit specialistilor, insa, statul a facut o greseala prin inceperea programului de oferte publice, din care vor face parte si vanzarea unor pachete din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, cu oferta cea mai mare. La pretul maxim stabilit de Guvern, de 0,46 de lei/titlu, statul ar fi obtinut aproximativ 610 milioane de euro, cea mai mare oferta derulata vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti.

"Probabil ca nu trebuia inceput cu cea mai mare oferta. A fost o lipsa de antrenament a investitorilor si s-a inceput cu o oferta cam mare pentru dimensiunea pietei si pentru lipsa de oferte in piata. Celelalte, m-as bucura daca ar exista si nu cred ca ar trece prin acest mare risc la subscriere", a declarat, pentru Ziare.com, Eugen Voicu, presedintele companiei de consultanta in investitii Certinvest.

De asemenea, in opinia analistului financiar Ovidiu Dumitrescu, de la firma de brokeraj Tradeville, faptul ca oferta Petrom nu s-a bucurat de succes transmite un mesaj negativ Guvernului, care ar putea sa-si revizuiasca planurile de privatizare prin Bursa de Valori Bucuresti. In plus, este un semnal si pentru investitorii internationali. "Vor constata ca o sursa de venituri importanta din planurile de redresare bugetara nu poate fi utilizata conform planului", a explicat Dumitrescu, pentru Ziare.com.

Pretul actiunilor, o problema?

Analistul Tradeville este de parere ca pretul minim stabilit de Guvern, de 0,3708 lei/titlu, ar fi putut fi ceva mai scazut, insa stabilirea sa sub cotatia din piata a fost, totusi, de bun augur, in special pentru micii investitori.

"Un discount mai mare de 5-7% ar fi fost oportun, pentru ca ar putea genera, in opinia mea, situatii asemenatoare celei de la Fondul Proprietatea unde unii detinatori care dobandisera actiunile la preturi foarte mici au intrat la vanzare cu volume importante conducand la scaderea accelerata a pretului", a spus Dumitrescu.

In schimb, pe segmentul investitorilor institutionali, intermediarii ar fi trebuit sa indetifice partile interesate de a cumpara actiuni ce depasesc rulajul mediu pe piata. "Pentru acestia din urma, principalul mobil de participare intr-o oferta secundara este evitarea inducerii unui pret dezavantajos ca urmare a marimii cererii lor fata de rulajul mediu zilnic al respectivului titlu", a explicat analistul.

Ce se va intampla cu ofertele Transelectrica, Transgaz si Romgaz?

Ministrul Economiei sustine ca Romania isi va pastra programul de privatizari prin intermediul bursei, agreat cu Fondul Monetar International in momentul semnarii noului acord stand-by de precautie. Acest lucru ar insemna ca, pana la sfarsitul anului, sa aiba loc inca doua oferte, pentru cate 15 la suta din Transelectrica si Transgaz, iar, anul viitor, pentru 15% din Romgaz.

Potrivit analistilor, esecul ofertei Petrom ar putea conduce la o schimbare a abordarii Guvernului, fiind benefice modificari fata de structura ofertei din cazul companiei petroliere.

"De exemplu, stabilirea preturilor maxim si minim ar trebui facuta in functie de cotatia din piata de la data aprobarii prospectului (sa spunem +/- 5%). In plus, lipsa de transparenta in privinta gradului de subscriere pe durata derularii ofertei nu este un element pozitiv nici pentru investitori si nici pentru stat. Primii doresc sa masoare interesul din piata pe parcursul ofertei, iar Guvernul este interesat sa contracareze zvonurile, de obicei negative, ce tind sa apara pe fondul lipsei informatiilor oficiale referitoare la volumul subscrierilor", a explicat Dumitrescu.

In cazul Romgaz, avand in vedere ca ar fi vorba de o oferta primara, nu secundara, modalitatea folosita la Petrom ar putea avea un succes mai mare, deoarece nu ar exista posibilitatea achizitiei din alta sursa.

Totusi, analistul a precizat ca succesul acestor oferte nu depinde doar de pretul si cantitatea sa, ci si de starea mediului economic mondial si national, tendinta generala a bursei, guvernanta corporativa la nivelul companiei si perspectivele pentru industria din care societatea respectiva face parte.

Pe de alta parte, presedintele Certinvest sustine ca nu se poate astepta un moment prielnic pentru oferte, ci trebuie respectat un calendar. "Momentul prielnic este atunci cand faci un calendar, unele vor prinde cele mai bune perioade, altele mai putin bune, dar trebuie sa existe un calendar. Si atunci beneficiezi de o medie a pietei sau de momentele acelea prielnice. Pentru ca poti sa pleci la drum pe o piata foarte incurajatoare si sa te trezesti ca se intampla ce s-a intamplat acum in cazul Petrom. Doar o hotarare pe termen lung de a continua asemenea oferte publice pot sa te faca sa beneficiezi de momentele prielnice", a explicat Eugen Voicu.

Potrivit spuselor sale, daca Romania vrea sa ramana credibila pentru investitori, trebuie sa isi mentina calendarul, mai ales ca "statul roman are inca o gramada de oferte de facut".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#oferta publica Petrom, #vanzare actiuni Petrom, #Petrom vanzare bursa , #stiri Petrom
Comentarii
Poza gong
gong
rank 5
S-a dovedit ca Bursa nu-i portocalie si nu asculta de boc !!!