Directorul general Petrom: Basescu trebuie sa vada lucrurile bune pe care le face compania

Duminica, 18 Martie 2012, ora 17:40
4341 citiri
Directorul general Petrom: Basescu trebuie sa vada lucrurile bune pe care le face compania
Foto: Arhiva

Directorul general al companiei Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat ca nu este de acord cu acuzatiile aduse companiei de presedintele Traian Basescu si a explicat pozitita sotiei premierul Mihai Razvan Ungureanu in aceasta companie.

"Nu spunem ca suntem mai speciali decat altii, spunem doar ca facem o activitate profesionala, legala si cu toata considerarea pentru impactul economic si social pe care il avem, dar in acelasi timp credem ca acest lucru este de respectat.

Ne pare rau ca domnul presedinte a ajuns la aceasta concluzie. Sper insa sa isi reconsidere aceasta atitudine si sa vada lucrurile bune pe care aceasta companie le face in societatea romaneasca", a declarat Mariana Gheorghe, intr-un interviu acordat Agerpres.

Recent, presedintele a precizat ca Petrom are o politica imorala si ca a rupt toate legaturile cu aceasta companie.

De asemenea, Mariana Gheorghe a explicat ca sotia premierului nu este angajata in mod direct la firma din Romania.

"Doamna Ungureanu nu este salariata a Petrom. Ceea ce stim noi este ca are un contract de consultanta medicala cu OMV AG din Viena si, in cadrul acestui contract, ea desfasoara atat activitate pentru Petrom, in board-ul, in Consiliul de Administratie al unei filiale a noastre, Petromed, care desfasoara numai activitati medicale, cat si activitati de sprijin, de mecenat medical pe care compania il are in legatura cu angajatii sai, astfel incat sa ajute social, medical, anumiti angajati aflati intr-o anumita situatie dificila", a afirmat aceasta.

In alta ordine de idei, Mariana Gheorghe a spus ca Petrom si-a propus sa investeasca peste un miliard de euro in 2012, majoritatea banilor fiind concentrata asupra modernizarii Petrobrazi.

Directorul general al companiei a mentionat ca descoperirea de gaze naturale din Marea Neagra a fost o veste imbucuratoare pentru ei si pentru firma partenera, ExxonMobil.

Urmatorii pasi pe care trebuie sa ii faca in acest sens sunt reducerea incertitudinilor, pentru a preveni riscurile, apoi determinarea comercializarii acestei descoperiri, dezvoltarea altor sonde de explorare si abia apoi demararea procesului de investitii propriu-zis, ceea ce inseamna construirea de platforme, de canale de distributie, de transport si apoi de vanzare a gazului.

Mariana Gheorghe a spus ca centrala eoliana de la Dororbantu a inceput sa furnizeze energie electrica, insa capacitatea ei este mica, de doar 45MW. De asemenea, centrala pe gaz de la Brazi va fi data in functiune la jumatatea acestui an.

Directorul general al Petrom a explicat ca pretul la pompa al carburantilor tine de cele doua componente, componenta internationala, pretul international la titei si la cotatiile de produse, respectiv, benzina si motorina, si apoi componenta locala, care determina concurenta intre diversi operatori prezenti in Romania.

"Noi suntem, de exemplu, la titei dependenti in procent de 65%, la produsele petroliere, in functie de capacitatile existente, vorbim de benzina si motorina, intre 30 si 50 la suta, depinde de an. Deci exista o dependenta foarte mare de import.Apoi trebuie sa adaugam componenta de taxare, care este locala, in anumit nivel.

Noi, fiind parte din piata europeana, avem si anumite obligatii fata de piata europeana asupra componentei de taxare din pretul combustibililor La aceasta ora, grosso-modo, vorbim, din pretul care se aplica in statiile noastre, 50% este pentru operator si 50% pentru stat", a explicat aceasta.

Mariana Gheorghe a mai spus ca statul roman detine peste 20 la suta din actiunile Petrom si este singurul care poate sa decida cat timp le tine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Petrom Traian Basescu, #investitii Petrom Romania, #sotie Ungureanu Petrom, #gaze marea neagra Petrom , #stiri Petrom