Ziare.com

ExxonMobil si Petrom au inceput lucrarile in apele romanesti ale Marii Negre

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 17:08

   

ExxonMobil si Petrom au inceput lucrarile in apele romanesti ale Marii Negre
ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu Petrom, au inceput forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre.

Potrivit unui comunicat transmis Bursei de catre Petrom, sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri si va fi forata cu tehnologie de ultima generatie. Forajul va fi executat de catre vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia.

Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.

"Suntem incantati de colaborarea cu Petrom in acest proiect - o colaborare care are la baza experienta ExxonMobil, unul dintre liderii mondiali in explorarea in ape de mare adancime si vasta experienta a companiei Petrom in Romania. Apreciem eforturile depuse de autoritatile romane pentru a sprijini progresul lucrarilor de explorare in Marea Neagra ", a afirmat Ian A. Fischer, Director General al EEPRL.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Forajul de explorare, in special in astfel de zone neexplorate din Marea Neagra, poate conduce sau nu la o descoperire. Daca se va confirma o descoperire comerciala, dezvoltarea ulterioara a perimetrului Neptun va avea un impact industrial, social si economic pozitiv semnificativ asupra Romaniei.

"Impreuna cu partenerul nostru, ExxonMobil, dezvoltam un proiect unic pentru Romania. Explorarea in ape de mare adancime implica riscuri investitionale mari si necesita investitii de mai multe sute de milioane de dolari, dar un eventual succes ar schimba fundamental perspectivele sectorului energetic romanesc", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie.

Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 km2 in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 m. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.

In perioada 2009-2010, Petrom si ExxonMobil au achizitionat date pentru peste 3.000 km2 din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultima
generatie - in cadrul celui mai mare program seismic desfasurat vreodata in Romania.

ExxonMobil, cea mai mare companie listata public de petrol si gaze naturale din lume, detine cel mai important portofoliu de resurse din industrie; este cea mai mare
companie de rafinare si marketing pentru produse petroliere si are una dintre cele mai mari unitati de prelucrare de produse chimice din lume. Unul dintre predecesorii companiei ExxonMobil a desfasurat operatiuni in Romania, inca din anul 1903. ExxonMobil are o vasta experienta in explorarea in ape de mare adancime. Din 7.800 de sonde puse in functiune de ExxonMobil in ultimii zece ani, peste 250 de sonde au fost forate in ape a caror adancime depaseste 750 de metri.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din Europa de Sud-Est in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 6,6 miliarde de euro in ultimii sase ani.

Sursa: rNews

Articol citit de 1501 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Suntem incantati

...ca am vandut pe sub mana petrolul din jurul insulei Serpilor. Banuiesc ca subiectul nu intereseaza media si pe romanii obisnuiti.

Pentru tinerii romani ce vor un viitor ...sa-si faca bagajele.
Sa lucreze in vest (eventual la ExxonMobil Exploration) acolo unde se vor duce in viitor (probabil pe 2 lei) resursele de petrol romanesc.

Se cauta buni programatori. IT-ul ofera sansa sa evadezi.
Lectii Programare .......http://oportun.3x.ro

...patriotii pot lucra la Petrom pt actionarii de Top ai Romaniei

 

Ce se intampla patrioti ?

...ati ramas fara glas ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor