Petrom a cumparat compania Korned LLP din Kazahstan

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 10:59
1677 citiri
Petrom a cumparat compania Korned LLP din Kazahstan
Foto: Petrom

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud Est, a anuntat marti ca a achizitionat anul trecut Korned LLP din Kazahstan, companie care detine o licenta de explorare ce include zacamantul nedezvoltat Kultuk, situat la 34 km distanta de zacamantul Komsomolskoe.

"Korned LLP detine in proportie de 100% drepturile asupra licentei de explorare inclusiv asupra zacamantului nedezvoltat Kultuk, localizat onshore in Bazinul Pre-Caspic, la 34 km Nord-vest fata de zacamantul Petrom de la Komsomolskoe. Acordul de vanzare - cumparare a fost semnat pe 29 octombrie 2009, iar finalizarea tranzactiei a avut loc pe 31 decembrie 2009, dupa obtinerea unor diverse aprobari din partea autoritatilor din domeniu din Kazahstan. Vanzatorul si cumparatorul au fost de acord ca pretul tranzactiei sa ramana confidential. Aceasta achizitie nu este substantiala, situandu-se sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV PETROM SA", se specifica in comunicatul companiei.

"Este important pentru noi sa atingem o anumita cota de productie pe aceasta piata confirmand astfel angajamentul nostru fata de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de crestere a securitatii energetice a Romaniei", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

De asemenea, Johann Pleininger, Membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatile de Explorare si Productie, a declarat ca aceasta achizitie este foarte importanta pentru Petrom si in linie cu obiectivul strategic de a adauga proiecte de explorare si productie in trei bazine geologice selectate din vestul Kazahstanului din apropierea punctelor de productie deja stabilite.

Zacamantul Kultuk a fost descoperit in anii 80 si nu a fost dezvoltat de atunci. Precum zacamantul Komsomolskoe, acesta este localizat in zona de tranzitie onshore-offshore, dificila din punct de vedere tehnic si de mediu, care este inundata sezonier de Marea Caspica.

Studiile tehnice indica faptul ca zacamantul Kultuk poate fi conectat la zacamantul Komsomolskoe si poate astfel beneficia de instalatiile si infrastructura existenta. Sinergiile tehnice si operationale ar trebui sa duca la costuri reduse de productie pentru ambele zacaminte comparat cu dezvoltarea acestora in mod individual.

Petrom a comunicat ca planuieste investitii in zacamantul Kultuk, incluzand o noua achizitie seismica 3D, sonde aditionale si teste de productie in urmatorii 2-3 ani pentru a confirma marimea si fezabilitatea dezvoltarii zacamantului.

Petrom a intrat in Kazahstan in 1998 si detine licente de explorare si productie pentru zacamintele Tasbulat, Aktas, Turkmenoi, Komsomolskoe si Jusaly. Activitatile Petrom din Kazahstan sunt desfasurate prin intermediul reprezentantei Petrom din Kazahstan, prin biroul de reprezentanta din Astana precum si doua companii, TOO Tasbulat Oil Corporation (100% detinut de Petrom) si TOO Kom-Munai (95% detinut de Petrom).In 2008, productia zilnica de titei si gaze a Petrom in Kazahstan a atins aproximativ 5.700 bep/zi, cu 24% mai mare comparativ cu 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Petrom Kazahstan, #Petrom Korned LLP, #Petrom achizitie, #Petrom zacamant Kultuk , #stiri Petrom