Ziare.com

Petrom a stabilit un record mondial in forajul orizontal la mici adancimi

Joi, 10 Februarie 2011, ora 15:12

   

Petrom a stabilit un record mondial in forajul orizontal la mici adancimi
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze naturale din Europa de Sud-Est, a anuntat joi ca a stabilit un record mondial privind forajul orizontal la mica adancime, in localitatea Suplacu de Barcau din judetul Bihor, cu trei sonde orizontale forate la o adancime de mai putin de 200 de metri.

Recordul a fost atestat de catre Schlumberger Drilling and Measurements si se refera la trei sonde orizontale, sapate la o adancime mai mica de 200 m, in cadrul zacamantului de titei Suplacu de Barcau, potrivit unui comunicat emis joi de Petrom.

"Recordul stabilit la Suplac reprezinta recunoasterea internationala a profesionalismului si experientei echipei care lucreaza in cadrul acestui proiect. Avem nevoie de astfel de experti pentru proiectele de re-dezvoltare a zacamintelor pe care le derulam cu obiectivul de a ne atinge potentialul in Romania. Astfel de recorduri, sustinute de investitii semnificate, vor contribui la sustinerea productiei interne de titei", a declarat un membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie, Johann Pleininger.

In cadrul activitatii de explorare si productie a Petrom in Romania, una dintre directiile strategice vizeaza re-dezvoltarea unui numar de zacaminte majore, printre care si Suplacu de Barcau.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Oficialii companiei spun ca Petrom se concentreaza asupra maximizarii productiei pe o serie de zacaminte, prin utilizarea de noi tehnologii si echipamente dar si prin noi strategii de exploatare a zacamintelor.

Suplacu de Barcau este un zacamant de titei matur situat in nord-vestul Romaniei, pe care exploatarea a inceput in 1960. Pana in prezent, pe acest zacamant au fost sapate peste 2.800 de sonde, din care circa 744 sunt inca active, furnizand circa 10% din productia de titei a Petrom.

Cele trei sonde sapate orizontal la o adancime mai mica de 200 de metri, intr-un mediu foarte complex cum este cel reprezentat de nisipurile neconsolidate de mica adancime de la Suplac, valideaza o noua posibila strategie de exploatare a zacamantului.

Sondele au o lungime pe orizontala de 300 de metri. Practic, prin saparea de sonde orizontale de mica adancime intr-un mediu in care pana in prezent au fost sapate numai sonde verticale, pot fi accesate rezerve suplimentare, inaccesibile pentru exploatare pana in prezent.

Planurile pentru dezvoltarea viitoare a zacamantului Suplacu de Barcau vor lua in considerare mai multe sonde de acest tip.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie.

Grupul exploateaza in Romania si Kazakhstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 854 milioane de barili echivalent petrol (in Romania 823 milioane barili echivalent petrol) si are o capacitate nominala anuala de rafinare de 8 milioane tone.

Sursa: rNews

Articol citit de 3874 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"vor contribui la sustinerea productiei interne de titei"

... de care vom beneficia noi, cei de la OMV, care il extragem la costuri de 16$/barilul si il dam cu 92$ barilul.
Asa trebuia sa sune fraza completa.

 

Poporul sa multumeasca parazitilor din PSD care au vandut dea valma austriecilor companii de stat, zacaminte, utilaje si specialisti - AICI AU FOST BANII DUMNEAVOASTRA

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor