Ziare.com

Petrom, privatizat in conditii frauduloase?

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 08:09

   

Petrom, privatizat in conditii frauduloase?
Dan Ioan Popescu, fost ministru al Econonomiei, care s-a ocupat de privatizarea Petrom, a oferit se pare austriecilor de la OMV posibilitatea achizitionarii in conditii frauduloase a companiei in cauza.

Popescu si staff-ul sau ar fi acceptat diminuarea capitalului social al acestei companii cu peste 46 de milioane de euro, incalcand Legea 137/2002 pentru accelerarea privatizarii, inlocuind decizia Parlamentului Romaniei cu o simpla hotarare a boardului Petrom, sustin jurnalistii de la Cotidianul.

Valoarea de piata a companiei Petrom a fost estimata, in 2003, la aproximativ doua miliarde de euro, iar OMV, care a vrut sa detina 51% din capitalul social al Petrom, a cumparat actiuni pentru care statul roman a fixat un pret de 1,4 miliarde de euro.

OMV a cumparat 33,34% din capitalul social al Petrom pentru suma de 669 de milioane de euro, urmand ca pentru restul de pana la 51% sa faca majorari de capital in valoare de 800 de milioane de euro.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Inainte de a plati pentru vreo actiune, OMV a impus statului roman sa anuleze doua hotarari de majorare a capitalului social, in valoare de 46 de milioane de euro, cu toate ca legea obliga la respectiva majorare.

Potrivit acestor date, oficialii romani insarcinati cu privatizarea Petrom, anuland in mod ilegal 46 de milioane de euro din aportul statului la capital, au diminuat considerabil profiturile pe care Romania urma sa le obtina.

Cei care au negociat contractul de privatizare a Petrom au fost numiti de fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu si faceau parte fie din Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, fie din Ministerul Economiei, ambele institutii fiind conduse nemijlocit de DIP.

Austrieciii de la OMV au cerut partii romane sa scoata, printr-o semnatura, 46 de milioane de euro din capitalul social al Petrom. La trei luni de la majorarea capitalului social al statului, cerinta austriecilor a fost materializata in contractul de privatizare al Petrom.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3950 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Jaful ca rezultat al coruptiei !

Privatizarea in Romania s-a facut in folosul celor care au condus procesul de privatizare. (coruptie la nivel inalt) Multi din asa zisi investitori au predat la fier vechi utilajele si instalatiile, imbogatindu-se pe aceasta cale fara nici un efort. Terenurile aferente firmelor cumparate au fost valorificate pe piata imobiliara. Petromul insa este cel mai mare jaf. Austriecii de la OMV au stabilit regulile de privatizare si nu statul roman. Aceasta tranzactie a fost un cadou facut austriecilor care au preluat pe nimic si resursele de titei si o mare parte din gazele naturale ale Romaniei. Este interesant sa se stie valoarea aseturilor ce sunt puse pe piata imobiliara de catre OMV in acest moment. A se vedea aici sediile fostelor PECO din fiecare judet si al depozitelor PECO dezafectate de catre OMV. Comparati Pretul obtinut de Dinu Patriciu pe Rompetrol cu cel obtinut de statul roman pe Petrom !!!
Acest contract fraudulos ar trebui anulat iar cei vinovati sa fie trasi la raspundere. Asadar sa nu ne miram ca avem somaj ridicat, cand guvernanti au contribuit decisiv la distrugerea multor capacitati industriale.

 

tranzactiile...

au fost la diferenta de citiva ani....e normal sa difere pretul...

aiurea

46 milioane de euro - praf in ochi. De ce nu este semnat articolul?

 

nu cred nimic,...

daca nu este semnat articolul,...nu este credibil.....

 

Toata tara

a fost construita pe frauda, ce mai conteaza un nimic ca Petromul :)

 

cine raspunde !

de ce dan ioan popescu nu este la puscarie?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor