Petrom va furniza electricitate din septembrie 2011

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 14:38
1455 citiri
Petrom va furniza electricitate din septembrie 2011
Foto: Petrom

Petrom va incepe furnizarea de energie electrica in a doua jumatate a anului 2011, dupa ce, miercuri, compania a anuntat inceperea constructiei efective a centralei pe gaze de la Brazi.

Valoarea investitiei se ridica la 500 de milioane de euro, finantare asigurata atat din surse interne, cat si prin doua credite semnate cu Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, fiecare in valoare de 200 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

Centrala electrica va avea doua turbine cu gaz, doua cazane recuperatoare si o turbina cu abur, dezvoltand o putere de 860 de MW si o eficienta de 57%, un nivel crescut in comparatie cu media de 30% a instalatiilor cu putere similara, din Romania.

Proiectul centralei include si constructia unei conducte, cu o lungime de 30 de kilometri, care va asigura transportul gazelor catre centrala. De asemenea, va exista o linie de inalta tensiune de 3 kilometri, pentru conectarea la sistemul national.

Centrala electrica de la Brazi este construita de un consortiu format din General Electric, din Statele Unite, si Metka, din Grecia, termenul de livrare la cheie fiind septembrie 2011.

"Extinderea activitatilor noastre in sectorul de energie electrica constituie o componenta semnificativa pentru dezvoltarea sustenabila a companiei. Acest proiect privat de generare de electricitate va contribui la cresterea securitatii energetice a Romaniei, in conditiile respectarii tuturor normelor de mediu ale UE", a declarat Mariana Gheorghe, director executiv al Petrom.

Potrivit lui Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom, dupa punerea in functiune, centrala de la Brazi va furniza circa 8% din electricitatea produsa in Romania, cea mai mare parte fiind destinata pietei.

"Recent am obtinut si licenta de furnizare de electricitate, ceea ce ne va permite sa devenim un jucator activ pe piata de energie electrica pana la sfarsitul acestui an", a declarat Kappes.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#centrala electrica Petrom, #furnizare electricitate Petrom , #stiri Petrom