Privatizarea Petrom, luata la puricat de o comisie a Camerei Deputatilor

Luni, 21 Martie 2011, ora 16:42
1720 citiri
Privatizarea Petrom, luata la puricat de o comisie a Camerei Deputatilor

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, luni, solicitarea de infiintare a unei Comisii de ancheta pentru verificarea respectarii contractului de privatizare al Petrom, forul urmand sa aiba 14 membri reprezentand toate grupurile parlamentare, mai putin minoritatile.

Secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, a anuntat luni ca solicitarea de infiintare a comisiie de ancheta, semnata de 71 parlamentari, a fost aprobata, singura modificare fiind aceea ca grupul minoritatilor nu-si va desemna membri in acest for si nici nu va vota un eventual raport. De altfel, grupul minoritatilor nu a participat nici in legislaturile trecute la comisii de ancheta.

Potrivit lui Mircovici, din Comisie vor face parte cinci parlamentari PD-L, patru de la PSD, trei de la PNL, un reprezentant al UDMR si unul al UNPR. Propunerea de infiintare a Comisiei se va prezenta plenului Camerei pentru stabilirea persoanelor care urmeaza sa faca parte din acest for, a mai spus secretarul Camerei.

Deputatul PD-L Daniel Oajdea a strans miercuri, in plenul reunit dedicat motiunii de cenzura, semnaturi pentru infiintarea unei comisii de ancheta privind contractul de privatizare al Petrom si preturile actuale ale carburantilor, acuzand cresteri nejustificate din partea agentilor economici.

"Eu am strans semnaturi pentru infiintarea unei comisii de ancheta privind analiza respectarii contractului de privatizare al Petrom si stabilirea unor masuri privind stoparea cresterii preturilor la carburanti. In ultimul timp preturile la carburanti au tot crescut si am considerat necesar sa infiinteze Camera Deputatilor o Comisie de ancheta care sa vada ce se poate face pentru a-i trage la raspundere pe acesti agenti economici care cresc deliberat si nejustificat preturile", a spus deputatul PD-L.

Ulterior, Oajdea a sustinut organizarea unui referendum prin care romanii sa fie consultati cu privire la anularea unor contracte de privatizare, precum cel al Petrom, si la revenirea societatilor respective in patrimoniul statului.

"Pretul benzinei la pompa la OMV in Austria este mai mic decat pretul benzinei la pompa in Romania, tot la OMV. In conditiile in care mana de lucru in Romania este mai ieftina, in conditiile in care noi avem resurse ale subsolului pe care le-am pus la dispozitie OMV-ului aproape gratis. Nu este posibil asa ceva! Aici nu este vorba de a interveni intr-un mediu economic atunci cand nu ai ce cauta, ci e vorba de a interveni sa reprezinti interesele Romaniei si ale romanilor intr-o zona in care esti parte: iti pun la dispozitie resursele aproape gratis. De aceea, cred ca Parlamentul are obligatia morala si legala de a interveni atunci cand populatia tarii se confrunta cu probleme deosebit de grave, fie ele si economice si care pleaca de la scumpirea carburantilor", a argumentat acesta.

Intrebat care ar fi finalitatea unei asemenea comisii, deputatul PD-L a sugerat ca o concluzie ar putea fi nevoia organizarii unui referendum prin care romanii sa decida daca unele privatizari trebuie anulate. "Am putea produce un raport al comisiei pe care sa-l supunem aprobarii Camerei Deputatilor si care sa fie obligatoriu. Si daca e normal, sa mearga pana la rezilierea contractului (de privatizare a Petrom, n.r.), la nationalizare", a sustinut Oajdea.

"Cum facem referendum pentru atatea chestiuni, am putea sa facem referendum, sa-l cuplam cu referendumul pentru Constitutie si sa spuna romanii daca vor sau nu sa anuleze aceste privatizari. Iar cei care au luat spagile, sa le dea indarat!", a mai spus deputatul democrat-liberal.

Citeste si:
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, 16 septembrie, într-un interviu la TVR 1, că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru...
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Sursa: Ziare.com