Rusii vor intermedia vanzarea Petrom

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 18:19
5444 citiri
Rusii vor intermedia vanzarea Petrom
Foto: Petrom

Consortiul format din banca de investitii din Rusia, Renaissance, BT Securities, EFG Securities si Romcapital a obtinut cel mai mare punctaj la licitatia organizata pentru alegerea intermediarului pentru oferta secundara a Petrom (SNP), prin care se vor vinde 9,84 la suta din compania petroliera.

Rusii au obtinut un punctaj de 92,5 din 100 posibile. Pe locul al doilea s-a clasat consortiul format din UniCredit si Goldman Sachs, cu doar 68,6 puncte, iar pe trei se afla Alpha Bank si Nomura, cu 67,7 puncte, potrivit unor surse din piata.

Pe ultimele doua locuri s-au clasat Raiffeisen si Morgan Stanley, care erau considerati favoriti, dupa descalificarea consortiilor formate din BCR si JP Morgan si BRD, Societe Generale si Citibank, si ING cu UBS, conform surselor, citate de Mediafax.

Rezultatele ar putea fi contestate, miza fiind o vanzare care ar putea aduce statului nu mai putin de 500 de milioane de euro.

De altfel, Renaissance a fost ultima intrata in cursa pentru a deveni intermediarul acestei tranzactii, anuntand ca va depune oferta pe 15 martie, cu o zi inainte de termenul limita pentru efectuarea acestei operatiuni.

Primul consortiu eliminat a fost cel format din BRD, Societe Generale si Citibank, tocmai din cauza faptului ca nu ar fi depus la timp oferta. De asemenea, consortiul BCR cu banca americana JP Morgan au fost descalificate, invocandu-se faptul ca documentatia depusa nu a respectat unele cerinte din caietul de sarcini.

Desi existau "favoriti", specialistii sunt de parere ca toate consortiile aveau sanse de castig, fiind companii cu un renume puternic la nivel international si cu experienta in domeniul listarilor.

"Un posibil obstacol pentru acestea ar putea fi un nivel mai redus de cunostinte legate de piata de capital autohtona, motiv pentru care acestea s-au afiliat cu alte case de brokeraj locale",a explicat, pentru Ziare.com, analistul financiar Dragos Darabut, din cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

Care este importanta unui intermediator?

Potrivit specialistilor Tradeville, orice oferta publica de vanzare este realizata cu ajutorul unuia sau mai multor intermediari, constituiti in cadrul unui sindicat de intermediere, ce are in componenta cel putin o societate de servicii de investitii financiare, care este si managerul sindicatului de intermediere.

Acest sindicat are rolul de a intocmi prospectul de oferta, care trebuie sa contina informatiile necesare investitorilor, astfel incat acestia sa poata realiza o evaluare in cunostinta de cauza privind situatia activelor si pasivelor, situatia financiara, profitul sau pierderea, perspectivele emitentului si ale entitatii care garanteaza indeplinirea obligatiilor asumate de emitent, daca este cazul, precum si a drepturilor aferente respectivelor valori mobiliare.

De asemenea, intermediarul este si cel care se ocupa de publicitatea ofertei, iar succesul acesteia depinde de puterea lui de a atrage investitori.

Aici intervine si "puterea" numelor dintr-un consortiu de intermediere si motivul pentru care cele mai cunoscute erau favorite, si nu neaparat rusii de la Renaissance.

Care sunt avantajele ofertei secundare a Petrom?

Pentru companie, avantajul il reprezinta cresterea numarului de actionari independenti (free-float), lucru ce va contribui la cresterea volumului de tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti.

"Pretul din piata, rezultat al raportului dintre cerere si oferta, va fi, astfel, mai apropiat de valoarea lui reala. Free float-ul ar putea ajunge la 18,21% daca OMV, Fondul Proprietatea sau alt investitor mare nu vor achizitiona titluri SNP prin acesta oferta", a explicat Darabut.

La randul lor, investitorii au de castigat de pe urma cresterii volumului de tranzactionare, ceea ce inseamna si un cost mai redus pentru clientul final, reducere datorata unei variatii mai mici intre pretul de cerere si pretul de oferta.

Pentru Bursa de Valori Bucuresti, avantajele consta tot in cresterea volumului de tranzactionare. De la inceputul lui 2011, valoarea tranzactiilor medii zilnice cu actiuni Petrom a fost de aproximativ 400.000 euro, iar cresterea free float-ului ar putea dubla lichiditatea medie zilnica pe acest titlu.

Nu in ultimul rand, statul va primi aproximativ 500 de milioane de euro si va obtine venituri ulterioare, din impozitele si taxele aferente volumului mai mare de tranzactionare.

"Desigur, statul va pierde o parte din veniturile din dividendele pe care Petrom le va distribui in anii urmatori si, de asemenea, statul renunta la oportunitatea de a vinde la un pret mai mare", a explicat Darabut.

Statul mai detine 20,63 la suta din titlurile Petrom, in timp ce grupul austriac OMV controleaza 51,01 la suta. De asemenea, Fondul Proprietatea are 20,11 procente din actiunile producatorului de petrol si gaze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#oferta secundara Petrom, #intermediar vanzare Petrom, #Renaissance intermediar Petrom , #stiri Petrom