Noul presedinte al Senatului: Nu e oportuna o sesiune extraordinara pentru referendum

Marti, 10 Iulie 2012, ora 17:09
4384 citiri
Noul presedinte al Senatului: Nu e oportuna o sesiune extraordinara pentru referendum
Foto: Arhiva

Presedintele interimar al Senatului Petru Filip (PSD) nu are de gand sa convoace o sesiune extraordinara pentru punerea in aplicare cat mai repede a deciziei Curtii Constitutionale referitoare la legea referendumului, spunand ca el are o alta parere decat Curtea.

"Decizia Curtii a fost astazi data publicitatii, nu am vazut motivatia(...)Deocamdata, ordonanta Guvernului este in acest moment in vigoare, iar Parlamentul este in vacanta parlamentara", a explicat la Digi24 cel care a preluat sefia Senatului dupa ce Crin Antonescu a ajuns presedinte interimar al Romaniei.

Reamintindu-i-se ca saptamana trecuta au putut fi convocate mai multe sesiuni extraordinare, cele in care au fost demisi presedintii Camerelor parlamentare, revocat Avocatul Poporului si suspendat presedintele, si intrebat direct daca va convoca o astfel de sesiune, Petru Filip a raspuns: "Nu stiu, va trebui discutat si cu cei de la Camera si vom decide in timp util. Nu stiu sa va dau un raspuns".

Petru Filip a subliniat foarte clar ca "in acest moment e o ordonanta de guvern care spune modalitatea de desfasurare a referendumului" si a explicat care ar fi procedurile parlamentare pentru aplicarea deciziei Curtii.

"Va trebui sa intre in procedura parlamentara, Birourile Permanente sa fie convocate de cei doi presedinti si sa hotarasca daca se convoaca o sesiune extraordinara in aceste doua saptamani, iar partea juridica a celor doua camere sa decida pasii constitutionali", a explicat presedintele interimar al Senatului.

Intrebat direct daca va convoca Biroul Permanent, presedintele Senatului a replicat: "Din punctul meu de vedere nu e oportuna o sesiune extraordinara, dar nu depinde numai de mine. O sa ma consult cu domnul Zgonea si o sa decidem impreuna".

La insistentele moderatorului, Petru Filip a explicat de ce nu crede ca trebuie convocata sesiunea extraordinara: "Pentru ca, din punctul meu de vedere, un om care a fost ales prin vot uninominal, tot asa trebuie sa fie si demis", dand de inteles ca nu este de acord cu decizia data marti de magistratii Curtii.

"Lasati-ma sa discut cu partea juridica a Senatului si o sa va dam un raspuns(...) E punctul meu de vedere si am dreptul sa mi-l spun", a subliniat Petru Filip.

Presedintele interimar al Senatului a mai precizat insa ca, daca va fi publicata motivatia deciziei Curtii si daca aceasta "va impune", atunci legea il obliga sa convoace sesiunea parlamentara extraordinara, fara a spune foarte clar in cat timp ar putea sa se intample acest lucru.

Cum moderatorul emisiunii i-a citat din declaratia Guvernului Ponta si anume ca este "sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata astazi de Curtea Constitutionala", Petru Filip a adaugat: "Nu este niciun fel de problema, maine o sa vad motivarea Curtii, discut cu presedintele Camerei si o sa facem in asa fel ca lucrurile sa aiba o legalitate".

Eugen Nicolicea (UNPR): Care neconstitutionalitate? Legea e constitutionala!

Intr-o interventie telefonica in aceeasi emisiune, Eugen Nicolicea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor si vicepresedinte UNPR, a declarat ca nu poate fi vorba despre nicio sesiune extraordinara, cata vreme "proiectul de lege e declarat constitutional".

Nicolicea a citit prima parte a frazei din comuncatul CCR, in care se arata ca "a fost respinsa sesizarea de neconstitutionalitate". "Deci e constitutional!", a concluzionat deputatul UNPR.

Moderatorul emisiunii i-a citit si ultima parte a frazei din comunicatul CCR: "in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanenta".

CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%

USL: Referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR

Eugen Nicolicea a replicat: "Un articol de lege este sau nu constitutional prin el insusi, nu daca ploua afara sau nu ploua".

"Daca nu vine cata lume spuneti dumneavoastra, s-ar putea ca referendumul sa nu fie valid. Este un subiect care a incurcat pe multa lume. Articolul 5 alin. 2 impune aceasta prezenta. Aceasta conditie nu a fost modificata, nu a ajuns inca la Curte si este obligatorie", a conchis Eugen Nicolicea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Petru Filip referendum constitutional, #Petru Filip sesiune extraordinara referendum, #Nicolicea referendum , #senator