Ziare.com

Petru Filip: Raportul MCV e atipic; e prima data cand are o componenta politica puternica

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 19:44

   

Petru Filip: Raportul MCV e atipic; e prima data cand are o componenta politica puternica
Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Petru Filip, a afirmat, sambata, ca ultimul raport MCV este unul "atipic", deoarece este pentru prima data cand in continutul raportului se regaseste o componenta politica "puternica", catalogand acest fapt drept "putin nepotrivit".

"Raportul recent al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) este atipic. Este pentru prima data cand in continutul raportului se regaseste o componenta politica puternica, desi MCV monitorizeaza indeplinirea unor obiective legate de reforma sistemului judiciar si urmareste evolutia luptei impotriva coruptiei", a precizat senatorul, intr-un comunicat de presa.

Petru Filip a mai spus ca "din 2007 si pana in prezent, Romania a facut eforturi importante, pe care le-a considerat normale, atat de natura politica, cat si de natura tehnica pentru a proteja statul de drept, pentru a garanta independenta justitiei si pentru a mentine ordinea constitutionala".

"MCV nu a fost vazut niciodata ca o povara, ba din contra, el a fost perceput ca un instrument de incurajare a reformelor in domeniul judiciar si al luptei impotriva coruptiei", a completat el.

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat a mai afirmat ca ultimul raport al CE risca sa schimbe perceptia asupra rolului si intentiei pe care in mod normal le are, avand in vedere "nota politica predomina".

"Cu toate acestea, continutul ultimului raport risca sa schimbe perceptia asupra rolului si intentiei pe care in mod normal le are, in conditiile in care nota politica predomina, iar presa este pusa in dificultate, fiind acuzata de presiuni asupra justitiei. Pare putin nepotrivit ca raportul Comisiei Europene sa cuprinda recomandari cu caracter puternic politic, precum si o serie de constatari cu caracter general fara a da vreun exemplu concret", a opinat senatorul.

"O serie de constatari si critici sunt legate de modul in care actuala Constitutie aseaza arhitectura constitutionala (ordonantele de urgenta, numirea avocatului poporului, relatia dintre premier si presedinte, numirea procurorului general si al procurorului sef al DNA etc.). Insa, aceste probleme nu sunt rezultatul unui anumit mod de guvernare, ci al unor disfunctionalitati constitutionale si institutionale care s-au manifestat cu mult timp in urma. Aspectul pozitiv este ca observatiile Comisiei Europene vin sa intareasca si mai mult necesitatea modificarii constitutionale nu ca un imperativ al momentului, ci ca o necesara reasezare a intregului cadru constitutional", a punctat el.

Senatorul a subliniat faptul ca institutiile UE trebuie sa judece "cu obiectivitate si rabdare" procesul politic din Romania si ca tara noastra nu se va abate "sub nicio forma" de la traseul democratic pe care l-a ales din 1989.

"Comisia si institutiile Uniunii Europene trebuie sa priveasca cu atentie procesul politic din Romania, insa, in acelasi timp, trebuie sa-l judece cu obiectivitate si rabdare. Romania nu se va abate sub nicio forma de la traseul democratic pe care l-a ales inca din 1989. Am demonstrat ca suntem parte a marii familii europene si ca, desi am fost afectati de comunism, avem fara indoiala vocatia unui stat democratic", a conchis Petru Filip.

Sursa: rNews

Articol citit de 1816 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Atipic si unic e si comportamentul USL...

...in care nu respecta opozitia, nu respecta legile votate inclusiv de partidele USL, nu respecta independenta justitiei si abia asteapta s-o incalece, traseismul e in floare si nu-l sanctioneaza nimeni, lasand cetatenii nereprezentati sau reprezentati de cu totul alti oameni decat cei care au castigat alegerile, in care legea electorala e ca la nimenea si orice borfas poate candida.
Ziceti merci ca nu ne-au exclus din UE si nu va mai vaicariti. Aveti apucaturi de mici dictatori comunisti.

 

Este posibil ca raportul MCV de acum sa se datoreze

dlui Petru Filip.A fost unul din tradatorii care au facut posibila lovitura de stat esuata si a optat pentru inhatarea activelor Universitatilor particulare de catre membrii fondatori.(un fel de privatizare MEBO in 2012 ). Poate ca,pentru Comisia Europeana ,faptele unui profesor universitar ,cu parul alb si barbison absolut decent sa fi fost picatura care a dat peste olita umpluta de dl.Dan Diaconescu.

 
 

 
 

sunt curios cate rapoarte ale CE a citit domnul inginer

pina acum.....

petru filip...

de la slobozia la oradea,"lung e drumul clujului...".

Vorbim de tente si nuante?

Cam ce tenta are atribuirea unui portofoliu ministerial unui borfas?
Cam ce tenta are o coalitie care impinge pe biroul prezidential o propunere de PM care vizeaza un plagiator, fost procuror?

 

Atipic Filipe? Dar tu cum te numesti, cand te muti de colo, colo?

Uitasem ca mai existi...da lectii, altora ca tine, nu noua! nici parerea ta nu ne intereseaza...Ati adus Romania cu cel putin zece ani in urma..

 

Oricum pe la Bruxelles

nu se uita nimeni in gura unui neica-nimeni precum acest Filip.

 

Vrea sa fie si el bagat in seama, sa arate ca are activitate!

Raportul este mult prea bland, pentru ceea ce se intampla in tara asta de ani de zile.

tara lui aiurea

Acest domn Filip.care a ajuns din pacate in senat alaturi de alti grobieni inculti si analfabeti politic(Mazare...etc)crede sau vrea sa ne faca sa credem ca UE ne da un semn politic,bineinteles negativ si ete datorat normal lui Basescu.Ma mir ca ipochimenul limbricoid Antonescu,in mareata conferinta de presa in care "a analizat profund"acest raport nu a incheiat cu jos Basescu,lozinca care a dus culmea la instalarea unui guvern ,sau a unei clici de gainari uslisti in fruntea "bucatelor" cu concursul a 42 la suta de agramati politic din populatia de aproape 100 la suta de doritori de "pomana",bineinteles "absolut toti doritori de o democratie autentica ,dar daca se poate .....sa ocolim legile...

 

problema e ca raul romanesc,... ,

....care ne distruge zi de zi ca natiune, ca tara independenta, si-a unit radacinile cu raul de la un nivel mai sus ,cel european si chiar american.De multe ori in istorie au fost cazuri cind pe temeri nejustificabile ale 'marilor puteri' de moment au fost sacrificate 'de-a droanga' interesele reale,corecte a micilor natiuni.S-ar parea ca sintem intr-o astfel de situtie.Este clar ca acest raport Mcv este un stift,facut in favoarea basismului ,care il si clameaza in disperare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor