UDMR decide, la 15 octombrie, daca iese de la guvernare

Marti, 13 Iulie 2010, ora 17:07
3436 citiri
UDMR decide, la 15 octombrie, daca iese de la guvernare
Foto: Arhiva

Deputatul UDMR Petru Lakatos arunca pe piata politica un nou termen pentru Guvernul Boc: 15 octombrie, data la care trebuie prezentat in Parlament proiectul de buget pentru 2011.

Cotidianul "Gandul" scrie, marti, citand surse din UDMR, ca in sanul formatiunii se discuta destul de serios in ultima perioada despre o eventuala iesire a formatiunii de la guvernare, unul dintre cei mai vocali fiind europarlamentarul Gyorgy Frunda.

Contactat de Ziare.com, Petru Lakatos a declarat ca la Consiliul Reprezentantilor UDMR care a avut loc sambata s-a stabilit ca pana in octombrie, la prezentarea bugetului in Parlament, formatiunea sa continue sa promoveze o politica guvernamentala de sprijinire a economiei si de relansare economica.

"Incercam sa promovam in Guvern aceste masuri. Incercam sa urgentam adoptarea acestor masuri. Dar 'ora adevarului' va fi 15 octombrie, cand Guvernul trebuie sa prezinte Parlamentului proiectul bugetului de stat pentru 2011", ne-a spus deputatul UDMR.

"Deasupra Guvernului este Parlamentul. Bugetul se prezinta in octombrie in Parlament. Atunci incep dezbaterile si UDMR incearca sa promoveze in Parlament masurile care eventual nu au fost agreate de coalitie si de Guvern, iar in situatia in care nici acest lucru nu va fi posibil, dintr-un motiv sau altul, atunci se convoaca Consiliul Reprezentantilor al UDMR si se ia o decizie", a explicat foarte clar Petru Lakatos care va fi procedura statutara prin care se va lua sau nu decizia iesirii UDMR de la guvernare.

Guvernul Boc a scapat de remaniere, pana in septembrie

Basescu critica Guvernul si explica de ce a intarziat la inundatii

Marko Bela: Nu avem nici un conflict cu Traian Basescu

Da pentru impozitul progresiv

Acesta a precizat ca formatiunea sa politica sprijina in acest moment in special IMM-urile si agricultura, cerand colegilor de guvernare elaborarea unei strategii agrare si o serie de masuri pentru crearea de locuri de munca si de reducere a somajului.

"Daca vrei sa impozitezi ceva, in acel sector trebuie sa existe si profit ca sa ai ce impozita", a mai spus Petru Lakatos, referindu-se la sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii.

In ceea ce priveste impozitarea progresiva, acesta a spus ca UDMR este de acord cu pastrarea cotei unice la impozitul pe profit, "dar am prefera impozitul pe venit progresiv, pentru ca in aceasta situatie de criza este mai adecvat rezolvarii unor probleme, cum ar fi acele salarii 'nesimtit de mari', cum spunea presedintele si a acelor pensii de care nu s-au putut atinge".

"Noi nu consideram ca pensiile sub 1.000 de lei trebuie impozitate, ci prin impozitul progresiv pe venit se pot rezolva aceste pensii si salarii mari", a mai spus deputatul, precizand si ca UDMR nu ar putea fi de acord ca, dupa ce s-a majorat TVA-ul, acum sa fie redus, pentru ca "cine a propus acest lucru inseamna ca nu cunoaste viata reala, care bate orice scenariu".

"Daca pana in octombrie nu se iau masuri care, intr-adevar, sa fie intelese de majoritatea populatiei si sa duca la iesirea din criza, atunci nu avem o alta solutie, decat sa nu votam bugetul si asta stiti ce inseamna. In momentul in care nu se voteaza bugetul, intr-o tara din UE inseamna demiterea Guvernului", a mai punctat inca o data Petru Lakatos.

Guvern de uniune nationala sau guvern de tehnocrati?

Intrebat ce solutie politica intrevede in cazul in care UDMR ar iesi de la guvernare, deputatul a raspuns ca pe de o parte mai sunt cateva luni pana atunci, iar pe de alta "nici nu exista un punct de vedere cat de cat agreat de Opozitie, nu suntem in situatia de anul trecut, cu proiectul Iohannis".

"E un proverb indian ca nu poti calca de doua ori in acelasi loc. La un moment dat era o solutie, acum este cu totul si cu totul alta situatie, a fost reales presedintele... Acesta era unul din deziderate, ca sa fie alt presedinte care sa fie de acord cu un guvern nou condus de Iohannis. Nu s-a intamplat, acum e cam greu", a mai spus acesta, precizand insa ca pana in octombrie "poate fi o situatie de asa natura incat inclusiv presedintele sa isi dea seama ca e nevoie de altceva".

Totodata, deputatul UDMR s-a ferit sa dea un raspuns clar la intrebarea ce ar fi de preferat in aceste conditii, un guvern de uniune nationala (idee avansata in repetate randuri de Ion Iliescu) sau un cabinet de tehnocrati.

"Nu poti sa ai un punct de vedere pentru ca depinde de personalitatile care ar compune guvernul. Usor de zis Guvern de uniune Nationala, dar din cine? La fel, usor de zis guvern de tehnocrati, dar din cine? E prematur insa", a declarat Petru Lakatos.

Acesta a punctat ca solutia Mugur Isarescu-premier nu ar naste prea multe comentarii impotriva, dar guvernatorul BNR a refuzat foarte ferm sa preia din nou fotoliul de premier.

"Problema este daca partidele politice au impresia ca aceasta criza se poate rezolva numai cu masuri de dreapta sau numai cu masuri de stanga si fiecare o tine pe a lui. Atunci chiar nu ajungem nicaieri", a conchis deputatul UDMR.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#UDMR iesire guvernare, #Petru Lakatos, #remaniere guvern, #buget 2011 , #stiri Petru Lakatos