Pfizer a dat în judecată România pentru vaccinurile COVID refuzate. Am putea plăti daune de cel puțin jumătate de miliard de euro

Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 14:50
5012 citiri
Pfizer a dat în judecată România pentru vaccinurile COVID refuzate. Am putea plăti daune de cel puțin jumătate de miliard de euro
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu FOTO Facebook/ Ministerul Sănătății

România a fost dată în judecată de gigantul farmaceutic Pfizer după refuzul achiziționării a 28 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, conform contractului semnat în pandemie. Statul ar putea să plătească despăgubiri de cel puțin jumătate de miliard de euro.

Asta deși în depozitele statului român sunt încă pe stoc vaccinuri și echipamente aflate pe punctul de a expira, informează antena3.ro.

Conform termenilor contractului, dacă România nu reușește să achiziționeze cantitatea convenită, trebuie să despăgubească Pfizer pentru cel puțin jumătate din doze, ceea ce înseamnă nu mai puțin de 550 de milioane de euro.

Dosar penal la DNA

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu este urmărit penal, din decembrie 2023, pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID.

În același dosar mai sunt cercetați penal atât fostul premier Florin Cîțu, cît și fosta ministră a Sănătății Ioana Mihăilă.

„Una este responsabilitate, alta este vina. Nu este treaba mea să stabilesc vina, dar vă spun că responsabilitatea în mod clar atunci și fac apel la ținerea dumneavoastră de minte, în anul 2021, pe cine vedeați la televizor vorbind despre vaccinare, cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul. Aceiași oameni lua toate deciziile”, s-a disculpat fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

POLITICO: Ţările UE au distrus vaccinuri COVID în valoare de 4 miliarde de euro

Cel puţin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziţionate de ţările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate între timp, costul lor fiind estimat la 4 miliarde de euro, arată o analiză realizată de POLITICO, pe baza datelor culese inegal, pentru că unele ţări au refuzat să le facă publice. Calculele bazate pe datele disponibile arată că ţările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populaţiei lor. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat şi cel mai mare volum brut de fiole, scrie POLITICO.

Analiza POLITICO arată că peste 200 de milioane de vaccinuri coronavirus nedorite au fost aruncate la gunoi, dar acest volum este aproape sigur o subestimare. Calculele POLITICO se bazează pe cifrele din 19 ţări europene - 15 ţări, între care România, au furnizat cifre direct, iar în cazul a patru, volumele au fost raportate de presa locală. Unele cifre datează chiar din această lună, dar cele mai vechi datează din decembrie 2022, arată POLITICO.

De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârşitul anului 2020, ţările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea zac acum în depozitele de deşeuri de pe continent.

Calculele bazate pe datele disponibile arată că ţările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populaţiei lor. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză (1,10) pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania (0,98), care a aruncat şi cel mai mare volum brut de fiole. În acest clasament, România este sub media europeană, pe locul al 13-lea, cu 0,51 de doze de vaccin aruncate raportat la cap de locuitor, iar ultimul loc (din cele 19 posibile) este ocupat de Irlanda, cu 0,16 doze. Dacă această rată medie de risipă ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar însemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse, notează POLITICO.

Pe de altă parte, numărul de vaccinuri irosite tinde să corespundă cu mărimea ţărilor, ca cifre absolute Germania având 83 de milioane de doze aruncate, iar Luxemburg puţin sub jumătate de milion. În clasamentul întocmit după acest criteriu, România este pe locul al cincilea, cu 9.777.126 de doze aruncate, dar Polonia şi Franţa, de exemplu, ţări mai mari decât România, au refuzat să comunice datele.

Nu este uşor de descoperit câte vaccinuri au fost aruncate. Unele guverne, inclusiv Franţa, a doua cea mai populată ţară din UE, sunt reticente în a dezvălui amploarea risipei. Iar pe măsură ce trece timpul, cifrele pe care le-am primit sunt învechite, numărul real de vaccinuri aruncate fiind probabil mult mai mare, menţionează POLITICO. Germania, de exemplu, a furnizat cifrele sale privind vaccinurile sale aruncate în iunie - la momentul respectiv, avea alte 120 de milioane de vaccinuri care stăteau în depozit. De asemenea, producătorii de vaccinuri au introdus de atunci versiuni mai noi, adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, ceea ce face ca vaccinurile mai vechi să fie depăşite şi să aibă mai multe şanse de a fi aruncate, explică publicaţia de la Bruxelles.

Cât reprezintă contravaloarea vaccinurilor aruncate

POLITICO estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la peste 4 miliarde de euro, pe baza preţurilor vaccinurilor raportate în mass-media (acestea nu au fost făcute publice). Pentru ţările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, fără a le defalca pe tipuri de vaccinuri, POLITICO a folosit un preţ mediu ponderat de 19,39 euro, calculat pe baza datelor furnizate de ţările care au oferit o defalcare. Din nou, această cifră este aproape sigur un minim. Dar chiar şi 4 miliarde de euro reprezintă o sumă considerabilă, egală cu un proiect mare de infrastructură sau cu cheltuielile anuale de sănătate ale Croaţiei, notează POLITICO.

Multe dintre vaccinurile în cauză au fost achiziţionate în perioada de apogeu a pandemiei, în 2021, când UE, SUA şi Regatul Unit se străduiau să asigure un număr limitat de doze. În acea perioadă de frenezie, UE a încheiat cel mai mare contract de achiziţionare a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer şi BioNTech, reminteşte publicaţia. Este uşor să uităm cât de nesigure erau lucrurile în 2021, iar acordul UE a fost lăudat la vremea respectivă. Dar atât mărimea, cât şi momentul acordului s-au dovedit a fi problematice. Ţările au fost blocate în cumpărarea de doze chiar şi atunci când pandemia s-a diminuat, în timp ce eforturile de a dona injecţiile în exces ţărilor terţe au fost zădărnicite de scăderea cererii şi de problemele logistice, punctează POLITICO.

Repercusiuni inclusiv în România

Repercusiunile sunt mai mult decât financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer o urmăresc pe preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, încă de când The New York Times a relatat că şefa UE a avut un schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer în perioada premergătoare încheierii contractului.

Contractul a fost deja renegociat de către Comisia Europeană sub presiunea ţărilor UE care suferă din cauza excesului de vaccinuri. Atât Polonia, cât şi Ungaria au încetat să mai accepte vaccinuri şi sunt date în judecată de Pfizer pentru neplata acestora. În România, procurorii au cerut să se ridice imunitatea fostului prim-ministru şi a doi foşti miniştri ai sănătăţii, susţinând că achiziţiile excesive de vaccinuri au cauzat statului daune de peste 1 miliard de euro, arată POLITICO.

Într-un clasament întocmit de POLITICO (pe baza datelor de la ECDC disponibile până la 5 octombrie) cu numărul de vaccinuri pe care ţările le-au raportat ca fiind irosite, în comparaţie cu numărul de vaccinuri care le-au fost distribuite, România figurează pe locul al treilea, fiind devansată de Lituania şi Slovacia, în timp ce ultimul loc este ocupat de Irlanda.

Iar între timp, vaccinurile vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer obligând ţările europene să cumpere vaccinuri cel puţin până în 2027, adaugă publicaţia.

Călin Georgescu a recunoscut, în sfârșit, că îl cunoaște pe Horațiu Potra. "Aveam nevoie de gărzi de corp" VIDEO
Călin Georgescu a recunoscut, în sfârșit, că îl cunoaște pe Horațiu Potra. "Aveam nevoie de gărzi de corp" VIDEO
Sirianul care deține herghelia de la Ciolpani, unde a avut loc sâmbătă, 7 decembrie, întâlnirea secretă a mercenarilor cu Horațiu Potra, afirmă că îl cunoaște pe Călin Georgescu,...
Avertismentul lui Bolojan privind viitorul candidat la președinție: ”România are personalităţi, dar trebuie să le identificăm”
Avertismentul lui Bolojan privind viitorul candidat la președinție: ”România are personalităţi, dar trebuie să le identificăm”
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, este de părere că la următoarele alegeri prezidenţiale ar trebui să fie cât mai puţini candidaţi, mai ales pro-occidentali. El a spus că a...
#Pfizer, #pfizer vaccin, #pfizer romania, #vaccinuri covid, #Vlad Voiculescu, #Romania daune , #vaccin covid
  1. Descoperirea de la Harvard, un sfat genial: Băutura care te ferește de infarct și colesterol mărit
  2. Putin prins în capcană de propriul său plan: Începe să rămână fără cel mai important lucru
  3. Poliția din India cere detalii de la Starlink cu privire la o captură de droguri în valoare de 4,25 miliarde de dolari
  4. Căderea lui Bashar al-Assad, o palmă puternică pentru Putin: ”Avem de-a face cu ceva destul de ridicol aici”
  5. Raport alarmant: Teoriile conspirației și misoginismul extrem, un pericol pentru democrație
  6. Statele Unite vor să împiedice refacerea grupării Stat Islamic și fragmentarea Siriei
  7. Arrivederci! De ce tinerii italieni pleacă în masă din țară
  8. Nu se mai fac internări la Spitalul Clinic Colentina. Motivul deciziei și secțiile care vor fi închise
  9. Un tânăr fără permis a căzut cu mașina în parcarea unui mall din București, de la etajul doi. Primele informații despre accident
  10. ONU insistă ca Assad și acoliții săi să fie aduși în fața justiției