Nicu Covaci: Ma imprumut ca sa imi platesc curentul electric si telefonul Interviu

Marti, 26 Martie 2013, ora 11:50
11085 citiri
Nicu Covaci: Ma imprumut ca sa imi platesc curentul electric si telefonul Interviu
Foto: Facebook/Nicu Covaci

Scandalurile care au in prim plan trupa Phoenix sunt departe de a se termina. Certurile legate de problemele financiare au revenit intre Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Tandarica sau Mircea Baniciu si fiecare dintre ei sustine ca nu a luat bani de pe urma activitatii artistice.

Ba mai mult, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Nicu Covaci marturiseste ca nu are bani nici macar sa isi plateasca facturile la curent sau telefon.

Pe langa discutiile avute cu fostii colegi, Covaci are de impartit ceva si cu fostul sau manager Viorel Nedelcu, pe care il acuza ca a incasat toti banii de pe urma discurilor aniversare Phoenix 50 din vinil.

In ultimele zile, in presa au aparut mai multe articole in care fostii colegi Ovidiu Lipan Tandarica si Mircea Baniciu sustin ca nu au primit bani pe albumele Phoenix scoase in ultimii 20 de ani. Cum comentati aceasta afirmatie?

Este treaba lor daca spun ca nu au luat bani si este treaba CREDIDAM-ului, pe care il urmaresc si eu si am avut scandaluri cu ei. Au luat mult mai multi bani decat mine. Atat Tandarica, cat si Ionut Contras si altii. Au luat mii de euro. Eu nu i-am primit.

Spuneti ca au luat mai multi bani decat dvs, chiar daca sunteti cunoscut drept liderul trupei?

Da, da au luat. CREDIDAM-ul plateste banii pentru interpret, UCMR (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor n.red.) plateste banii de compozitor. Nici macar banii de compozitor nu i-am luat. Uita-te la filmele lui Nicolaescu si altele pentru care am facut muzica si nu mi-am luat banii 40 de ani de zile.

Covaci: Am facut bine toata viata mea

Pentru ca tot ati mentionat, exista procese pentru filmele regizate de regretatul Sergiu Nicolaescu. In ce stadiu se afla?

Procesele continua. Am o echipa de avocati din Timisoara si vom merge pana la capat. Eu nu cedez niciodata, sa fie clar. Nu am cedat si nu voi ceda vreodata. Pentru dreptate merg pana in panzele albe. Nu ma intereseaza banii. Nu vreau sa mi se faca rau. Nimeni nu imi face mie rau. Eu am facut bine toata viata mea si vreau sa fac bine. Nimeni nu se poate vaita ca i-am facut rau. Nimeni. Doar mincinosii.

Legendele Phoenix la cutite, din nou: Ce au de impartit Tandarica, Baniciu si Nicu Covaci

In afara de problemele cu Ovidiu Lipan Tandarica si Mircea Baniciu stiu ca sunt cateva aspecte neplacute legate de discul aniversar Phoenix 50, lansat cu ocazia implinirii a 50 de ani de cariera. S-a vorbit despre probleme financiare. Ce s-a intamplat pana la urma?

Sunt niste placi de vinil, iar un fost manager le-a vandut la niste preturi exorbitante si noi nu am facut un cent din banii aceia. Este vorba despre fostul manager Viorel Nedelcu, care impreuna cu domnul Tuca s-a straduit sa faca un eveniment in Bucuresti...

Marius Tuca.

Da, Marius Tuca. Eu nu il condamn pe dansul, ca nu e om de afaceri. Dar managerul meu trebuia sa aiba grija. Noi nu ne-am primit banii pe concertul aniversar de la Bucuresti. Voi nu va dati seama ce inseamna sa ai 12 invitati, trei formatii pe scena si toti caini flamanzi, care se uita la mine sa isi ia banii.

Si banii de pe discuri?

Au ramas in buzunarul domnului Nedelcu. Daca vorbiti cu el, o sa va spuna niste minciuni. Iti spun ce o sa zica: ca productia l-a costat 12 euro un vinil. Eu am intrebat in Anglia, direct la firma, si mi-au spus ca a costat 1,5 euro.

Fostul manager, un pirat!

La firma producatoare v-ati interesat?

Da. Apoi a spus ca l-a costat grafica. Pai cum poate sa coste grafica 10 euro pe disc? Hai sa fim seriosi. Minciunile astea le imprastie criminalii. Eu nu mai am chef sa am de-a face cu criminalii.

Sunteti in vreun proces cu Viorel Nedelcu?

Vom fi. Am sa il dau in judecata, pentru ca el este pirat. Nu are niciun contract cu mine. A facut acest disc, la ideea mea, dar cum a vrut el. Banii i-a pastrat. Atunci este pirat. El trebuie sa dea banii.

La cine trebuie sa se imparta banii respectivi?

Trebuie sa ajunga la interpreti, la compozitori. La UCMR, la CREDIDAM trebuie sa ajunga banii. Unde sunt banii? Baietii mei se uita in sus ca niste lupi la mine. Eu sunt de vina, pentru ca ei nu au nicio treaba cu Tuca, cu Nedelcu. Au cantat, vor banii si se uita la mine. Eu nu sunt capabil sa le dau acesti bani. Eu ma imprumut ca sa imi platesc curentul electric si telefonul.

Eu nu obisnuiesc sa ma plang. M-am batut o viata intreaga si nu obisnuiesc sa ma plang, dar asta e adevarul. Eu nu am nici sa platesc telefonul... Daca imi inchide curentul electric, nu mai am nimic, nici caldura in casa.

Fostul manager al lui Covaci raspunde la acuzatiile artistului Interviu

Cum raspunde Viorel Nedelcu acuzatiilor

Contactat de Ziare.com, Viorel Nedelcu a explicat de ce Nicu Covaci nu a primit inca banii pentru discurile respective, dar si cat costa acestea in realitate.

"Discul Phoenix 50 a fost facut de o casa de discuri, nu de mine. Acea casa de discuri are toate avizele necesare, are o autorizatie de la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) si una UCMR-ADA si nu stiu de ce Covaci trebuia sa isi ia bani din discurile alea. Probabil trebuie sa obtina niste bani de la UCMR-ADA, conform legii.

Nu avea cum sa obtina atat de repede bani, pentru ca actualizarile se fac trimestrial la acest organism si, daca faceti un calcul simplu, discul a fost lansat in decembrie, iar noi suntem in martie. Fizic nu se putea intampla lucrul asta", ne-a declarat Nedelcu.

El a explicat ca un disc, in sine, a costat 1,5 euro, insa "nu poate fi vandut ca o bucata de ebonita. Discul a fost pus intr-o cutie speciala, este insotit de o carticica. In forma gold si silver este pus intr-o folie de calc. Are cheltuieli indirecte de grafica, de distribuite, de transport, taxe, inclusiv cele de la UCMR-ADA, care sunt cam 9%. Pentru asta trebuie sa fii informat. Covaci nu ca nu ar fi informat, nu doreste sa fie".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Nicu Covaci scandal Phoenix, #Nicu Covaci Phoenix, #Nicu Covaci cearta Tandarica, #Covaci cearta Tandarica Baniciu, #cearta membri Phoenix, #Nicu Covaci cearta manager, #Nicu Covaci Viorel Nedelcu , #Nicolae Covaci