NASA a descoperit apa pe Marte

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 21:30
5731 citiri
NASA a descoperit apa pe Marte

NASA a anuntat ca a descoperit ca exista apa pe Marte, cu ajutorul sondei Phoenix, care cerceta ipoteza conform careia in nordul planetei s-ar afla gheata.

Ca urmare a unor sapaturi efectuate duminica, 15 iunie, bratul robotizat al navetei Phoenix a descoperit opt bucati dintr-un material stralucitor, anunta New York Times. La momentul descoperirii, cercetatorii nu si-au putut da seama daca este vorba despre gheata sau despre sare.

A devenit clar ca era vorba despre gheata abia patru zile mai tarziu, cand fragmentele albe disparusera. Cercetatorii au dedus, pe baza acestui comportament, ca este vorba despre gheata care s-a evaporat daorita caldurii rezultate din inlaturarea solului.

Aceasta prima descoperire este confirmata de o alta, facuta numai cu cateva zile inainte, in cursul altor sapaturi, cand sonda Phoenix a dat de o alta suprafata dura pe care nu a putut-o strapunge nici dupa trei incercari. Acest al doilea sant a fost denumit "Alba ca Zapada".

Sonda Phoenix a ajuns pe Marte pe 25 mai, fiind trimisa cu intentia explicita de a cerceta ipoteza conform careia in nordul planetei s-ar afla gheata, ipoteza aparuta dupa masuratorile din 2002 efectuate de sonda Odyssey.

In prezent, clima planetei Marte este prea rece pentru a permite o forma lichida a apei, insa cercetatorii americani nu exclud ca, la un moment dat, in trecut, sa fi existat un mediu prielnic dezvoltarii vietii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce NU este bine să bei apă în timpul mesei
De ce NU este bine să bei apă în timpul mesei
Obiceiul de a servi un pahar cu apă sau oricare alt lichid în timpul mesei este dăunător digestiei și siluetei! Nutriționiștii atrag atenția că, dacă bem apa în timp ce mâncăm, ne...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#planeta Marte, #apa, #gheata, #NASA, #Phoenix, #descoperire , #stiri Phoenix