Velierul Phoenix reface traseul din "Toate panzele sus"

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 21:00
3760 citiri
Velierul Phoenix reface traseul din "Toate panzele sus"
Foto: PeTocuri

Velierul Phoenix a plecat, sambata, intr-un voiaj care reface drumul navei Speranta din serialul "Toate panzele sus", evenimentul marcand implinirea a 33 de ani de la realizarea filmului.

La evniment au participat si doi dintre actorii din serial, Jean Constantin si Ion Dichiseanu, care i-au interpretat in film pe Ismail, respectiv pe Pierre Vaillant.

Voiajul velierului este programat sa dureze doi ani, dar ar putea dura mai mult. "S-ar putea sa fie trei, in functie de vreme si de problemele intalnite pe traseu", spune Marius Albu, capitanul vasului. Cu tot cu intoarcerea in tara, vorbim despre o cursa de cinci ani, a mai spus el.

La bord se vor afla Marius Albu, capitanul, si "secunda", cum o numeste el pe sotie, Catalina Albu.

Pentru Marius Albu nu este prima data cand inconjoara lume la bordul unei barci. A mai facut-o de doua ori, dar pe trasee mai scurte. De data aceasta, trebuie sa respecte drumul imaginat de Radu Tudoran, autorul romanului: Istanbul, Pireu, Gibraltar, Port Said, Montevideo, Buenos Aires, Stramtoarea Magellan, Punta Arenas, Tara de Foc. In Argentina va fi cel mai greu, spune capitanul.

Iarna, barcile mici, ca ale lor (Phoenix are zece metri lungime) nu pot trece prin stramtoarea Magellan. "Probabil ca vom lasa barca acolo Si ne vom intoarce acasa cu avionul, urmand sa ne continuam voiajul in primavara", a spus acesta.

Catalina Ivan, care are si rolul important al pregatirii meselor, pe langa acela de a ajuta la navigatie, asteapta cu nerabdare sa se reintoarca in Argentina, despre care spune ca este una dintre destinatiile sale preferate.

"Am mai fost de patru ori", marturiseste ea. Vrea sa vada neaparat si Brazilia, tara in care nu a mai ajuns pana acum. S-a pregatit cu conserve de ciorba de burta, sa le arate si oamenilor de acolo ce buna este mancarea romaneasca.

Jean Constantin: M-a invitat aia cu coasa, dar mai stau putin

Ion Dichiseanu si Jean Constantin au vrut neaparat sa participe la evenimentul care a marcat 33 de ani de la realizarea pelicului "Toate panzele sus". Desi a iesit recent din spital, dupa cateva probleme de inima, Jean Constantin, in varsta de 81 de ani, a venit in portul Tomis conducandu-si propria masina si si-a adus aminte si a rostit cateva din replicile care l-au facut celebru, printre care memorabila "Intai mancam, si pe urma luptam".

Jean Constantin a glumit si pe seama problemelor sale de sanatate: "M-a invitat aia cu coasa, dar mai stau putin".

Si Ion Dichiseanu a rememorat unele din momentele amuzante de la filmari. Intr-una dintre ele, a povestit actorul, trebuia sa se arunce din barca in Dunare si sa iasa peste cinci secunde. Nu s-a tras decat o dubla, pentru ca nu-si legase bine pantalonii, care au fost trasi de curent la fund.

Filmarile au durat un an si noua luni pe vas, plus ceva munca in plus in studiourile de la Buftea. Jean Constantin spune ca munca incepea la 7.00 dimineata si se termina seara tarziu. El a marturisit ca actorii au cerut un spor special, care se dadea marinarilor, dar au fost refuzati.

Voiajul nu este deloc ieftin. In total, sunt estimate costuri de 120.000 de euro, la care se pot adauga sume suplimentare, in cazul in care nu merge totul bine. Banii provin de la un sponsor: Cornel Tabacaru, un cetatean roman care a emigrat cu multi ani in urma si are acum afaceri in Statele Unite ale Americii si in America de Sud.

Citește și:
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#velier Phoenix Speranta, #Toate panzele sus , #stiri Phoenix