Cum navighează piața auto din România în apele tulburi ale războiului comercial. Mașinile pe benzină au fost detronate

Vineri, 20 Septembrie 2024, ora 03:40
6666 citiri
Cum navighează piața auto din România în apele tulburi ale războiului comercial. Mașinile pe benzină au fost detronate
Marii producători auto și-au revizuit rând pe rând ambițiile în ceea ce privește mașinile electrice FOTO Pexels

Numărul mașinilor înmatriculate în luna august a înregistrat o cădere abruptă în Uniunea Europeană, numărul vânzărilor scăzând brusc și în cazul României, arată cifrele publicate joi, 19 septembrie. În ciuda încetinirii pe segmentul de mașini electrice, vehiculele hibride își mențin creșterea și au ajuns să reprezinte prima opțiune pentru români.

În România, peste 4.600 dintre înmatriculările din august au fost pentru mașini hibride, conform cifrelor publicate de Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA). În ciuda unei scăderi în numărul total de înmatriculări, de la circa 12.900 în august 2023 la aproape 10.000 în luna august a acestui an, numărul vehiculelor hibride fără încărcare la priză a crescut. Luna trecută au fost înregistrate cu 13,5% mai multe înmatriculări de astfel de autovehicule decât la sfârșitul verii trecute.

Piața hibridelor a accelerat puternic anul acesta, mașinile pe benzină ajungând să își piardă primul loc în clasamentul preferințelor șoferilor români. În primele 8 luni ale anului trecut, peste 40 de mașini din fiecare 100 nou înmatriculate foloseau benzina drept combustibil. În același interval al anului curent, cota lor de piață a scăzut la 32,7%. În schimb, vehiculele hibride au urcat pe primul loc, cu 37%.

Per total, piața mașinilor noi a crescut în România până în acest moment al anului cu aproape 8.000 de autovehicule, dar scăderea înregistrată în august este semnificativă. Numărul înmatriculărilor a scăzut cu aproape 23%, peste media europeană și așa mare de 18,3%.

Probleme electrice în Europa

De la începutul lunii iulie, Comisia Europeană a decis să aplice taxe vamale suplimentare pe vehiculele pe baterii importate din China, spunând că producătorii beneficiază de subvenții generoase din partea Beijingului, care reduc competiția cu industria europeană. Companiile chinezești au fost printre marile câștigătoare ale interesului crescut în mașini electrice, contribuind decisiv la creșterile aproape constante ale înmatriculărilor de mașini cu motor electrice de anul trecut.

Până în iulie anul acesta, mașinilor electrice provenite din China li se aplica o taxă standard de import de 10%. În vară, UE a adăugat taxe noi de până la 36,3%, în cazul modelelor aparținând SAIC. Recent, taxele suplimentare au scăzut, înaintea unui vot pentru a introduce permanent măsurile punitive de pe 25 septembrie, scrie Euronews. În fața unui potențial răspuns al Chinei cu aceeași monedă, taxele au ajuns în prezent la 18,8% pentru Geely și 35,3% pentru SAIC. În schimb, BYD, producătorul ale cărui modele se vând cel mai bine în Europa, va fi taxat în continuare cu 17%.

În UE, cifrele publicate de ACEA arată un declin puternic al mașinilor electrice pe baterii, care înregistrează a patra lună consecutivă pe minus din acest an, și al autovehiculelor hibride cu încărcare la priză. Înmatriculările de mașini pe baterii au scăzut cu aproape 44% față de august anul trecut, în timp ce hibridele cu încărcare au înregistrat o scădere de pe piața europeană, și vehiculele alimentate de combustibili fosili au înregistrat scăderi în înmatriculări, doar autovehiculele parțial hibride înregistrând o creștere de 6,6%.

Piața românească, reprezentând doar o mică parte din totalul european, arată diferit de cifrele întregului bloc comunitar. În UE, mașinile pe benzină sunt încă pe primul loc, fiind responsabile pentru 35% din înmatriculări de la începutul anului și până la finalul verii. În schimb, mașinile pe baterii și cele hibride cu încărcare au undeva la 20% din piață în Europa, arată cifrele de la începutul anului, iar în România segmentul hibridelor cu încărcare practic nu există. Mașinile electrice au fost responsabile pentru 6,5% din înmatriculări până în acest moment al anului.

Încă din primul moment de după publicarea deciziei de suprataxare, ce a devenit clar este că tarifele suplimentare se aplică doar vehiculelor complet electrice. Astfel, producătorii chinezi au fost încurajați să se mute spre piața vehiculelor hibride cu încărcare. Analiști citați la final de iunie de Politico spuneau că se așteaptă ca BYD să vândă două hibride pentru fiecare mașină electrică în Europa.

Tarifele noi au efecte și asupra producătorilor europeni care au fabrici în China, inclusiv Dacia. În paralel, vânzările de mașini pur electrice din Europa suferă și pe fondul unor reduceri ale subvențiilor acordate de state pentru înlocuirea mașinilor care folosesc combustibili fosili. Stimulentele au scăzut aproape pe întreg continentul, în România fiind anul acesta la mai puțin de jumătate din valoarea din 2023.

Problemele nu sunt doar unele geopolitice. Prețul mașinilor electrice rămâne prea ridicat pentru europeanul de rând, cu un cost mediu de 29.000 de dolari americani, arată o analiză a băncii ING din iunie. Taxele în plus nu vor duce la ieftiniri, iar producătorii chinezi au costuri suficient de mici cât încă să poată concura pe piața europeană.

BMW, Mercedes și Volkswagen, afectate grav de tarifele impuse de UE comerțului cu China. Cât îi costă pe producătorii auto războiul comercial
BMW, Mercedes și Volkswagen, afectate grav de tarifele impuse de UE comerțului cu China. Cât îi costă pe producătorii auto războiul comercial
Vânzările din al treilea trimestru ale BMW și Mercedes au fost afectate de cererea scăzută și concurența intensă din China, potrivit celor doi mari producători de automobile de lux....
Toamna scumpirilor la carburanți. Costurile au crescut vertiginos de la începutul lunii. Cât costă benzina
Toamna scumpirilor la carburanți. Costurile au crescut vertiginos de la începutul lunii. Cât costă benzina
Prețurile la benzină și motorină au crescut din nou marți, 15 octombrie. În rețeaua Petrom, este a șasea scumpire consecutivă, marcând doar majorări de prețuri în luna octombrie. În...
#piata auto, #piata auto romania, #piata auto Europa, #masini electrice, #masini hibrid Romania, #razboi comercial UE China , #masini electrice
  1. Toamna scumpirilor la carburanți. Costurile au crescut vertiginos de la începutul lunii. Cât costă benzina
  2. Piața birourilor în ape tulburi. Cererea scade semnificativ, în timp ce firmele caută să aducă angajații la birou
  3. „Spaima” căilor ferate. Cum arată primul tren electric de mare viteză, produs în colaborare cu o companie chineză FOTO
  4. Cele mai importante informații de siguranță online pentru copii și tineri. Jocul care îi învață cum să se protejeze
  5. Cu ochii pe bancheri. Recesiunea din Germania și creșterea economică anemică pun presiune pentru reducerea dobânzilor
  6. Scădere de 2.6% pentru resursele naționale de energie – TradeVille
  7. Ce sumă ar fi plătit cel mai urmărit youtuber ca să poată realiza filmările din Salina Turda. Clipul a adunat peste 49 de milioane de vizualizări VIDEO
  8. Simptomele de boală ale economiei UE: „O combinație de paralizie politică, amenințări externe și stagnare economică”
  9. Nou trend în industria IT din România. Ce angajați se preferă și ce presiuni se fac: ”O mare parte dintre companii se vor sparge”
  10. ”Tigrul Europei” lovit de criză, similar ca în 1990: Peste 800.000 de români suferă, dar există și o veste bună