Dezvoltatorul imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale One United Properties a obţinut autorizaţia de construire pentru One Technology District, proiect care va găzdui cel mai mare centru de cercetare şi dezvoltare pentru cipuri semiconductoare din sud-estul Europei, operat de gigantul german Infineon Technologies, companie listată la Bursa din Frankfurt şi lider în domeniul semiconductorilor. Un sediu al Infineon Technologies va fi la București.
Proiectul One Technology District va acoperi nevoile Infineon pentru o perioadă de 15 ani, începând cu anul 2026. Valoarea totală a contractului se ridică la 57 de milioane de euro (fără TVA) şi reprezintă unul dintre cele mai mari acorduri de preînchiriere înregistrate pe piaţa locală de birouri.
Potrivit contractului, Infineon Technologies România va avea la Bucureşti un sediu care va putea primi circa 2.000 de angajaţi amplasat pe bdul Dimitrie Pompeiu, vizavi de staţia de metrou Pipera din Capitală. Proiectul va avea o suprafaţă închiriabilă brută de 20.595 de metri pătraţi (cu terase), inclusiv 3.000 mp de laboratoare şi 280 de locuri de parcare, arată comunicatul de presă.
Proiectul One Technology District este primul proiect office al One United Properties fără conexiune la reţeaua de gaze. Dezvoltarea va include un sistem geoexchange care va acoperi integral nevoile de încălzire şi răcire ale chiriaşului şi care va minimiza impactul asupra mediului, maximizând totodată eficienţa.
„Avansăm în acest proiect odată cu obţinerea autorizaţiei de construire şi facem primii paşi în dezvoltarea primei noastre clădiri de birouri bazate exclusiv pe sistemul geoexchange, prin care eliminăm complet orice legătură şi dependenţă de gaze. Toate sistemele de ultimă generaţie folosite oferă o eficienţă energetică extraordinară, poziţionând clădirea în fruntea dezvoltărilor de birouri sustenabile din Europa”, a declarat Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties, potrivit Ziarul Financiar.
Este prima dezvoltare de acest tip după pandemie şi prima pentru care se semnează de la început pentru o perioadă de 15 ani. Mai mult, din istoria modernă a birourilor din Capitală este pentru a treia oară când un dezvoltator construieşte pentru a închiria special pentru o anumită companie o clădire întreagă.
În România, Infineon deţine un centru de cercetare-dezvoltare, unde dezvoltă circuite electrice integrate, senzori pentru aplicaţii în industria componentelor auto şi cea industrială, precum şi sisteme de control pentru cipuri şi alte produse de securitate, arată informaţiile publicate pe site-ul propriu. La nivel global, compania deţine peste 56 de centre de cercetare şi dezvoltare şi 20 de locaţii de producţie, având un număr de peste 50.280 de angajaţi, arată sursa citată potrivit comunicatului emis de companie.