Ce avantaje au companiile românești în a atrage investiții străine. Bogdan Iliescu (NUSCO): „Realitățile pieței au învățat firmele să fie eficiente”

Joi, 31 Octombrie 2024, ora 15:42
725 citiri
Ce avantaje au companiile românești în a atrage investiții străine. Bogdan Iliescu (NUSCO): „Realitățile pieței au învățat firmele să fie eficiente”
Bogdan Iliescu (centru), director comercial al Nusco, la The Real Estate Event

Companiile românești sunt în competiție cu alți jucători din regiune pentru a atrage investiții străine. Printre factorii care diferențiază firmele din România de concurenți sunt adoptarea proiectelor sustenabile, adaptabilitatea la condițiile de costuri crescute și înțelegerea importanței reputației și a comunicării deschise, explică Bogdan Iliescu, director comercial al dezvoltatorului imobiliar Nusco, pentru Ziare.com.

Condițiile de piață din România, dar și contextul macroeconomic au obligat companiile din țară să se adapteze, iar acest lucru este observat de investitori.

„Cred că adaptabilitatea este esențială pentru companiile românești. Acestea s-au dovedit extrem de flexibile și rapide în a se adapta schimbărilor pieței și provocărilor economice, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru investitori. Într-o industrie precum real estate-ul, unde incertitudinea este des întâlnită, capacitatea de a răspunde rapid este cu adevărat valoroasă.

De asemenea, realitățile pieței locale au învățat companiile românești să fie foarte eficiente din punct de vedere al costurilor, transformând această experiență într-un avantaj competitiv important. Într-un context în care costurile de construcție și prețurile terenurilor cresc constant, această eficiență poate face diferența”, explică reprezentantul companiei.

La nivel de proiecte, adoptarea investițiilor sustenabile reprezintă un factor de diferențiere pentru potențialii investitori.

„Tot mai multe companii românești adoptă strategii de sustenabilitate, iar acest lucru captează atenția investitorilor internaționali. Aceștia sunt din ce în ce mai interesați de parteneriate cu dezvoltatori care se concentrează pe eficiența energetică și reducerea impactului asupra mediului. Multe dintre proiectele noi din România – cum sunt cele mixte sau cartierele rezidențiale cu infrastructură proprie – reflectă o preocupare reală pentru crearea unor comunități urbane moderne. Această abordare holistică este foarte apreciată de investitorii străini, care caută proiecte de real estate cu impact social pozitiv și potențial de creștere pe termen lung.

În plus, dezvoltatorii locali au înțeles importanța unei reputații solide și a unei comunicări deschise cu investitorii, autoritățile și comunitatea. O bună reputație și capacitatea de a arăta rezultate concrete cresc semnificativ interesul investitorilor internaționali, aducând un avantaj clar companiilor românești”, a declarat Bogdan Iliescu pentru Ziare.com.

În discuțiile despre cele mai importante piețe din regiune, România este pusă adesea față în față cu Polonia. Una dintre diferențele principale dintre cele două state ține de maturitatea pieței.

„Cea mai vizibilă diferență între cele două piețe este nivelul de maturitate. Piața imobiliară din Polonia s-a dezvoltat mult mai repede în ultimii 20-25 de ani, atrăgând capital semnificativ din Europa Occidentală și devenind un punct de referință în Europa Centrală și de Est. Astfel, accesul la capital - fie că vorbim de finanțare bancară sau de investiții private - este mult mai bine pus la punct în Polonia decât în România.

De asemenea, piața din Polonia este mult mai diversificată. Pe lângă retail și clădirile de birouri, Polonia a devenit un centru logistic și industrial important, atrăgând multe investiții în depozite și centre de distribuție, datorită poziției sale strategice în Europa. România începe să diversifice, dar este încă mai concentrată pe segmentul rezidențial și office, deși sectorul logistic este pe o traiectorie promițătoare”, susține directorul comercial al Nusco.

În plus, România are de recuperat pe anumite zone, dacă vrea să ajungă la nivelul Poloniei. Printre ariile în care polonezii se prezintă mai bine pentru capitalul străin se numără cea a clarității cadrului normativ.

„În Polonia, reglementările clare și cadrul legislativ previzibil au contribuit mult la atragerea investitorilor străini. România a progresat și ea în această direcție, dar mai sunt câțiva pași de făcut pentru a atinge nivelul de predictibilitate și transparență pe care Polonia îl oferă, aspecte foarte importante pentru investitori.

În ceea ce privește infrastructura, Polonia dispune de rețele de transport mult mai dezvoltate, ceea ce facilitează accesul investitorilor care au nevoie de un sistem de transport eficient. În România, infrastructura este încă în proces de dezvoltare, dar noile proiecte de autostrăzi și modernizare pot face o diferență semnificativă în viitorul apropiat.

Aceste diferențe arată că, deși România are un potențial enorm și devine din ce în ce mai atractivă pentru investitori, există câteva domenii importante în care îmbunătățirile ar putea accelera dezvoltarea pieței imobiliare”, a mai declarat Bogdan Iliescu.

Bogdan Iliescu a participat joi, 16 septembrie, la The Real Estate Event, evenimentul dedicat pieței imobiliare organizat de Ziare.com în parteneriat cu Retail365. În timpul unei discuții despre relevanța companiilor românești în regiune, acesta a punctat că firmele din țară sunt urmărite de capitalul străin și, astfel, pot atrage investiții noi.

The Real Estate Event, cea mai nouă platformă de conferințe și networking de top, a reunit în cadrul ediției inaugurale de joi, 12 septembrie, experți și lideri vizionari din real estate pentru a identifica perspective valoroase cu privire la cele mai actuale subiecte ale industriei. La eveniment au participat fizic peste 100 de persoane, la Restaurant Diplomat, iar jucătorii de top din industrie care au urcat pe scenă au fost urmăriți online, pe Ziare.com, de circa 120.000 de persoane. The Real Estate Event este o inițiativă ambițioasă care a rezultat din parteneriatul companiilor RETAIL365 și Ziare.com.

PARTENERI PRINCIPALI: SVN® România și Nobis Gardens.

PARTENER PLATINUM: NUSCO

PARTENERI GOLD: KULTHO, OBSENTUM, SEMA REAL ESTATE, VIGGO, MURFATLAR

PARTENERI SILVER: HAGAG DEVELOPMENT EUROPE, META ESTATE TRUST, NORTH BUCHAREST INVESTMENT, STC PARTNERS

PARTENERI BRONZE: RPG SECURITY, BUCURESTI MALL

PARTENERI COPPER: BIRISGORAN, BELLEMONDE

PARTENERI: KINSTELLAR, LERIDA, SALESFORCE, NEXT CONSULT, INECO ELECTRIC

CONSULTANT PR: Simona Macovei

PARTENER FIT-OUT: BoConcept

PARTENER DIGITAL: IMSOL

PARTENER ADVERTISING: DANCO VISION

PARTENERI MEDIA: Fairway, Delir Media, Transilvania Business, Revista BIZ, Arena Construcțiilor, Business24.ro, Comunicatedepresa.ro, Național FM.

Țara care interzice telefoanele Google Pixel și iPhone 16: „Respectați regulile noastre de conținut local!”
Țara care interzice telefoanele Google Pixel și iPhone 16: „Respectați regulile noastre de conținut local!”
Guvernul indonezian continuă măsurile restrictive asupra giganților tech, vizând acum Google, după ce a blocat recent vânzarea celor mai noi telefoane Apple din seria iPhone 16. Potrivit...
Două dintre cele mai de succes filme ale anului sosesc în curând pe Disney+. Când pot fi vizionate
Două dintre cele mai de succes filme ale anului sosesc în curând pe Disney+. Când pot fi vizionate
Unul dintre cele mai de succes filme ale anului, Deadpool & Wolverine, va ajunge în curând pe Disney+, completând trilogia cu Ryan Reynolds în rolul popularului Merc With a Mouth. Programat...
#piata imobiliara, #the real estate event, #companii romanesti, #investitii straine Romania, #Polonia, #dezvoltatori imobiliari , #Piata imobiliara
  1. Țara care interzice telefoanele Google Pixel și iPhone 16: „Respectați regulile noastre de conținut local!”
  2. Două dintre cele mai de succes filme ale anului sosesc în curând pe Disney+. Când pot fi vizionate
  3. Windows 10 se apropie de sfârșitul suportului gratuit: Ce opțiuni ai pentru a rămâne protejat după 2025
  4. România, cea mai mică pondere a veniturilor fiscale în PIB din UE în 2023, exceptând paradisul fiscal Irlanda
  5. Șefii germani au găsit „vinovații” pentru eșecul economic al țării. Ce măsuri stricte au impus tinerilor care își iau concedii medicale
  6. Încă o lovitură primită de șefii Nordis: a explodat numărul românilor care trebuie să primească bani de la dezvoltatorul imobiliar
  7. Black Friday 2024. Ce riscuri implică plata în rate
  8. Închisoare de până la 6 ani pentru cine nu răspunde în persoană la somațiile ANAF. Ce prevede ultimul proiect de ordin al Finanțelor în urma clasării mai multor dosare
  9. Funcția Waze pe care o așteptau toți utilizatorii. Va reduce semnificativ riscul de accident și va crește confortul
  10. Romgaz finanțează Neptun Deep din profiturile investițiilor din pilonul II de pensii. Care este reacția ONG-urilor ecologiste la proiectul din Marea Neagră