Calea Victoriei din București, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume. Cât costă chiriile pe metru pătrat în centrul Capitalei

Luni, 25 Noiembrie 2024, ora 12:45
2299 citiri
Calea Victoriei din București, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume. Cât costă chiriile pe metru pătrat în centrul Capitalei
Nivelul chiriilor de pe Calea Victoriei este de de 60 euro/mp/lună. FOTO: Wikimedia Commons, Mihai Petre CC BY-SA 3.0

Calea Victoriei din București urcă două poziții, până pe 38, în clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume, în contextul în care chiriile din București au înregistrat în ultimul an a șaptea cea mai mare creștere din cele 138 de piețe analizate la nivel global.

Potrivit celui mai recent raport „Main Streets Across the World” realizat de Cushman & Wakefield, cu un nivel al chiriilor pe Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, de 60 euro/mp/lună, în creștere cu 9% față de anul trecut, Bucureștiul ocupă locul 38 la nivel mondial și 23 în clasamentul european, la egalitate cu Ljubljana.

În Praga (225 de euro/mp/lună), Budapesta (140 euro/mp/lună), Belgrad (90 euro/mp/lună), Varșovia (86 euro/mp/lună) și Zagreb (70 euro/mp/lună), chiriile sunt peste nivelul din București, o valoare mai mică fiind înregistrată în Sofia (57 euro/mp/lună), Bratislava (45 euro/mp/lună), Vilnius (37 euro/mp/lună), Riga (35 euro/mp/lună) sau Skopje (28 euro/mp/lună).

Via Montenapoleone din Milano, cu o chirie de 1.667 euro/mp/lună, a devenit cea mai scumpă destinație de retail din lume, detronând Fifth Avenue din New York (1.628 euro/mp/lună), schimbarea reflectând creșterea puternică a chiriei de pe artera din orașul italian, care a depășit 30% în ultimii doi ani, precum și aprecierea monedei europene în raport cu dolarul american.

„Retailul de lux din București continuă să evolueze, reflectând tendințele regionale și globale. Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a înregistrat o creștere a chiriilor cu 9% în ultimul an, una dintre cele mai mari rate la nivel mondial, semn că interesul retailerilor internaționali este în creștere. Cu toate acestea, chiriile pentru spațiile premium rămân sub nivelurile din alte capitale europene precum Praga sau Budapesta. Această dinamică, coroborată cu o încetinire globală a creșterii veniturilor brandurilor de lux, indică atât provocările economice, cât și oportunitățile pe care piața din București le poate valorifica în următorii ani. Sunt deja dezvoltatori prezenți pe piața locală care pariază pe creșterea interesului brandurilor de lux pentru România și au în construcție facilități de retail care se adresează acestui segment de piață”, a declarat în comunicatul oficial Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Cum arată topul clasamentului și ce a determinat ultimele schimbări

Schimbări au avut loc și pe poziția a treia în clasament, New Bond Street din Londra (1.434 euro/mp/lună) înlocuind Tsim Sha Tsui în Hong Kong (1.308 euro/mp/lună), care a căzut pe locul 4, în ciuda creșterii chiriilor din ultimul an. Top cinci este completat de Avenue des Champs-Elysees din Paris, care și-a menținut poziția cu o chirie de 1.043 euro/mp/lună.

Chiriile din cele 138 de piețe analizate au înregistrat în medie aproape 6% peste nivelurile pre-pandemie. În acest context, autorii studiului menționează că sectorul de retail nu numai că demonstrează o rezistență remarcabilă de la an la an, ci dovedește și că are capacitatea de a se adapta și de a evolua, în funcție de condițiile macroeconomice în schimbare și de cerințele clienților.

Piața de retail a fost afectată de condițiile economice care au rezultat din creșterea ratelor dobânzilor de referință în 2022 și 2023, cu scopul de a combate inflația. Implicațiile au fost creștere rapidă a costului vieții, o încredere în scădere a consumatorilor și o evoluție economică lentă. Având în vedere aceste elemente, nu este surprinzător faptul că mărcile de lux au înregistrat o încetinire semnificativă a creșterii veniturilor de la aproximativ 15% în 2022 la 0-4% în exercițiul financiar curent.

La nivel global, 57% (79) dintre locații au înregistrat o creșterea chiriilor în ultimul an, cu doar 14% (19) înregistrând o scădere, în timp ce în restul de 29% (40) chiriile nu s-au modificat.

Statele Unite ale Americii continuă să fie cea mai performantă regiune, propulsată de creșterea chiriilor cu aproape 11%. Spre comparație, creșterea costurilor de închiriere în Europa și Asia Pacific a încetinit, înregistrând o creștere de 3,5%, respectiv 3,1%, în scădere față de 4,2%, respective 5,3%, cu un an înainte.

Ștefan Frangulea (Electrica) la Quarterly Report: „Uneori, diverse momente de volatilitate în piață pot fi transformate în oportunități”
Ștefan Frangulea (Electrica) la Quarterly Report: „Uneori, diverse momente de volatilitate în piață pot fi transformate în oportunități”
Ștefan Frangulea, CFO al distribuitorului de energie Electrica, a participat la cea de-a șasea ediție a Quarterly Report, evenimentul #1 pentru companii la BVB, organizată de Ziare.com,...
Ministerul Energiei vrea CfD-uri pentru capacități de stocare în baterii. Ce potențial de producție a energiei are România „pe hârtie” în următorii 5 ani
Ministerul Energiei vrea CfD-uri pentru capacități de stocare în baterii. Ce potențial de producție a energiei are România „pe hârtie” în următorii 5 ani
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru ca România să primească asistență tehnică pentru susținerea...
#piata imobiliara, #piata imobiliara bucuresti, #chirii Bucuresti, #calea victoriei, #Cushman Wakefield, #imobiliare Romania, #top imobiliare , #Piata imobiliara
  1. Ministerul Energiei vrea CfD-uri pentru capacități de stocare în baterii. Ce potențial de producție a energiei are România „pe hârtie” în următorii 5 ani
  2. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"
  3. Un producător auto chinez urmează să depășească Ford și Honda în vânzările globale. Aproape 4 milioane de vehicule livrate în 2024
  4. Private equity in focus – TradeVille
  5. Masa de Crăciun în 2024, cea mai scumpă din ultimele două decenii. „Mulți români se uită la produsele tradiționale de Sărbători ca la muzeu, nu și le mai pot permite”
  6. Românii pot împrumuta Statul prin titluri Fidelis și Tezaur, începând de luni. Ce dobânzi oferă Ministerul Finanțelor și cum diferă cele două programe de investiții
  7. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  8. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  9. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"
  10. CNA va monitoriza dezinformările și mesajele care instigă la ură de pe TikTok, Facebook și X