Prețurile apartamentelor din București au crescut și în 2024. Estimările legate de majorările de prețuri diferă de la analist la analist, dar tendința care se conturează este că apartamentele vechi s-au apreciat mai mult decât cele noi.
Daniel Tudor, directorul general al unei companii de consultanță, a explicat pentru Ziare.com că evoluțiile trebuie privite pe termen mai lung, dar că oamenii încă au anumite rețineri față de unele proiecte de locuințe noi.
Apartamentele se scumpesc, aceasta este o certitudine. Cât de mare este creșterea depinde de sursa analizei.
Spre exemplu, platforma Storia calculează că prețurile apartamentelor vechi - unde sunt incluse toate locuințele, indiferent de numărul de camere - sunt mai scumpe cu 21% în ianuarie 2025 față de prima lună a anului anterior. Astfel, prețul pe metru pătrat la un apartament vechi a ajuns la 2.095 de euro. Prin contrast, apartamentele noi au un cost mediu de 1.742 de euro pe metru pătrat, o creștere de 2% în ultimele 12 luni.
După acest clasament, Capitala este printre puținele municipii în care apartamentele vechi au prețuri mai mari decât cele noi. O situație similară, deși cu diferențe mai mici, se întâlnește în Iași, Timișoara și Sibiu.
Un alt indice, calculat de Ziarul Financiar împreună cu compania de consultanță SVN arată aceeași tendință, dar cu o accelerare mai lentă. Apartamentele vechi de trei camere din București au avut în ianuarie prețuri mai mari cu 9,5% față de prima lună din 2024, conform publicației. Creșterea vine după 18 luni de apreciere în prețurile cerute de vânzători și reflectă inclusiv scăderea livrărilor de locuințe de peste 20% din primele nouă luni ale lui 2024, mai arată sursa citată.
În schimb, apartamentele noi, indiferent de numărul de camere, s-au scumpit mai mult și rămân la un preț mai mare decât cele vechi, conform calculelor de la platforma Imobiliare.ro. Vânzătorii de apartamente noi cer cu peste 21% mai mult în ianuarie decât în urmă cu 12 luni, cu un preț mediu pe metru pătrat de 1.915 euro. Pentru apartamentele vechi, creșterea este de 15%, ceea ce pune costul pe metru pătrat la 1.890 de euro. Specific pentru apartamentele vechi cu trei camere, prețurile sunt mai mari cu 13%, conform indicelui citat.
Tendința trebuie privită pe un termen mai lung, a explicat Daniel Tudor, CEO The Concept Group, pentru Ziare.com. Apartamentele vechi rămân mai accesibile la prețul pe metru pătrat și oferă și posibilitatea renovărilor personalizate, însă acest lucru nu se poate menține la nesfârșit, ținând cont de noile standarde integrate la construcțiile noi.
„Creșterea accelerată a prețurilor apartamentelor vechi se datorează, în primul rând, faptului că, spre deosebire de locuințele noi, acestea au înregistrat scăderi de preț în anumite perioade ale anului 2023, în timp ce dezvoltatorii și-au menținut politica de preț. De asemenea, dinamica pieței a fost influențată de o creștere mai lentă a prețului imobilelor vechi înainte de 2023, ceea ce a generat un efect de recuperare. Dacă analizăm o perioadă mai lungă, observăm că apartamentele situate în blocuri noi au avut o apreciere mai consistentă în ultimii 5-10 ani”, a detaliat Tudor.
În afară de accesibilitate, unii cumpărători ar putea să nu aibă încredere în noii dezvoltatori, preferând să caute apartamente în clădiri care au rezistat mai multe decenii. Directorul companiei de consultanță consideră că este o chestiune de percepții, nu de realitatea din teren.
„Reticența față de apartamentele noi provine, în mare parte, din lipsa de informare și din percepțiile legate de calitatea construcției – aspecte care, de multe ori, sunt demontate de specialiștii în domeniul structurilor și construcțiilor, ce ar trebui consultați înainte de achiziție, dacă există astfel de preocupări. De asemenea, eșecurile răsunătoare ale unor dezvoltatori au creat o imagine distorsionată a pieței, deși astfel de situații reprezintă doar un procent infim și sunt riscuri care pot fi reduse, dacă nu eliminate complet, prin alegerea unor dezvoltatori cu un istoric solid și verificabil”, a punctat Daniel Tudor.
Într-un interviu acordat Ziare.com în aprilie 2024, Matei Sumbasacu, inginer specializat în cutremure și fondatorul Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise), a explicat că standardele de calitate de astăzi sunt mult mai bune decât cele de acum câteva zeci de ani. Din punct de vedere al riscului seismic, o clădire făcută după anul 2000, nu ar trebui să aibă vreo problemă. Totuși, calitatea în execuție ține și de cât de conștiincios este dezvoltatorul.
„De obicei, acest nivel de conștiinciozitate în execuție, în ciuda tuturor procedurilor și sistemelor existente în legislație, este dictat de piață. Dacă avem o piață în care se construiește mult și trebuie să se construiască mult și repede, evident se pierde din atenție. Dacă avem o piață în recesiune, unde se construiește mai domol, nimeni nu aleargă după profit, să zicem, atunci dezvoltatorii au timpul necesar să își dozeze efortul și să fie mai atenți. Dar, ținând cont de cât de mult s-au îmbunătățit codurile de proiectare, trebuie să faci foarte multe greșeli în execuție ca să îți iasă o clădire nesigură, în zilele noastre”, spunea expertul.
CAPistii de ieri, corporatistii de azi! Vezi tot