Energia verde la locul de consum, atu pentru dezvoltatorii imobiliari. Sorin Preda (Global Vision): „Reducem substanțial costurile de racordare comparativ cu proiectele mari”

Marti, 10 Decembrie 2024, ora 11:34
1776 citiri
Energia verde la locul de consum, atu pentru dezvoltatorii imobiliari. Sorin Preda (Global Vision): „Reducem substanțial costurile de racordare comparativ cu proiectele mari”
Sorin Preda, CEO & Co-Founder, Global Vision FOTO Ziare.com / The Real Estate Event

Una din problemele de eficiență pe care și le pun dezvoltatorii imobiliari și investitorii din sector în ultimii ani se referă la modul prin care pot integra surse de energie regenerabilă în mixul energetic al construcțiilor pe care le proiectează sau pe care mizează financiar. Sorin Preda, CEO & Co-Founder, Global Vision, a detaliat perspectiva unei companii care a preferat să producă energie verde la locul de consum, în detrimentul investițiilor costisitoare în parcuri eoliene și fotovoltaice. Acesta a detaliat, pentru Ziare.com, cum se separă avantajele competitive ale celor două abordări în contextul aplicațiilor practice în piața imobiliară.

„Am decis să producem energie verde direct la locul de consum, bazându-ne pe mai mulți factori practici și strategici care ne aduc beneficii evidente. În primul rând, eficiența economică este crucială pentru noi. Prin generarea energiei exact acolo unde este consumată, reducem substanțial costurile de racordare comparativ cu proiectele mari care necesita întăriri de rețea majore și diminuam riscurile asociate cu vânzarea energiei electrice. În plus, investițiile inițiale pentru astfel de soluții sunt considerabil mai mici decât cele necesare pentru a dezvolta un parc eolian sau fotovoltaic la scară mare”, a declarat Preda.

Global Vision, declară antreprenorul, își dorește o integrare a tuturor proiectelor de acest tip prin agregarea consumurilor si producției de energie, venind in sprijinul partenerilor si clienților prin asigurarea necesarului de consum la costuri predictibile pe termen mediu si lung.

Adaptabilitatea este un alt motiv important. „Putem personaliza soluțiile pentru a răspunde exact nevoilor fiecărei locații, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv, mai ales în proiectele imobiliare din sectoarele logistic și industrial. Totodată, producția locală de energie ne ajută să respectăm reglementările stricte privind reducerea amprentei de carbon, contribuind la atingerea obiectivelor noastre de sustenabilitate.”

Mai mult, autonomia energetică este un argument important pentru producerea de energie la locul de consum. „Generând energie la fața locului, reducem dependența de rețeaua națională și creștem reziliența operațională. Deși parcurile eoliene sau fotovoltaice sunt soluții eficiente la scară mare, pentru nevoile noastre punctuale din piața imobiliară, flexibilitatea și eficiența operațională sunt prioritare, iar producția locală le asigură cel mai bine”, a mai adăugat Sorin Preda.

Importanța energetică și comercială a Dobrogei în proiectele Global Vision

În cadrul Constanța Business Park, unul dintre proiectele majore ale Global Vision, compania a identificat un potențial important de dezvoltare, atât din perspectivă comercială, prin deschiderea oferită de apropierea de Portul Constanța, cât și în ceea ce privește climatul propice pentru investițiile în energie regenerabilă.

„Am ales Dobrogea pentru că această regiune oferă avantaje strategice unice care sprijină dezvoltarea proiectelor noastre. Apropierea de Marea Neagră și accesul facil la portul Constanța transformă această zonă într-un hub logistic natural pentru comerțul internațional, conectând Europa cu piețele din Asia și Orientul Mijlociu.

Dobrogea este, de asemenea, un lider național în producția de energie regenerabilă, beneficiind de condiții ideale pentru parcurile eoliene și solare. Acest potențial energetic susține nu doar proiectele logistice din zonă, ci și cererea energetică internă, asigurând un viitor sustenabil. Pe de alta parte reteaua energetica din zona Dobrogei este suprasaturata si investitiile inca posibile sunt cele care imbina consumul industrial cu productia regenerabila”, a explicat Sorin Preda.

Potrivit acestuia, infrastructura în plină dezvoltare reprezintă un alt atu important. Preda a punctat că proiecte precum Constanța Business Park atrag industrii diverse, consolidând poziția regiunii ca un nod central pentru industrie, depozitare și transport. „În plus, sinergia dintre sectorul logistic și cel energetic permite integrarea eficientă a industriilor, ceea ce ne dă ocazia să contribuim la transformarea Dobrogei într-un model regional de sustenabilitate și eficiență economică”, a mai completat CEO-ul Global Vision.

20 de ani de Global Vision și lecțiile învățate de fondatorii companiei

Un moment definitoriu în ultimii 20 de ani de activitate ai Global Vision, sărbătorite în 2024, este tranzacția de peste 110 milioane de euro, în care compania a vândut patru active de clasă A din București, Târgu Mureș și Constanța, punctează Sorin Preda. „Această tranzacție a jucat un rol important în dezvoltarea platformei de investiții pentru atragerea de finanțare pentru proiecte de retail, rezidențial, industrial si logistică, dar si proiecte de energie verde identificare de grup ca fiind oportune.

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este importanța parteneriatelor solide. Succesul nostru s-a bazat pe construirea unor relații bazate pe încredere și valori comune, fie cu investitori, fie cu clienți sau autorități. Aceste parteneriate ne-au ajutat să creștem și să depășim orice provocare”, a încheiat antreprenorul.

Sorin Preda, CEO & Co-Founder al Global Vision, a participat joi, 12 septembrie, la ediția inaugurală a The Real Estate Event, evenimentul dedicat pieței imobiliare organizat de Ziare.com și Retail365. Preda a detaliat următorii pași după vânzarea unui portofoliu de depozite cu o suprafață închiriabilă de 136.374 de mp, alături de un teren cu un potențial de dezvoltare de 300.000 de mp în București, Constanța și Târgu Mureș pentru 110 milioane de euro către WDP, în parteneriat cu GlobalWorth.

The Real Estate Event, cea mai nouă platformă de conferințe și networking de top, a reunit în cadrul ediției inaugurale de joi, 12 septembrie, experți și lideri vizionari din real estate pentru a identifica perspective valoroase cu privire la cele mai actuale subiecte ale industriei. La eveniment au participat fizic peste 150 de persoane, la Restaurant Diplomat, iar jucătorii de top din industrie care au urcat pe scenă au fost urmăriți online, pe Ziare.com, de circa 120.000 de persoane. The Real Estate Event este o inițiativă ambițioasă care a rezultat din parteneriatul companiilor RETAIL365 și Ziare.com.

PARTENERI PRINCIPALI: SVN® România și Nobis Gardens.

PARTENER PLATINUM: NUSCO

PARTENERI GOLD: KULTHO, OBSENTUM, SEMA REAL ESTATE, VIGGO, MURFATLAR

PARTENERI SILVER: HAGAG DEVELOPMENT EUROPE, META ESTATE TRUST, NORTH BUCHAREST INVESTMENT, STC PARTNERS

PARTENERI BRONZE: RPG SECURITY, BUCUREȘTI MALL

PARTENERI COPPER: BIRISGORAN, BELLEMONDE

PARTENERI: KINSTELLAR, LERIDA, SALESFORCE, NEXT CONSULT, INECO ELECTRIC

CONSULTANT PR: Simona Macovei

PARTENER FIT-OUT: BoConcept

PARTENER DIGITAL: IMSOL

PARTENER ADVERTISING: DANCO VISION

PARTENERI MEDIA: Fairway, Delir Media, Transilvania Business, Revista BIZ, Arena Construcțiilor, Business24.ro, Comunicatedepresa.ro, Național FM.

Un nou program de sprijin în România. Cine sunt românii care pot obține un ajutor de 200.000 de euro și în ce condiții
Un nou program de sprijin în România. Cine sunt românii care pot obține un ajutor de 200.000 de euro și în ce condiții
Un nou program de sprijin urmează să fie lansat, „Prima Seră”, o inițiativă menită să sprijine fermierii în construirea serelor și solariilor moderne. Programul oferă ajutoare...
ANAF a intrat în forță în majoritatea sectoarelor. Amenzile usturătoare încasate care au intrat în Buget. Inspectorii primesc comisioane de „performanță”
ANAF a intrat în forță în majoritatea sectoarelor. Amenzile usturătoare încasate care au intrat în Buget. Inspectorii primesc comisioane de „performanță”
Încă de anul trecut, problema colectării deficitare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a devenit una dintre pârghiile folosite de Guvern pentru a contrabalansa deficitul...
#piata imobiliara, #piata imobiliara Romania, #global vision, #energie regenerabila, #dezvoltare imobiliara, #Dobrogea , #the real estate event
  1. Epopeea închegării Bugetului de Stat pe 2025
  2. Imobiliare 2025. "Sold, but we have more"
  3. IPO de obligațiuni la BVB – TradeVille
  4. Un nou program de sprijin în România. Cine sunt românii care pot obține un ajutor de 200.000 de euro și în ce condiții
  5. ANAF a intrat în forță în majoritatea sectoarelor. Amenzile usturătoare încasate care au intrat în Buget. Inspectorii primesc comisioane de „performanță”
  6. Funcții necunoscute ale Google care le fac utilizatorilor viața mai ușoară
  7. Când se va simți în România impactul deplin al recalculării pensiilor. Șansele ca guvernul să crească TVA-ul pentru a face rost de bani la buget
  8. Xiaomi vrea să bată noi recorduri. Gigantul tech pregătește un smartphone ce eclipsează multe dispozitive la durata bateriei
  9. Un obiect cosmic masiv ar fi putut influența orbitele planetelor din sistemul solar în urmă cu 4 miliarde de ani
  10. TikTok revine online în SUA după doar câteva ore de interdicție! Donald Trump promite să „salveze” platforma