Legislaţia privind proiectele imobiliare va fi modificată în Parlament, astfel încât dezvoltatorii să nu poată cere cumpărătorilor, în mod normal, un avans mai mare de 10%. Un avans mai mare va fi permis doar în cazul în care dezvoltatorul va avea o asigurare specială pentru acoperirea riscului nefinalizării proiectului.
În Parlament există deja un proiect redactat de mai mulţi ani în acest sens, fără să fie însă adoptat. Modificarea a fost anunţată de premierul Ciolacu, acesta precizând că aleşii PSD au început redactarea proiectului, care va fi depus în scurt timp la Parlament.
„Am luat şi legislaţia din Franţa, şi legislaţia din Germania (...) În Franţa, de pildă, nu ai voie să ceri un avans mai mare de 10% la un bloc, la nişte locuinţe, spaţii locative pe care nu le-a construit... sau se merge pe asigurare. Mi se pare normal să fie modificată legislaţia în acest sens”, a spus premierul, răspunzând unei întrebări referitoare la ancheta publicată de Recorder vizând cazul Nordis, companie în care Vladimir Ciorbă, soţul deputatului PSD Laura Vicol, este acţionar principal.
Ciolacu a precizat că a fost format un grup de lucru la Parlament în acest scop. Astfel, proiectul va impune un avans de cel mult 10% care va putea fi solicitat de către un dezvoltator unui cumpărător. Un avans mai mare va putea fi solicitat doar dacă dezvoltatorul încheie cu o societate de asigurări o poliţă care să acopere riscul nefinalizării proiectului şi fondurile pentru returnarea avansului, mai spune proiectul de lege.
După cum punctau și jurnaliștii Recorder în anchetă, proiectul de lege a fost depus din 2019 și blocat la comisia juridica condusă de deputatul PSD, Laura Vicol.
PNL i-a solicitat astăzi preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu să ceară colegilor săi deputaţi, să voteze de urgenţă, proiectul de lege, care dacă nu ar fi fost blocat de PSD, nu ar fi permis un scandal Nordis, spun parlamentarii PNL.
„Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiţi reclamă ca au fost ţepuiţi, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal. Este vorba de o iniţiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat şi care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiţi decât cu avizul responsabilului tehnic al construcţiei”, precizează deputatul PNL Florin Roman într-un comunicat de presă.
Potrivit lui Roman, proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor standarde minime în domeniul dezvoltărilor imobiliare şi al construcţiilor, în ceea ce priveşte relaţiile dintre cumpărători, dezvoltatori imobiliari sau constructori, prin aplicarea celor mai bune practici referitoare la politica de asistenţă pentru cumpărători în faza iniţială a negocierilor sau a antecontractului, post-vânzare, precum şi la efectuarea reparaţiilor în perioada de garanţie, în vederea asigurării protecţiei cumpărătorilor.
„De ce un proiect de lege care apără interesele cumpărătorilor de bună credinţă şi lupta împotriva celor care dau ţepe imobiliare nu trece de comisia juridică şi nu este votat de Parlament este acum destul de clar, în urma scandalului Nordis”, comentează parlamentarul liberal.
Social-democrata Laura Vicol a demisionat, marţi, 8 octombrie, din funcţia de preşedinte al comisiei juridice din Camera Deputaţilor, aceasta depunând cererea la liderul de grup al PSD. Laura Vicol a fost preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor din noiembrie 2021.
Demisia acesteia a venit în urma anchetei publicate de RECORDER şi intitulate ”Schema Nordis. Maşinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”. Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei despre care scriu jurnaliştii este căsătorit cu Laura Vicol.
Ancheta Recorder a confirmat informații pe care Ziare.com le-a publicat încă din 2021, când Nordis Group se „lăuda” cu nenumărate promisiuni neonorate către clienți: de la termene de livrare întârziate cu anii, până la apartamente dispuse la etaje care nu există în autorizațiile de construcție. Ziare.com a luat atunci legătura cu clienți care au plătit un avans de 95% pe un apartament în faza 2 a Nordis Mamaia, la un etaj care nu există în autorizație.
Pentru a evita ridicarea dreptului la administrare, dezvoltatorul imobiliar Nordis are la dispoziție 10 zile în care să-și manifeste intenția de reorganizare. Procedura de insolvență a fost declanșată în urma unui proces deschis în aprilie 2024, în care peste 80 de creditori cer plata datoriilor.
Potrivit jurnaliștilor Recorder, Nordis a răspândit aceste idei printr-o intensă campanie de marketing. A cumpărat reclame și emisiuni la TV, pagini întregi în reviste și în ziare, articole în presa online. În toate apăreau machetele unor viitoare construcții de lux și se vorbea despre marea privită prin pereți de sticlă sau despre munții admirați dintr-un jacuzzi încălzit, cu un pahar de șampanie în mână. Nordis a convins totodată vedete și sportivi cu renume să-și asocieze imaginea cu proiectele sale imobiliare, a încheiat un parteneriat cu Federația Română de Fotbal și și-a trecut numele pe tricourile arbitrilor din Liga 1, convingând astfel sute de români să cumpere apartamente și, în schimbul unei reduceri de preț, majoritatea au acceptat să le plătească în avans, semnând doar o promisiune de vânzare.