Prețurile terenurilor agricole au crescut cu până la 40% în ultimii 10 ani, deși rămân sub media europeană, arată o analiză de specialitate publicată marți, 5 noiembrie. Printre cauzele creșterilor consistente de prețuri se numără interesul investitorilor străini și autohtoni.
Un hectare de teren costă mai mult cu cel puțin 25% în acest an decât în 2015, însă în anumite zone din țară prețurile au crescut și cu 40%, conform unei analize publicate de Appraisal & Valuation SA, o firmă listată la Bursa de Valori București, conform News.ro. Toate regiunile de dezvoltare au înregistrat majorări de prețuri.
București-Ilfov rămâne cea mai scumpă regiune agricolă din România, atingând 12.000 euro/hectar (ha) în 2022, cu o creştere de aproximativ 40% faţă de 2015. În Vest, creșterea a fost de aproximativ 30%, până la un preț de peste 9.000 de euro pe hectar. În Sud-Est şi Sud-Vest, terenurile au ajuns la 8.100 euro/ha, cu o creștere de aproximativ 35% faţă de 2015. Parcelele din Nord-Vest, acum la 7.600 de euro pe hectar, și Nord-Est, unde costul este de 7.000 de euro pe hectar, au înregistrat cele mai mici creșteri, cuprinse între 25% și 305.
Printre principalii factori care au susținut majorările de prețuri se numără:
„Deşi au cunoscut un deceniu de creşteri substanţiale, preţurile unui hectar de teren agricol din România rămân, în cea mai mare parte, sub media europeană de 10.578 euro/ha (2022), singura excepţie fiind regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov. Pe de altă parte, disponibilitatea unor terenuri la un preţ mai redus nu înseamnă că acelea sunt cele mai bune opţiuni pentru fermieri, ci România are multe terenuri de calitate superioară, ale căror preţuri sunt aşteptate să crească în următorii ani. Dată fiind situaţia climatică, marcată de ultimii ani secetoşi, creşterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani”, spun reprezentanţii companiei.
În acelaşi timp, exista zone în care se pot identifica terenuri la preţuri de 2-3.000 euro/ha, unde preţul de tranzacţionare în mod normal depăşeşte 10.000 euro/ha. Aceste excepţii sunt cauzate, în mare parte, de productivitatea scăzută, în cele mai multe cazuri producţia fiind egală cu zero, fermierii alegând de cele mai multe ori să nu le mai lucreze. Sunt mai multe judeţe unde se identifică astfel de zone răzleţe.
„În schimb, oportunităţile pentru terenuri specializate şi loturi poziţionate strategic vor menţine piaţa competitivă, în special în regiunile bine conectate la infrastructură. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii rutiere şi noi proiecte de irigaţii ar putea creşte atractivitatea unor regiuni care până acum erau mai puţin exploatate”, consideră Andrei Botiş, directorul general al Appraisal & Valuation SA.
Appraisal & Valuation SA, care deține marca NAI Romania, este membru corporativ al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi (ANEVAR), organizaţie profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi care dobândesc această calitate, în condiţiile legii.
Dar mai are pana cand va fi cel real!
1 HA... Vezi tot