Într-un climat economic în care marii dezvoltatori imobiliari se declară deseori reticenți când vine vorba de proiecte de mare anvergură, iar piața proiectelor mari de birouri a avut un an foarte dificil, cel mai ambițios „pariu” pus de investitori a mers cu siguranță către ansamblurile mixed-use, cu precădere pe reconversii imobiliare. În cadrul ediției inaugurale a evenimentului The Real Estate Event, de pe 12 septembrie, organizat de RETAIL365 și Ziare.com, specialiști din domeniu și dezvoltatori imobiliari au abordat, printre altele, subiectul proiectelor de regenerare urbană care au încapsulat marea majoritate a investițiilor interne și străine în ultimii ani.
Reconversiile imobiliare de mari dimensiuni sunt adesea legate de transformarea fostelor spații industriale sau comerciale în centre moderne, multifuncționale. În București și marile orașe din țară, dezvoltatorii explorează aceste oportunități pentru a răspunde cererii crescânde de spații care combină birouri, locuințe și facilități culturale sau recreative. Practic, deși în 2024 ritmul de dezvoltare al noilor proiecte de birouri a încetinit, cu livrări minime în București și orașele regionale, reconversiile imobiliare mari și-au continuat în mare parte parcursul fără obstacole. Mai mult, specialiștii spun că perspectivele pe termen lung sunt încurajatoare, chiar și considerând că provocările legate de costurile ridicate ale finanțării și nevoia de modernizare pentru a respecta standardele ESG (n.r. eng. guvernanță socială și de mediu) rămân aspecte critice pentru dezvoltatori.
La 25 de ani de la deschiderea primului mall din România, în Vitan, proiectele mixed-use și cele de reconversie și regenerare urbană sunt ubicue în majoritatea centrelor urbane din țară.
Oana Diaconescu, Head of Leasing la Iulius Group, a explicat în cadrul unui panel la The Real Estate Event, modul în care acest tip de proiecte au devenit un reper al pieței de retail din țară.
„Suntem printre primii dezvoltatori de centre comerciale inițial, de acum 24 de ani. Între timp, am devenit printre primii dezvoltatori de mixed-use development sau de regenerare urbană, prin proiectul de la Iași, de la Palas, un mixed-use ce între timp a devenit un reper al pieței de retail, dar și al consumatorilor și al business-urilor. De asemenea, la Timișoara, acum trei ani, am încheiat Iulius Town, un alt proiect de regenerare urbană cu un mare impact asupra vieții de business și sociale din acest oraș.
Am ajuns, între timp, dezvoltatorul care a investit cel mai mult în România până la această oră, și aici vorbim de suma de 1,2 miliarde de euro și avem în pipeline alte 1,2 miliarde de euro pentru regenerare urbană. Aceasta este direcția pe care o are compania începând cu lansarea Palas-ului din Iași.”
Iulius Group a realizat în ultimii ani mai multe proiecte de reconversie imobiliară importante în România, cel mai emblematic fiind Palas Iași, inaugurat în 2012. Acesta a fost primul proiect de regenerare urbană de tip mixed-use din țară, cu o investiție de peste 320 de milioane de euro și integrează o zonă de business cu 7 clădiri de birouri clasa A, având 75.000 mp de spații pentru companii, o destinație comercială de 63.000 mp, și o grădină urbană de 5 hectare. Mai mult, la Iași proiectul Palas a fost urmat în 2023 de Palas Campus, cu o investiție de peste 120 de milioane de euro.
După cum a explicat și Oana Diaconescu, în Timișoara, Iulius Town este un alt proiect de referință, inaugurat în 2019, fiind cel mai mare ansamblu de tip mixed-use din vestul României. Investiția de 442 de milioane de euro include un centru comercial de 120.000 mp, clădiri de birouri clasa A și facilități culturale, precum și spații verzi extinse, potrivit datelor puse la dispoziție de Iulius Group.
Mai mult, la Suceava, Iulius Group și Atterbury Europe derulează un proiect de extindere a Iulius Mall, care implică o investiție de 40 de milioane de euro. După finalizare, mall-ul va ajunge la o suprafață totală de 65.000 metri pătrați, cu o extindere de 14.000 metri pătrați și reconfigurarea altor 10.000 de metri pătrați.
Cel mai recent plan al Iulius Group este RIVUS Cluj, amplasat pe fosta platformă industrială Carbochim, care va fi cel mai mare proiect de reconversie urbană din România, cu o suprafață închiriabilă de 165.000 metri pătrați. Acesta va include un mall hibrid, peste 400 de magazine, restaurante și cafenele, un Fresh Market dedicat producătorilor locali, un hotel de lux și clădiri de birouri eco-friendly, potrivit reprezentaților companiei.
O componentă importantă a proiectului este integrarea unor spații verzi generoase, inclusiv un parc și o grădină japoneză pe acoperiș, contribuind astfel la o dezvoltare urbană sustenabilă. În plus, RIVUS va oferi acces facil la evenimente culturale și opțiuni de mobilitate alternativă, toate acestea fiind concepute pentru a răspunde nevoilor comunității locale din Cluj-Napoca și pentru a revitaliza această zonă industrială.
„Am anunțat recent proiectul din Cluj, ieri s-a anunțat numele acestuia, RIVUS. În Cluj ne pregătim de un nou mixed-use development, ce presupune o investiție de peste jumătate de miliard de euro și care aduce în atenția publicului cea mai mare suprafață de retail din țară.” Potrivit companiilor IULIUS și Atterbury Europe, RIVUS se va materializa prin proiectul mixt cu probabil cea mai mare diversitate funcțională din România – retail, office, cultură, entertainment, parc – cu o suprafață închiriabilă totală a proiectului de 165.000 mp.
„Avem în toate proiectele noastre această componentă foarte importantă: parcurile, în care am investit zeci de milioane de euro de-a lungul timpului. Vorbim de o suprafață de 130.000 mp de zonă verde în proiectele companiei și vom oferi publicului și la Cluj acest reper”, a explicat Oana Diaconescu.
Astfel, într-un context în care segmentul de retail este majoritar în preferințele investitorilor, cuplat cu faptul că dezvoltatorii imobiliari trebuie concomitent să se supună unui apanaj de reguli din ce în ce mai strict din partea Uniunii Europene privind standardele de mediu, proiectele de reconversie urbană se arată ca fiind investiții complexe, diferențiate, care pot acoperi mai multe segmente de piață astfel încât marjele de profit să rămână garantate chiar și în situații de incertitudine a pieței.
Urmăriți mai jos înregistrarea completă a evenimentului The Real Estate Event:
The Real Estate Event, cea mai nouă platformă de conferințe și networking de top, a reunit în cadrul ediției inaugurale de joi, 12 septembrie, experți și lideri vizionari din real estate pentru a identifica perspective valoroase cu privire la cele mai actuale subiecte ale industriei. La eveniment au participat fizic peste 100 de persoane, la Restaurant Diplomat, iar jucătorii de top din industrie care au urcat pe scenă au fost urmăriți online, pe Ziare.com, de circa 120.000 de persoane. The Real Estate Event este o inițiativă ambițioasă care a rezultat din parteneriatul companiilor RETAIL365 și Ziare.com.
PARTENERI PRINCIPALI: SVN® Romania și Nobis Gardens.
PARTENER PLATINUM: NUSCO
PARTENERI GOLD: KULTHO, OBSENTUM, SEMA REAL ESTATE, VIGGO, MURFATLAR
PARTENERI SILVER: HAGAG DEVELOPMENT EUROPE, META ESTATE TRUST, NORTH BUCHAREST INVESTMENT, STC PARTNERS
PARTENERI BRONZE: RPG SECURITY, BUCURESTI MALL
PARTENERI COPPER: BIRISGORAN, BELLEMONDE
PARTENERI: KINSTELLAR, LERIDA, SALESFORCE, NEXT CONSULT, INECO ELECTRIC
CONSULTANT PR: Simona Macovei
PARTENER FIT-OUT: BoConcept
PARTENER DIGITAL: IMSOL
PARTENER ADVERTISING: DANCO VISION
PARTENERI MEDIA: Fairway, Delir Media, Transilvania Business, Revista BIZ, Arena Constructiilor, Business24.ro, Comunicatedepresa.ro, National FM.