Încurcăturile administrative și juridice legate de planurile urbanistice zonale din Capitală pun probleme pentru asigurarea unui echilibru între construcții și spații verzi, atrage atenția luni, 4 noiembrie, Agenția pentru Protecția Mediului. Instituția îi îndeamnă pe edilul Capitalei și pe primarii de sector să se pună de acord asupra unor reglementări unitare.
În planurile urbanistice zonale, există norme privind procentul de spații verzi, amintește APM, într-o postare pe Facebook.
„APM București reglementează dezvoltările urbane prin emiterea acordurilor de mediu conform Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului.
În vederea îmbunătățirii calității aerului din Municipiul București prin toate acordurile de mediu se impune o suprafață de spațiu verde reprezentând 20% din suprafața terenului pe sol natural și 10% din suprafața terenului pe placă peste subsol. Această reglementare a spațiului verde este prevăzută în PUZ-urile coordonatoare de sector, pentru care s-a derulat procedura de evaluare finalizată cu acord de mediu”, transmite instituția.
Cât timp PUZ-urile sunt implicate în proceduri juridice complexe, care au dat la o parte unele documente, primăriile care se ocupă de București trebuie să se pună de acord pentru un cadru coerent, se mai arată în comunicat.
„Având în vedere că aceste PUZ-uri sunt anulate/suspendate în instanță este imperios ca autoritățile locale (Primăria Municipiului București/Primăriile sectoarelor 1-6) să adopte o reglementare unitară, astfel încât să susțină APM București în demersul de a îmbunătății calitatea aerului și eficientizarea gestionării apelor pluviale, prin impunerea procentului de spațiu verde pentru proiectele implementate”, mai transmite agenția.