România marchează o creștere impresionantă a tranzacțiilor imobiliare. Cel mai mare avans din Europa Centrală şi de Est

Joi, 08 August 2024, ora 13:03
1391 citiri
România marchează o creștere impresionantă a tranzacțiilor imobiliare. Cel mai mare avans din Europa Centrală şi de Est
Machetă FOTO Pexels

România a înregistrat în primul semestru o creştere a volumului tranzacţiilor imobiliare de 131%, până la 418 milioane de euro, cel mai mare avans din Europa Centrală şi de Est (ECE), evoluţie care a plasat-o pe poziţia a treia în regiune, după Polonia şi Cehia, devansând Ungaria şi Slovacia, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield. În România, în primul semestru al anului au fost consemnate 38 de tranzacţii, comparativ cu 17 în semestrul 1 din 2023.

”România a înregistrat în primul semestru o creştere a volumului tranzacţiilor imobiliare de 131%, până la 418 milioane de euro, cel mai mare avans din Europa Centrală şi de Est (ECE), evoluţie care a plasat-o pe poziţia a treia în regiune, după Polonia şi Cehia, devansând Ungaria şi Slovacia. Tranzacţiile cu proprietăţi de retail şi cele cu proiecte industriale au fost motorul pieţei locale, reprezentând 90% din volumul total, în timp ce birourile au avut o pondere de doar 4%”, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

La nivel regional (România, Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia), volumul tranzacţionat în primul semestru a fost de 3,26 miliarde de euro, în creştere cu 40% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul anterior. Polonia a avut o creştere de 113%, în timp ce piaţa din Cehia a înregistrat un avans de 19%. În schimb, Ungaria a consemnat o scădere de circa 33% a tranzacţiilor cu proprietăţi generatoare de venituri, iar în Slovacia reducerea a fost şi mai accentuata, de 73%.

În România, în primul semestru al anului au fost consemnate 38 de tranzacţii, comparativ cu 17 în S1 2023, conform datelor centralizate în raportul Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În plus, prima parte a acestui an a fost cel mai dinamic prim semestru din 2017, în condiţiile în care cea de-a doua jumătate a anului este, de obicei, mai activă în ceea ce priveşte tranzacţiile.

”Anul 2024 marchează o revenire a interesului investitorilor pentru active imobiliare pe piaţa locală, remarcându-se o activitate crescută mai ales din partea jucatorilor deja prezenţi în România. Perspectivele pentru a doua jumătate a anului rămân pozitive, pe fondul relaxării condiţiilor de finanţare şi al stabilizării preţurilor, urmând a fi închise alte tranzacţii semnificative în special pe segmentele de retail şi birouri. Per total, volumul tranzacţionat este de aşteptat să revină la media de circa 1 miliard de euro, specifică pieţei locale în ultimul deceniu”, spune Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

Sectorul de retail a atras 47% din volumul investiţional, în timp ce sectorul logistic a avut o cotă de 43%. Sectorul hotelier si cel de birouri au avut cote de 6%, respectiv 4%.

Cea mai mare tranzacţie încheiată în perioada analizată a fost achiziţia de către CTP a unui portofoliu care cuprinde şase parcuri industriale şi logistice de la Globalworth (267.900 mp GLA) pentru 168 milioane euro. O altă achiziţie importantă finalizată în primul semestru a fost parafată de WDP, grupul belgian preluând proiectul Expo Market Doraly de lângă Bucureşti pentru aproximativ 90 milioane euro.

Randamentele de referinţă au fost stabile pe toate segmentele în primul semestru, doar proprietăţile industriale înregistând un avans de 10 puncte de bază comparativ cu sfârşitul anului 2023. Astfel, acestea variază între 7,25% pentru cele mai reprezentative clădiri de birouri şi centre comerciale şi 7,50% pentru parcuri industriale.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în aproape 400 de birouri şi peste 60 de ţări şi venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

Ce îi îndepărtează pe investitorii străini de pe piața imobiliară românească: „Rămânem doar cu ceea ce putem face noi înșine” VIDEO
Ce îi îndepărtează pe investitorii străini de pe piața imobiliară românească: „Rămânem doar cu ceea ce putem face noi înșine” VIDEO
Dezvoltatorul imobiliar Dennis Selinas, CEO al grupului Globalworth, a vorbit la conferința The Real Estate Event despre provocările majore întâlnite pe mai multe filiere ale pieței...
România caută investiții. Ce îi lipsește încă pieței imobiliare din țară. "Potențialul este uriaș"
România caută investiții. Ce îi lipsește încă pieței imobiliare din țară. "Potențialul este uriaș"
Piața imobiliară din România a crescut exponențial în ultimii ani, dar companiile din industrie încă discută despre lipsuri, care pot ajunge să prevină intrarea unor fluxuri puternice de...
#piata imobiliara, #piata imobiliara Romania, #tranzactii imobiliare , #Piata imobiliara
  1. Concert inedit în spațiu. Coloana sonoră din Star Wars, cântată la vioară de o femeie astronaut și transmisă pe Pământ VIDEO
  2. Un asteroid „potențial periculos”, se apropie de Pământ. Când va ajunge la cea mai mică distanță de pământ
  3. Probleme grave pentru mașinile electrice în Europa. Un mare producător de componente pentru baterii, pus pe butuci
  4. Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
  5. Selfie-uri periculoase: Copii şi tineri mutilaţi după ce au vrut să-și facă poze pe trenuri: "Pielea e pur şi simplu carbonizată"
  6. Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  7. Imaginea spectaculoasă surprinsă de NASA în România, distribuită de Ambasada SUA
  8. Noua strategie Google pentru YouTube nu-i va face fericiți pe cei mai mulți dintre utilizatori. Ce se întâmplă când pui pe „pauză” un videoclip
  9. Tinerii nu-și permit să-și cumpere locuințe și ajung să locuiască cu părinții până la 30 de ani. Ce categorie de vârstă ocupă 45% din locuințele din România
  10. Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema