Piața imobiliară din România a crescut exponențial în ultimii ani, dar companiile din industrie încă discută despre lipsuri, care pot ajunge să prevină intrarea unor fluxuri puternice de investiții străine. Într-un context marcat de provocări, există totuși oportunități de diversificare a investițiilor, iar creșterea pe termen lung a pieței poate fi un magnet și pentru capitalul din afara României.
Problemele includ dobânzile ridicate la împrumuturi, randamentul investițiilor și, la nivel legislativ, neclaritatea normelor și lipsa de predictibilitate, au punctat investitorii din piață prezenți joi, 12 septembrie, la The Real Estate Event.
Alexandru Bonea, co-fondatorul și directorul general al Meta Real Estate, a subliniat că finanțarea vine acum cu un preț mare, ceea ce provoacă firmele să caute surse în afara obișnuitelor credite. În același timp, contextul este de așa natură încât invită la diversificare pentru a continua creșterea afacerii.
"Noii investitori înțeleg imediat că există provocări semnificative pentru că legile din imobiliare nu sunt clare și nu sunt predictibile; cumperi o proprietate și, cu toate că îți faci verificările prealabile, titlul de proprietate nu are probleme, dar nu știi ce poți construi, chiar dacă ai un plan urbanistic. Așadar, cred că acesta este unul dintre principalii factori care trebuie adresați, iar eforturile continuă pe această zonă. Să sperăm că se vor materializa curând. Sunt mai multe legi care vor clarifica pe termen lung modul în care vom dezvolta. Cred că predictibilitatea este foarte importantă pentru viitorii investitori, iar România are nevoie de investitori", a spus Antoniu Panait, managing director al Vastint România, adăugând că banii care nu sunt investiți într-o anumită țară se duc într-un alt stat.
În același timp, poziția pe care România o are pe tabla geopolitică vine și ea cu constrângeri specifice, dar și cu oportunități, spune Sorin Preda, directorul general și fondatorul Global Vision. După terminarea războiului din Ucraina, reconstrucția țării vecine ar putea fi o oportunitate pentru afaceriștii care activează în România.
"Potențialul în România este uriaș. Îmi doresc internaționalizare și îmi doresc de foarte mulți ani să ieșim din România, însă cred că sunt foarte de multe lucruri de făcut aici, lucruri pe care acum 2-3 ani de zile nici nu ni le imaginam. Fiecare schimbare geopolitică, așa cum este cea dată de războiul din Ucraina, aduce în fiecare zi noutăți și oportunități. În domeniul logistic, de exemplu, probabil că România trebuie să se pregătească într-o perioadă de preferat cât mai scurtă pentru ceea ce s-ar putea numi reconstrucția Ucrainei", a spus acesta.
În februarie anul acesta, la doi ani de la începerea războiului, estimările internaționale vorbeau despre un cost de reconstrucție de aproape 500 de miliarde de dolari. La începutul lunii august, conducerea UE a acceptat prima plată de 50 de miliarde de euro din împrumuturile care vor fi acordate Ucrainei pentru sprijinirea revenirii de după conflict.
Există și diferențe de viziuni între investitori. Dennis Selinas, directorul general al Globalworth, a spus în timpul discuției că piața românească este prea mică pentru a oferi potențial de creștere în sector.
"Când vine vorba de ce avem acum în vedere, chiar avem o mică problemă. Voi avea o părere mai controversată: nu există o piață suficient de mare pentru a crește substanțială, indiferent de ce sector vorbim, de la închirieri până la cămine studențești private, hoteluri sau logistice, unde există probleme specifice cu piața, cum ar fi o structură aproape duopolistă. Deci, există un prag pentru ce poate fi făcut din perspectiva politicilor publice pentru a atrage capital în țară. Transparența este mereu ceva despre care toată lumea discută, fie că este vorba de o perspectivă fiscală – unde va fi celula "taxe" în tabelul Excel și cum va arăta – fie de autorizații de construire, iar oamenii sunt foarte supărați când nu le pot obține. În același timp, în anumite segmente, a fost mană cerească, pentru că ne-a oprit din a ne răni. Per total, nu prea putem schimba politicile publice. Crede cineva că poate schimba transparența sistemului legal din România pe cont propriu?", a spus acesta.
Selinas a vorbit și despre o temă des discutată în piață, anume cheltuiala guvernamentală din ultimii ani. Deși acest gen de cheltuieli pot face România mai riscantă din punct de vedere macroeconomic, banii aceștia s-au tradus în venituri mai mari, care au împins în sus numărul investitorilor mici, ceea ce a accelerat creșterea pe piața imobiliară rezidențială și logistică. La finalul lunii august, surse guvernamentale au dezvăluit că executivul vrea să crească ținta de deficit bugetar până la 7% din produsul intern brut, de la 6,8% cât a acceptat Comisia Europeană. În acest context, soluția pentru dezvoltatori este doar "să construim clădiri mai bune", a mai punctat Selinas.
Totuși, piața autohtonă are avantajele sale specifice. Printre beneficiile pieței românești se numără segmentul de birouri din România și mărimea pieței. La nivel european, pare că anumiți investitori majori încep să se ferească de birourile din vestul continentului. Gigantul financiar Blackstone are în portofoliul său european mai multe spații de depozitare decât birouri, iar posibilele pierderi de pe acest segment de piață pot adânci efectele unei eventuale crize, analiza Bloomberg la finalul lunii iulie.
"Primul avantaj este mărimea țării. În fiecare discuție cu un investitor global, întrebările sunt despre România și Polonia, pentru că dimensiunea pieței contează cel mai mult. Al doilea avantaj ține de birouri, în special de calitatea produsului. România are clădiri de birouri de înaltă calitate, verzi, orientate spre ESG și noi, prin comparație cu piețe vestice sau cu cea din Statele Unite. Acest lucru îi ajută pe investitori să înțeleagă mai bine piața. Pe segmentul logistic, cred că semnele pozitive vin din rata de absorbție a produselor. Practic, fiecare spațiu pus pe piață este absorbit și are procente ridicate de ocupare", a argumentat Alina Necula, country manager pentru Lion’s Head.
Argumentele și explicațiile, precum și dezbaterile din celelalte două paneluri, sunt disponibile mai jos.
The Real Estate Event, cea mai nouă platformă de conferințe și networking de top, a reunit în cadrul ediției inaugurale de joi, 12 septembrie, experți și lideri vizionari din real estate pentru a identifica perspective valoroase cu privire la cele mai actuale subiecte ale industriei. La eveniment au participat fizic peste 100 de persoane, la Restaurant Diplomat, iar jucătorii de top din industrie care au urcat pe scenă au fost urmăriți online, pe Ziare.com, de circa 120.000 de persoane. The Real Estate Event este o inițiativă ambițioasă care a rezultat din parteneriatul companiilor RETAIL365 și Ziare.com.
PARTENERI PRINCIPALI: SVN® Romania și Nobis Gardens.
PARTENER PLATINUM: NUSCO
PARTENERI GOLD: KULTHO, OBSENTUM, SEMA REAL ESTATE, VIGGO, MURFATLAR
PARTENERI SILVER: HAGAG DEVELOPMENT EUROPE, META ESTATE TRUST, NORTH BUCHAREST INVESTMENT, STC PARTNERS
PARTENERI BRONZE: RPG SECURITY, BUCURESTI MALL
PARTENERI COPPER: BIRISGORAN, BELLEMONDE
PARTENERI: KINSTELLAR, LERIDA, SALESFORCE, NEXT CONSULT, INECO ELECTRIC
CONSULTANT PR: Simona Macovei
PARTENER FIT-OUT: BoConcept
PARTENER DIGITAL: IMSOL
PARTENER ADVERTISING: DANCO VISION
PARTENERI MEDIA: Fairway, Delir Media, Transilvania Business, Revista BIZ, Arena Constructiilor, Business24.ro, Comunicatedepresa.ro, National FM.