Toate companiile au raportat majorări salariale în acest an, iar procentul de creștere estimat pentru anul viitor este de aproximativ 6,7%, potrivit datelor Asociației Business Service Leaders Romania (ABSL), publicate miercuri.
„Toate companiile au raportat creșteri salariale în acest an, iar procentul de creștere estimat pentru anul viitor este de aproximativ 6,7%. Salariul median brut lunar al unui dezvoltator de software este de aproximativ 18.700 lei. Un specialist în state de plată (payroll) câștigă în medie 9.900 lei brut, în timp ce un specialist în achiziții primește 9.300 lei brut pe lună. Salariile industriei au înregistrat în ultimii 5 ani creșteri cuprinse între 48%-71%. Cele mai mari salarii mediane brute, de aproximativ 13.000 de lei pe lună, se înregistrează în Capitală, urmată de Transilvania/Banat cu aproape 11.000 lei brut/lună, aproximativ 10.000 lei brut/lună în Muntenia și 8.300 lei brut în Moldova", se arată într-un comunicat al Asociației.
Beneficiile oferite de companii continuă să fie importante pentru angajații industriei, însă măsurile fiscale din 2024 au schimbat preferințele angajaților. Astfel, cele mai utilizate beneficii sunt zilele adiționale de concediu, programul flexibil, asigurările medicale și platformele de beneficii flexibile.
Din punct de vedere al costului total al forței de muncă, România este mai atractivă în comparație cu Polonia, Cehia sau Slovacia. Bulgaria și Ungaria rămân însă mai competitive din punct de vedere al costului redus, susțin reprezentanții ABSL.
„Creșterea costurilor cu forța de muncă erodează avantajul competitiv al costului, care obișnuia să fie unul dintre motivele pentru care investitorii din industrie alegeau România. În curând, nici limbile străine nu vor mai reprezenta un avantaj competitiv. Dezvoltarea profesională a angajaților pentru a implementa și a folosi Inteligența Artificială și procesele automatizate ar putea face acum diferența. În general, creșterea competențelor profesionale pentru a crea servicii cu valoare adăugată mai mare va contribui la menținerea României în topul preferințelor investitorilor", a explicat Ciprian Dan, președinte ABSL, în comunicat.
Contextul economic, dar și geo-politic au redus mobilitatea individuală din industrie, având drept consecință o normalizare a raporturilor pe piața muncii, care devenise extrem de dificilă pentru angajatori, în ultimii ani. Conform rapoartelor ABSL, rata medie a plecărilor din companii a fost anul trecut de 16%, angajații având o vârstă medie de 33 de ani și petrecând aproximativ trei ani la un loc de muncă.
„Recrutarea rămâne însă o provocare a industriei de outsourcing. Conform statisticilor noastre, anul acesta departamentele de HR au analizat cu 30% mai multe CV-uri în comparație cu anul anterior pentru a angaja același număr de absolvenți. În cazul angajaților cu experiență, specializarea în anumite domenii combinată cu expertiza în arealul digital (automatizare, RPA, folosirea inteligenței artificiale) le va aduce acestora avantaje semnificative în dezvoltarea carierei (...).
Polonia, Ungaria și Slovacia oferă investitorilor numeroase avantaje pentru crearea de noi locuri de muncă. România a avut un program relativ competitiv de granturi și stimulente fiscale care a contribuit la creșterea constantă a industriei serviciilor de afaceri în trecut, dar acesta a fost întrerupt din cauza constrângerilor bugetare. Lipsa măsurilor fiscale care să susțină dezvoltarea industriei poate avea un impact negativ asupra creșterii sectorului, creării de noi locuri de muncă și păstrării specialiștilor în țară", a menționat Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte ABSL.
Potrivit comunicatului citat, industria serviciilor de business din România este pe locul 5 din punct de vedere al contribuției la PIB, având peste 200.000 de angajați. Principalele orașe în care acest sector se dezvoltă sunt București, Cluj și Iași, urmate de Timișoara, Sibiu și Brașov. Principalele servicii furnizate, după numărul de angajați, sunt operațiuni clienți, IT și finanțe contabilitate.
Conform studiilor ABSL, 77% dintre companiile sondate au confirmat o creștere a cifrei de afaceri în 2023 comparativ cu 2022, însă 58% dintre acestea anticipează o creștere în viitor.
Mai mult, Barometrul Business Evolution 2024, realizat de Valoria și Doingbusiness.ro, oferă o analiză comparativă realizată pe baza răspunsurilor la un chestionar date de oamenii de afaceri participanți la conferințele Doingbusiness.ro organizate la Constanța, Craiova, Satu Mare, Bacău și Suceava. La aceste evenimente au participat aproape 800 de manageri și antreprenori din companii cu cifra de afaceri între 250.000 de euro și peste 500 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Valoria, remis miercuri AGERPRES.
Spre deosebire de datele ABSL, barometrul arată că, deși 61% dintre respondenți anticipează o creștere a cifrei de afaceri, 27% prevăd o scădere, iar 12% estimează că aceasta va rămâne constantă, valorile indicând o atitudine preponderent optimistă în rândul respondenților, cu un procent semnificativ care așteaptă o evoluție pozitivă a afacerii lor.
Analiza datelor pe orașe evidențiază variații semnificative între acestea în privința așteptărilor privind evoluția viitoare a cifrei de afaceri. Satu Mare a avut cel mai mare procent (9%) în categoria "va scădea cu 30%", urmat de Suceava cu 7%, în timp ce Bacău a atins cea mai mică valoare (0%) la această variantă de răspuns, reflectând o perspectivă mai puțin pesimistă în acest oraș. La categoria "va scădea cu 20% - 30%," valorile cele mai ridicate au fost în Bacău (10%) și Constanța (11%).
Cea mai mare valoare pentru categoria "va rămâne aproximativ la fel" a fost cea din Satu Mare, 22%, indicând o proporție semnificativă de respondenți care s-au așteptat la stabilitate. În ceea ce privește creșterea moderată de 1%-5%, cele mai mari procente au fost atinse în Satu Mare (19%) și Bacău (17%). Un optimism mai accentuat a existat în Craiova (25%) și Bacău (23%) unde respondenții au preconizat creșteri ale cifrei de afaceri de 10% - 20%.
Alea care n-o murit... Vezi tot