Europa dă lovitura de grație lui Putin: Rusia pierde total piața continentală la un combustibil vital

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 05:04
9761 citiri
Europa dă lovitura de grație lui Putin: Rusia pierde total piața continentală la un combustibil vital
Rusia a pierdut piața de petrol din Europa FOTO: Bloomberg

Războiul provocat de Rusia în Ucraina acum 9 luni, a dus la bulversarea întregii piețe mondiale de energie. Însă, în prezent, cu doar două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor Uniunii Europene, Putin primește o lovitură de grație: Moscova și-a pierdut peste 90% din piața sa de petrol de pe bătrânul continent.

Rusia a expediat doar 95.000 de barili pe zi către Rotterdam, Țările de Jos (Olanda) – singura sa destinație europeană rămasă pentru livrări pe mare în afara bazinului Mării Mediterane/Mării Negre – în ultimele patru săptămâni de până pe 18 noiembrie 2022, potrivit Bloomberg.

Aceasta este o scădere uriașă de la peste 1,2 milioane de barili pe zi trimiși în porturile din regiune, în fiecare zi de la începutul lunii februarie. State precum Lituania, Franța și Germania au oprit astfel de importuri în urmă cu câteva luni, în timp ce Polonia a urmat exemplul în septembrie.

Lovitura de grație pentru Putin: Nu pierde doar Ucraina, ci aruncă Rusia cu 40 de ani înapoi

Trei sferturi din țițeiul încărcat în porturile baltice ale Rusiei se îndreaptă acum spre Asia, rafinăriile indiene cumpărând masiv petrol pentru a profita de perioada de grație oferită de SUA și Regatul Unit și care se așteaptă să fie adoptată de UE. Acest lucru ar scuti de sancțiuni livrările care sunt încărcate înainte ca interdicția să intre în vigoare pe 5 decembrie, atâta timp cât sunt livrate până pe 19 ianuarie.

Se așteaptă ca țările G7 să anunțe nivelul plafonului de preț al livrărilor de țiței din Rusia. Mărfurile achiziționate la prețuri peste acest nivel ar pierde accesul la navele europene și britanice, la asigurări și la alte servicii.

Scăderile continue au contribuit la prăbușirea veniturilor săptămânale ale Kremlinului din comerțul cu petrol, până la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii ianuarie.

Volumul de țiței de pe navele care se îndreaptă spre China, India și Turcia, cele trei țări care au devenit cei mai mari cumpărători de petrol din Rusia, plus cantitățile de pe nave care încă nu au afișat destinația finală, a crescut la un record de 2,45 milioane de barili.

Capcana în care Ucraina nu trebuie să cadă: Putin creează o ”bombă uriașă ce ticăie”

Livrările către Asia au atins un nou maxim, în timp ce cele către Europa au continuat să se miște în direcția opusă. Exporturile maritime de țiței ale Rusiei către țările europene au scăzut la cel mai scăzut nivel din anul de până acum, cu o medie de 569.000 de barili pe zi în cele 28 de zile până la 18 noiembrie. Fluxurile au scăzut cu 131.000 de barili pe zi, sau 19%, din perioada până în 11 noiembrie.

Volumul livrat din Rusia către țările din nordul Europei a scăzut la un nou minim, Rotterdam fiind singura destinație pentru livrări în regiune. Fluxurile către regiune au scăzut la 95.000 de barili pe zi în cele patru săptămâni de până pe 18 noiembrie, de la peste 1,2 milioane de barili pe zi înainte ca trupele Moscovei să invadeze Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Fluxurile combinate către Bulgaria și România au rămas neschimbate, la 146.000 de barili pe zi, mai puțin de jumătate din volumul de vârf înregistrat în iunie 2022. Aproape tot volumul care se îndreaptă către clienții din Marea Neagră ajunge în Bulgaria. Țara a obținut o scutire parțială de la interdicția UE privind importurile de țiței transportate pe mare din Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#piata petrol, #piata petrol Europa, #Rusia petrol, #Rusia petrol UE, #sanctiuni Rusia UE, #exporturi petrol, #sanctiuni UE Rusia , #stiri economice