Atacul ciorilor, la Dochia

   

Sute de ciori s-au aciuat, de-o bucata de vreme, in centrul comunei Dochia - de unde pornesc, in fiecare zi, in cautare de hrana pe terenurile localnicilor.In general pagubele provocate de acestea nu sunt semnificative. Dar, mai nou, zburatoarele au descoperit "delicatese" si s-au infruptat pe saturate. De cateva zile au dat iama in tarlaua de capsuni a lui Nelu Samson, vaduvindu-l pe proprietar de prima recolta de fructe - care tocmai ce dadusera in parg.

"Trebuie sa stau de paza, pe camp"

"M-am saturat. Sunt sute de ciori, care stau in cativa nuci din curtea unei locuinte parasite din centrul satului. Sunt venite de pe la Izvoare, unde se aciuasera in urma cu cativa ani. dar de cand au taiat copacii din zona aceea, s-au mutat la noi. Fac o larma de nedescris, iar acuma ne provoaca si daune. Eu am vreo 20 de prajini cultivate cu capsuni, si nu am cules niciun fruct. Pe toate mi le-au mancat. Mi-au distrus si rasadurile. Munca in zadar. Am montat si sperietori, tot degeaba. Trebuie sa stau de paza pe camp; cat sunt aici, nu vin. Cum am plecat, cum dau iama. Nu pot pierde timpul numai aici, ca mai am si altele de facut. Am vorbit si la Primarie, dar mi-au zis ca nu este de competenta lor, am vorbit si cu vanatorii - care mi-au spus ca trebuie aprobari multe ca sa le poata impusca. Azi, sotia s-a dus la Mediu sa vada ce se poate face. Despagubiri nu-ti da nimeni, asa ca raman cu pierderile", a spus Nelu Samson.

Sunt pasari protejate

Ciorile fac parte dintre speciile de pasari protejate prin lege, impuscarea lor fiind permisa doar in baza unor cote de recolta aprobate anual asociatiilor de vanatori. Cote care sunt, in general, foarte mici. In zona Dochia, fondul cinegetic este administrat de AVPS Bradul Neamt. Respectiva asociatie are dreptul, in perioada mai 2020 - mai 2021, sa impuste numai sase ciori. O picatura intr-un ocean...

Si atunci, ce este de facut? Singura varianta este ca asociatia de vanatori sa solicite Garzii Forestiere Suceava (ca la Neamt nu exista compartiment de vanatoare) o "reasezare a cotelor de recolta" aprobate judetului Neamt. In anul de vanatoare 2020-2021, cota pentru vanatorii nemteni este de 1.630 de exemplare - majoritatea ciorilor condamnate fiind traitoare in zona Roman.

Si inca un aspect, deosebit de important: chiar daca s-ar obtine o suplimentare de cota pentru fondul cinegetic Dochia, ciorile nu pot fi impuscate in intravilanul localitatii (acolo unde "domiciliaza") ci doar in zona extravilana. Asa zice legea.

Cat priveste despagubirile, intr-adevar nu exista prevederi legale care sa permita obtinerea acestora in cazul daunelor provocate de pasarile protejate.

In anul de vanatoare 2019-2020, in Neamt au fost impuscate (cel putin cu acte in regula) fix 1.344 de ciori.

(Liviu ILIE)
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 11:15
Sursa: Realitatea Media

Realitatea Media
Cele mai citite stiri
O masina a omorat un cal pe strada Fermelor
In noaptea de 28 spre 29 mai, un barbat in varsta de 50 de ani, din municipiul Piatra-Neamt, care ...
Accident mortal produs de un sofer beat
Consumul de alcool a dus la producerea unei tragedii, ieri dimineata, in satul Huisurez (al comunei ...
Directorul Crucii Rosii Neamt, diagnosticat cu coronavirus, a murit
Directorul filialei Neamt a Crucii Rosii, Florin Piclea, diagnosticat cu coronavirus in urma cu trei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor