Eugen Tapu-Nazare raporteaza nemtenilor, Raport de activitate al mandatului de Senator 2012-2016

   

In calitatea mea de senator ales in Circumscriptia electorala nr. 29 Neamt, colegiul uninominal nr.1 Piatra Neamt, de la inceputul mandatului meu si pana la sesiunea care s-a incheiat la data de 1 iunie 2016, am sustinut si depus in scris un numar de:
n 54 de initiative legislative

n 6 declaratii politice

n 9 motiuni

n 54 de luari de cuvant in plen.

Prezentul raport de activitate reflecta actiunile pe care le-am intreprins conform respon-sabilitatilor, obligatiilor si drepturilor pe care le am in Senatul Romaniei, fiind, in acelasi timp, activ si implicat in viata comunitatilor din colegiul senatorial si din judet.

Luari de cuvant, declaratii politice

Prin declaratiile politice adresate in scris am facut cunoscute problemele locale si am cerut solutii concrete la situatiile cu care se confrunta cetatenii judetului Neamt, pentru ca toata activitatea mea de parlamentar a fost, este si va fi concentrata catre problemele si nevoile cu care se confrunta nemtenii, care m-au mandatat ca parlamentar de Neamt si pe care ii reprezint in Parlamentul Romaniei.

Luarile de cuvant in plen, in numar de 54, si declaratiile politice au atins cele mai stringente probleme cu care am intrat in contact in timpul audientelor acordate la sediul Biroului parlamentar, dar si problemele ridicate la nivelul Parlamentului.

Astfel, una din declaratiile mele politice a avut ca subiect situatia romanilor din afara tarii, care trebuie respectati si trebuie sa li se asigure toate posibilitatile necesare de a participa, asemeni celor aflati in tara, la un proces electoral organizat in conditii decente.

O alta declaratie politica a venit in sprijinul cetatenilor cu credite in franci elvetieni. Avand in vedere ca intrarea in incapacitate de plata a unui numar mare de romani reprezenta o problema majora, am solicitat o sedinta de urgenta a Guvernului Romaniei si o asumare a primului-ministru pentru a limita expunerea la riscurile pietei a tuturor celor care au luat credite.

De asemenea, medicii de fa-milie din Piatra Neamt mi-au adus la cunostinta o situatie grava cu care se confrunta. Institutiile care detin imobilele, in care functioneaza cabinetele medicale, au decis sa modifice chiria, punand astfel in pericol activitatea de medicina de familie in judetul Neamt, situatie pe care am transmis-o Executivului.

Initiative legislative

Initiativele legislative, in numar de 54, au cuprins domenii importante de activitate, printre care:

n Legea educatiei nationale

n Modificari ale Codului fiscal

n Activitatea de preventie in sanatate

n Statutul alesilor locali

n Reforma in domeniul sanatatii

n Protectia mediului

n Sistemul unitar de pensii publice

n Organizarea si functionarea politiei romane

n Protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

n Liberul acces la informatii publice

n Salarizarea personalului platit din fonduri publice

n Recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celor decedati.

Presedinte al Comisiei Economice

In data de 7 septembrie 2015, am fost ales Presedinte al Comisiei Economice, industrii si servicii din Senatul Romaniei.

In aceasta legislatura, in perioada 19 decembrie 2012 - 28 iunie 2016, au fost primite la comisie un numar de 321 de rapoarte din care 304 au fost finalizate si un numar de 294 de avize din care 275 au fost fina-lizate.

In cele doua sesiuni ale anului 2015 au fost dezbatute si finalizate 77 de rapoarte si 63 de avize. Au fost totodata analizate un numar de 21 de documente europene asupra carora comisia si-a exprimat punctul de vedere prin rapoarte, avize sau procese verbale.

In prima sesiune a anului 2016 au fost primite 42 de rapoarte din care au fost finalizate 34 si un numar de 53 de avize, din care au fost finalizate 43. A fost analizat un numar de 33 de documente europene.

In acord cu obiectul de activitate al comisiei, in aceasta perioada mentionam reglementari care se refera, in principal, la:

- achizitiile publice - noul pachet privind achizitiile publice, proiecte de lege ale Guvernului, care transpun in legislatia nationala un numar de trei directive, realizandu-se o separare a reglementarii intre achizitiile clasice, achizitiile sectoriale (gaze si energie termica, energie electrica, apa, servicii de transport, porturi si aeroporturi, servicii postale, extractia de petrol si gaze si prospectarea si extractia de carbune sau a altor combustibili solizi) si contractele de concesiune de lucrari si servicii precum si remediile si caile de atac in materie de achizitii.

- darea in plata - propunerea legislativa are ca obiect crearea procedurii legale potrivit careia debitorul, aflat in imposibilitatea de a achita imprumutul acordat in baza unui contract de credit sa poata transmite catre creditor dreptul de proprietate asupra creditorului in vederea stingerii integrale a obligatiei asumate.

- protectia consumatorului - clarificari cu privire la definitia consumatorului, a garantiei co-merciale, garantiei legale de conformitate si a certificatului de garantie, combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, solutionarea alternativa a litigiilor,

- functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil

- libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania.

- organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara

- domeniul sigurantei operatiunilor petroliere offshore,

- regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electro-nice

- reglementari in materie de concurenta, obligativitati, pentru supermagazine si hipermarketuri de a acorda un regim special produselor alimentare fabricate in Romania

- organizarea si functionarea Consiliului National pentru Competitivitate

- aderarea Romaniei la Conventia privind infiintarea Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN),

- fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe

- eficienta energetica

- marketingul substituentilor laptelui matern

- masuri financiare in vederea finalizarii proiectelor finantate din fondurile Uniunii Europene si cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor nerambursabile, gestionarea financiara a instrumentelor structurale

- asigurarile si reasigurarile in Romania

- gestionarea ambalajelor si a deseurilor provenite din ambalaje

- etichetarea laptelui proaspat pentru consum

- ajutor de stat individual pentru salvare - "Complexul Energetic Hunedoara" - S.A

- mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

- protectia sanatatii populatiei in ceea ce priveste substantele radioactive din apa destinata consumului uman.

- accesul la primul loc de munca al tinerilor fara experienta profesionala

- unele masuri privind organizarea Institutului Roman pentru Comert Exterior si a Autoritatii Nationale pentru Turism

- societatile comerciale - sediului electronic al operatorilor economici; unele masuri pentru consolidarea pozitiei de actionar al statului la operatorii economici la care Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri are calitatea de institutie publica implicata; modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului.

- acorduri de parteneriat economic

- proceduri de prevenire a insolventei si de insolventa

- completarea legislatiei in domeniul turismului

- unele masuri privind standardizarea nationala

- achizitiile publice verzi in Romania.

- completarea legislatiei privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice

- modificarea si completarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii"

- comunicatiile electronice - unele aspecte cu privire la prelucrarea datelor cu caracter perso-nal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electro-nice.

Comisii permanente

l Comisia economica, industrii si servicii - Presedinte, de la data de 7.09.2015

l Comisia pentru munca, familie si protectie sociala - Membru, de la data de 20.12.2012

Grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state

l Grupul parlamentar de prietenie cu Brazilia - Vicepresedinte

l Grupul parlamentar de prietenie cu Polonia - Membru
Joi, 11 August 2016, ora 08:16
Sursa: Realitatea Media

Realitatea Media
Cele mai citite stiri
Incepe procesul fostului inspector scolar general
???????????????????????????????????? Tribunalul a primit, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ...
Peste 6 milioane lei pentru pregatirea proiectelor de specializare inteligenta, in Regiunea de Nord-Est
Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est beneficiaza de un contract de finantare europeana de ...
Urmarit international, prins in Piatra-Neamt
Cautat de autoritatile judiciare din Grecia, un barbat in varsta de 40 de ani, din municipiul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor